Stává se vám, že přijdete unavení a hladoví domů z práce a nevíte, co uvařit k večeři? Vybrali jsme několik receptů, které potěší svou jednoduchostí, rychlostí a minimem zašpiněného nádobí. Odteď už večer nezůstanete o chlebu se sýrem.
Samozřejmě, ideální situace by byla, kdybyste v neděli strávili v kuchyni o něco déle a připravili si jídlo na následující týden. Jak už to ale bývá, po prvotní motivaci a v každodenním spěchu ale odhodlání klesá a často zůstává jen lednice s pár zbytky a málo energie na velké nákupy a vyváření. Cestou k dobré všednodenní večeři i přes všechny překážky je tak naučit se vyjít s málem, využívat koření a nebát se neobvyklých kombinací.
Kořeněná smažená rýže s rozinkami a tempehem
Skvělá a variabilní rychlovka, pokud vám z víkendu zbyla v lednici rýže. Do smažené rýže můžete přidat celou řadu surovin a vždycky bude chutnat skvěle. Nebojte se ji proto přizpůsobit svým chutím a možnostem.
Suroviny:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 menší cibule
- 1 šťastné vejce
- 1 a půl hrnku uvařené rýže
- 1 hrnek nastrouhané mrkve
- Hrst rozinek sultánek
- ¾ balení tempehu (lze nahradit tofu, ale i masem)
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky skořice
- 1 lžička kari
- 3 kousky čerstvě rozemletého hřebíčku
- špetka pepře
- špetka soli
Postup:
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a nakrájejte cibuli. Vsypte ji na pánev a nechte zesklovatět. Jakmile začne vonět, přidejte nastrouhanou mrkev, promíchejte a krátce osmahněte. Přidejte všechno koření kromě pepře a soli. Důkladně promíchejte a nechte 3 minuty podusit. Následně přidejte tempeh, lépe rozdrolený než nakrájený, a smažte alespoň 5 minut, dokud se vůně nespojí. Vhoďte rozinky a rýži a míchejte, dokud není rýže žlutá. Těsně před odstavením vyklopte jedno vejce a lehce promíchávejte, dokud nezpevní.
Tip: Skvěle chutná v kombinaci s nakládanou řepou.
Minestrone
Italská klasika je skvělou volbou pro sychravé podzimní večery. Díky tomu, že obsahuje spoustu luštěnin, zeleniny a vývaru je navíc ideálním zdrojem vitamínů a minerálu, který příjemně zahřeje a do kterého zužitkujete ledacos.
Suroviny:
- 1 lžíce másla ghí
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 malá cuketa
- 1 plechovka fazolí
- ½ menší hlávky kapusty nebo 10 malých kapustiček
- 1 mrkev
- 1 bobkový list
- Hrst petrželky
- špetka soli
- špetka pepře
Postup:
Na lžíci rozehřátého oleje osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte propasírovaný česnek, zakrátko na to celer a mrkev. Nechte krátce podusit a poté přidejte zbytek zeleniny, bobkový list a vývar. Vařte zhruba 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte fazole, petrželku, promíchejte, povařte dalších 5 minut a odstavte.
Tip: Minestrone chutná ještě lépe uleželá, ideální proto je navařit jí více a mít ji na večeři klidně vícekrát v týdnu. Zároveň se nebojte v ní zužitkovat přebytky z lednice, své místo v ní najdou uvařené těstoviny, rýže i zelenina, která se už nehodí do salátu.
Těstovinový salát s tuňákem
Není nic jednoduššího než uvařit těstoviny, smíchat je s oblíbenými surovinami a doplnit chutnou zálivkou – to vše v jednom hrnci. Připravíte si takto sytou studenou večeři i teplý oběd.
Suroviny:
- ½ balení těstovin podle preferencí
- ½ konzervy sterilované kukuřice
- ½ konzervy sterilovaného hrášku
- 3 čerstvá rajčata
- 1 červená paprika kapie
- 2 jarní cibulky (pouze zelená část)
- 1 konzerva tuňáka
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- špetka soli
- špetka pepře
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Mezitím, co se vaří, si připravte zeleninu: nakrájejte rajčata, papriku a jarní cibulku na malé kousky. Těstoviny důkladně sceďte, přisypte zeleninu kromě cibulky, kukuřici, hrášek a promíchejte. Přidejte kousky tuňáka, klidně s troškou oleje z konzervy a promíchejte ještě jednou. Ve sklenici (nebo přímo v hrnci) promíchejte zakysanou smetanu s majonézou, hořčicí, solí, pepřem a citronovou šťávou a vlijte k těstovinám. Zamíchejte, aby se vše propojilo a před servírováním na talíři posypte jarní cibulkou.
Sendviče s hummusem a nakládanou cibulí
Dobrý celozrnný sendvič dokáže být plnohodnotným jídlem, které ukrývá ty nejlepší suroviny. Doplnit do něj můžete takřka cokoli, základem by však měl být kvalitní kváskový chleba.
Suroviny:
- Plátky celozrnného chleba (počet podle požadovaného počtu porcí)
- Listy ledového salátu či špenátu
- Hummus
- Rajče
- Plátky uzeného tofu či vejce
Na nakládanou cibuli:
- 1 větší červená cibule
- 250 ml bílého octa
- 2 bobkové listy
- špetka oregana
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžička semínek koriandru
Postup:
Nejprve si připravte cibuli: V rendlíku přiveďte k varu ocet a vsypte do něj koření (semínka koriandru předtím nezapomeňte rozdrtit v hmoždíři). Nechte přejít varem a poté směsí přelijte cibuli nakrájenou na kolečka a uloženou v zavařovací sklenici. Nechte alespoň čtvrt hodiny odstát.
Chleba nakrájejte na plátky. Jednu stranu pomažte vrstvou hummusu, na nej poklaďte zelené listy, pak pokrájená rajčata, nakládanou cibuli, přiklopte ještě jedním salátovým listem a druhým krajícem chleba pomazaným tenkou vrstvou másla. Sendvič můžete ještě krátce zapéct na kontaktním grilu nebo na pánvi. Před podáváním krajíc rozřízněte napůl.
Tip: Pokud používáte hummus domácí, doporučujeme udělat ho rovnou větší množství, v lednici se nikdy neztratí. A pro oživení do něj můžete rozmixovat vařenou řepu, která mu dodá krásnou růžovou barvu.Dostali jste chuť na opravdu kvalitní sendvič, těstovinový salát nebo něco dobrého na zub, ale chybí vám doma suroviny na přípravu? Nechte si dovézt, na co máte chuť, až ke dveřím.