Recept na nakládaný hermelín, domácí vaječný likér a další jedlé dárky

Vánoce se nezadržitelně blíží a spolu s nimi i vymýšlení nápadů na dárky. Co kdybyste letos nic nekupovali a pustili se do výroby vlastních dárků? Ty přece dle známého českého filmu Pelíšky udělají největší radost. A nebojte, nebudete muset nic vyřezávat, stříhat ani lepit. Dárky jednoduše připravíte v kuchyni. Jaké jedlé dárky můžete připravit?

06. 12. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Proč letos vsadit na jedlé dárky?

Co si budeme povídat, doba je poslední tři roky náročná a je pravděpodobné, že letošní Vánoce budou zase krapet skromnější než ty předešlé. Jedlé dárky jsou skvělým řešením, pokud chcete svým známým nadělit něco pod stromeček, ale zároveň nechcete zbytečně rozhazovat peníze. Nemluvě o tom, že nebudete muset trávit dlouhé hodiny v nákupním centru. Odpadne vám také složité vymýšlení praktického, ale zároveň levného dárku.

A co víc, jedná se o vysoce minimalistické pojetí Vánoc. Dárek, kterým uděláte radost, totiž skončí v žaludku, a ne v koši, kam občas putují různé nesmyslně nakoupené vánoční drobnosti. Mezi oblíbené jedlé dárky patří zejména nakládaný hermelín.

Recept na nakládaný hermelín

  • 4 hermelíny
  • 700 ml slunečnicového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • 2 menší červené cibule
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 20 kuliček černého pepře
  • trocha mleté červené papriky
  • sůl
  • 1 větší sklenice na zavařování

Postup:

Nejprve všechny hermelíny vyjměte z obalu a podélně je rozkrojte. Do malé misky prolisujte česnek, přidejte trochu soli a oleje a vše důkladně promíchejte. Poté si vezměte poloviny hermelínů a každou z nich posypte trochou červené papriky a potřete česnekovoolejovou směsí. Pak obě poloviny sýra zase spojte k sobě. Také si nakrájejte cibule na kolečka.

Vezměte si větší zavařovací sklenici a přibližně do 1/3 nalijte olej. Přidejte bobkový list, pár kuliček nového koření a pepře, několik koleček cibule a následně vložte 2 hermelíny. Pak do sklenice přilijte další olej, přidejte koření s cibulí a opět vložte 2 hermelíny. Výsledkem je sklenice plná hermelínů naložených v oleji. Ty nechte zrát alespoň 14 dní, nejdéle však 6 týdnů.

Jedlé dárky s vůní Vánoc

Příprava jedlých dárků není nikterak časově náročná a co víc, po otevření dárkové krabičky či skleničky bude mít obdarovaný pocit, že si právě přivoněl k Vánocům. Krom slaných dárků, jakými jsou například nakládané hermelíny, totiž můžete vsadit i na sladké jedlé dárky. Mezi nejoblíbenější pak patří notoricky známý vaječný likér nebo třeba domácí granola. Stejně tak ale můžete jako malou vánoční pozornost připravit svým známým dárkovou krabičku s cukrovím. Ani upečením domácí vánočky nic nezkazíte, obzvlášť pokud k ní přidáte trochu jmelí a zabalíte ji do celofánu.

Recept na vaječný likér

  • 8 žloutků
  • 50 g cukru krupice
  • 500 ml polotučného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 plechovky sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 600 ml kvalitního rumu (ideálně ne tuzemák)
  • několik menších lahví na likér

Postup:

Připravte si větší hrnec. Vložte do něj žloutky a cukr a míchejte, dokud nevznikne pěna. Následně do směsi přidejte mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a rozpůlený vanilkový lusk. Vše za stálého míchání přiveďte pomalu k varu, likér by měl během toho začít houstnout. Jakmile má konzistenci podobnou řidšímu pudinku, okamžitě hrnec sundejte z plotny. Na závěr přilijte kvalitní rum, vše důkladně promíchejte a vyjměte lusk. Vaječný koňak rozlijte do menších lahviček.

Recept na domácí granolu

  • 400 g ovesných vloček
  • 100 g lískových ořechů
  • 100 g plátků mandlí
  • 70 g pekanových ořechů
  • 50 g kokosových plátků
  • 40 g kustovnice čínské
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • malé zavařovací sklenice / papírové kornoutky

Postup:

Předehřejte si troubu na 160 °C. Připravte si plech a ten vyložte pečicím papírem. Do větší mísy nasypte ovesné vločky, skořici a nahrubo nasekané ořechy (všechny kromě kokosových plátků). Vše důkladně promíchejte a následně celou směs nasypte na pečicí papír.

Připravenou granolu posypte trochou soli a přidejte k ní med a rozpuštěný kokosový olej. Všechny ingredience ručně promíchejte tak, aby se ke každé ovesné vločce a ořechu dostal jak med, tak i olej. Připravenou granolu vložte do trouby a pečte přibližně 6 minut. Poté troubu otevřete a granolu promíchejte vařečkou. Totéž opakujte ještě jednou. Po uplynutí času vyndejte plech z trouby a granolu nechte vystydnout. Na závěr do směsi přimíchejte kokosové lupínky a kustovnici čínskou. Granolu nasypte do malých zavařovacích skleniček nebo do papírových kornoutků.

Budete letos připravovat jedlé dárky? Pokud ano, dejte nám vědět, který z receptů vás zaujal nejvíce.

Související články

Všechny články

Jak grilovat: Osvojte si přípravu ryb, kuřete i vepřového

Uhlíky žhnou, na roštu voní maso a u stolu se sešla skvělá společnost. O tom, že pod širým nebem jídlo chutná báječně, není pochyb. Naše grilovací tipy ale dovedou vaši hostinu k dokonalosti.

Těstovinový salát na tři způsoby. Proč? Protože chci

Těstovinový salát je rychlou verzí oběda či večeře ve chvílích, kdy nezbývá moc času navíc. Vyzkoušejte hned tři varianty, které si dočista zamilujete. Dneska se zaměříme na ten s tuňákem, kuřecím masem a chybět samozřejmě nesmí ani vegetariánská verze s cizrnou a zeleninou.

Jak si udělat domácí croissant a francouzský toast?

Není lepší způsob, jak začít den, než dokonalou snídaní. V zemi Galského kohouta jsou rána plná sladkého pečiva a dobré kávy. Inspirujte se našimi recepty a připravte si snídani ve francouzském stylu. 

5 oblíbených receptů z brambor

Nevíte, co s přebytkem brambor? Vyzkoušejte bramboračku, bramboráky nebo oblíbené francouzské brambory.

Další článek