Je konec týdne a vám se v lednici nashromáždilo až příliš mnoho zbytků? Tu kousek kuřecího masa, tamhle trocha zeleniny a hle, i sýr by se tam našel. Popadněte pánev a vrhněte se na rychlou rýžovou delikatesu, kterou ocení všichni strávníci v rodině. Jak připravit chutné rizoto na několik způsobů?
Odkud pochází rizoto?
Pravděpodobně vás nepřekvapí, že rizoto pochází z Itálie. Konkrétně se jedná o oblast východního Piemontu, západní Lombardie a Benátek. Kouzlo pravého italského rizota tkví v jednoduché úpravě rýže. Italové k ní nejčastěji přidávají cibuli, víno, máslo a pochopitelně štědrou dávku sýra.
Správné rizoto by mělo být krémové a plné chutí a vůní. Nicméně mnoho lidí si pod rizotem představí neutrálně zbarvenou směs rýže, mletého masa, zeleniny a strouhaného eidamu, známou ze školních jídelen. Tento typ rizota by se dal přirovnat k džuveči, tedy srbskému rizotu. Tento pokrm pochází původně z Turecka, ale Češi si recept na něj přivezli za socialismu z dovolené v Jugoslávii.
Jak udělat rizoto, aby bylo krémové a vláčné?
Pokud chcete dosáhnout typicky krémové konzistence rizota, nevyhnete se správnému výběru surovin. A tou nejzákladnější je rýže. Na přípravu rizota se používá speciální druh, který má kulatý tvar a obsahuje vysoký podíl škrobu. Rýže Arborio či Carnaroli je po uvaření krásně lepkavá a mazlavá a výsledné rizoto je tak dokonale krémové. Nemusíte ani sahat po smetaně, kterou praví Italové dávají jen a pouze do dezertů.
Další klíčovou ingrediencí je sýr. Bez něj by bylo rizoto o dost chudší. Rovnou ale zapomeňte na eidam. Do pravého italského rizota patří například Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano. Pochopitelně jemně nastrouhané. Pomyslnou závěrečnou tečkou, která v jídle rozehraje všechny chuťové tóny do báječné symfonie, je máslo. Bez něj rizoto postrádá smysl a strávníci zase hlubší chuťový zážitek.
Recept na houbové rizoto aneb Risotto ai funghi
- 220 g rýže Arborio
- 80 g másla
- 1 menší cibule
- hrst sušených hříbků
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 litr zeleninového vývaru
- 60 g parmezánu
- pár snítek čerstvého rozmarýnu
- sůl
- pepř
Postup:
Sušené houby zalijte vodou a nechte je změknout, bude to trvat alespoň 15 minut. Mezitím si pokrájejte cibuli na jemné kousky. Odřízněte kousek másla a nechte ho zpěnit na pánvičce. Poté přisypte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Teprve pak přidejte změklé hříbky. Vodu z nich si ponechte bokem.
Do směsi másla, hříbků a cibule přidejte syrovou rýži a vše podlijte vínem. Po cca 2–3 minutách nalijte do pánve trochu vody z hříbků a poté i pár naběraček horkého zeleninového vývaru. Rýže by měla být ponořená, ale neměla by úplně plavat. Před přiklopením pokličky přihoďte do rizota i omyté snítky rozmarýnu. Vařič stáhněte na nižší stupeň.
Nyní přichází na řadu redukce rizota – v pravidelných intervalech (po cca 5 minutách) rýži kontrolujte, a pokud se již vývar odpařil, dolijte ho. Opakovaně rizoto podlévejte, dokud nebude rýže hotová. Na závěr vyndejte snítky rozmarýnu, přidejte zbytek nasekaného másla, strouhaný sýr a dobře promíchejte. Případně dochuťte solí a pepřem.
TIP: Do tohoto receptu můžete přidat i kousky kuřecího masa. To v postupu zařaďte hned po restování cibule. Zeleninový vývar pak nahraďte kuřecím vývarem a houbové rizoto s kuřecím masem je na světě.
Recept na srbské rizoto
- 220 g míchaného mletého masa
- 250 g rýže
- 100 g rajského protlaku
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 kapie
- 60 g hrášku (může být i mražený)
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 500 ml zeleninového vývaru
- řepkový olej
- sůl
- pepř
- strouhaný tvrdý sýr (na posypání)
Postup:
Na pánev nalijte trochu oleje. Než se rozehřeje, pokrájejte cibuli a česnek na drobné kousky. Oboje nasypte do pánve a nechte zpěnit. Následně přihoďte na pánev mleté maso. Směs neustále míchejte a počkejte, až vše zezlátne. Poté přidejte protlak, mletou papriku, na kostičky nakrájenou kapii a hrášek.
Do připraveného základu přisypte syrovou rýži a vše podlijte vývarem. Vařič stáhněte na nižší stupeň a nechte rizoto pod pokličkou probublávat. Nezapomeňte ho ale občas promíchat, aby se vám nepřichytilo. Výsledná konzistence rizota by měla být spíše krémová než sypká. Pokrm podávejte se strouhaným sýrem a kyselou okurkou.
Recept na dýňové rizoto
- 150 g dýně Hokkaidó
- 200 g rýže Arborio
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 litr zeleninového vývaru
- 70 g másla
- 60 g parmezánu
- 1 lžička medu
- sůl
- pepř
Postup:
Z dýně odstraňte semena a nakrájejte ji na menší kostky. Vložte je do hrnce, zalijte vodou a nechte vařit přibližně 15 minut do změknutí. Mezitím si nakrájejte cibuli i česnek nadrobno. Rozpalte pánev a hoďte do ní přibližně 20 g másla. Jakmile se rozvoní, přidejte cibuli a česnek a orestujte je dozlatova. Následně do pánve přisypte rýži a podlijte ji vínem. To nechte odpařit a následně rýži zalijte zeleninovým vývarem. Rizoto míchejte a kontrolujte do té doby, dokud nebude rýže hotová.
Změklou dýni rozmixujte s trochou vody na pyré a nechte jej trochu vychladnout. Do rizota přidejte dýňové pyré, zbytek másla a lžičku medu. Vše důkladně promíchejte, dochuťte solí a pepřem a na závěr do pokrmu zapracujte strouhaný sýr.
Líbil se vám dnešní článek? Dejte nám vědět, jestli vyzoušíte právě houbové, srbské, nebo dýňové rizoto!