Karlovarský knedlík: Jednoduchý recept na snadnou přílohu k chutným omáčkám

Karlovarský knedlík připravíte ještě rychleji, než odpolední kávu. Dobře, tak rychle zase ne. Ale i tak se jedná o jednu z nejsnazších příloh, kterou si můžete připravit. Nevěříte?

12. 10. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Ach, ty knedlíky. S houskovým kynutým knedlíkem bývá příliš práce a i ten bramborový je časově poměrně náročnou záležitostí. Existuje však ještě jeden knedlík, který se tváří složitě, ale jeho přípravu zvládnou i méně zkušení kuchtíci. Jeho jméno je karlovarský knedlík. Jak zní recept na tuto skvělou přílohu?

Karlovarský knedlík: Skutečně pochází z Karlových Varů?

Karlovarský knedlík je mistrovskou, ale zároveň jednoduchou pochoutkou, kterou do svých jídel zařazují české hospodyňky již desítky let. Odkud ale karlovarský knedlík pochází? Název sice evokuje Karlovy Vary, avšak toto lázeňské město není původní kolébkou oblíbeného knedlíku. Dle gastroexpertů se o jeho autorství již léta přou Češi, Rakušané a Němci. Není proto divu, že na karlovarský knedlík narazíte také u našich zahraničních sousedů.

Karlovarský knedlík byl dříve označován také jako ubrouskový, svatební nebo fajnový knedlík. Dnes je nejčastěji podáván se svíčkovou nebo koprovou omáčkou. Skvělou společnost mu ale udělá také hovězí nebo zvěřinový guláš.

Jak udělat karlovarský knedlík?

Příprava karlovarského knedlíku je velmi jednoduchá. Základem jsou staré bílé rohlíky nebo housky. Patří do něj také hrubá mouka, mléko, vejce, sůl, muškátový oříšek a čerstvá nať z petrželky. Někteří kuchaři připravují knedlíky na páře, nicméně hravě to zvládnete i ve vroucí vodě. Připravte si potravinovou fólii a také dobrou kávu nebo deci vína. Kuchtění karlovarského knedlíku je totiž taková pohoda, že vám zbude spousta času pro sebe.

TIP: Karlovarský knedlík můžete vařit i ve lněném ubrousku místo ve fólii. Před použitím jej potřete horkým máslem pro lepší chuť.

Recept na karlovarský knedlík

  • 6 bílých rohlíků (alespoň den starých)
  • 2 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • ½ lžičky soli
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě

Postup:

Rohlík pokrájejte na kostičky a přesypte je do větší mísy. Přidejte mouku, žloutky, mléko, sůl, špetku muškátového oříšku a petrželku a vše lehce promíchejte. Směs nechte přibližně 5 minut odpočívat.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ten následně přemístěte do mísy s připraveným těstem na knedlíky a vše velmi jemně smíchejte. Nachystejte si potravinovou fólii a vložte na ni část těsta a vytvarujte knedlík tak, aby byl celý obalený fólií. Tu na několika místech vidličkou propíchněte. Karlovarský knedlík vařte ve vroucí vodě přibližně 20–23 minut. Podávejte k omáčkám či ke guláši.

Karlovarský knedlík

Recept na hrníčkový karlovarský knedlík

  • 6 starých housek
  • 1½ hrnku hrubé mouky
  • 1½ hrnku polotučného mléka
  • ½ prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • ½ lžičky soli
  • ⅓ hrnku nasekané čerstvé petrželové natě
  • řepkový olej (na vymazání hrníčků)

Postup:

Nejprve oddělte žloutky od bílků. Z nich vyšlehejte tuhý sníh a nechte jej chvíli stát stranou. Housky pokrájejte na kostičky a vložte je do větší mísy. Přidejte mléko, mouku, žloutky, nasekanou petrželovou nať, sůl a prášek do pečiva. Směs důkladně promíchejte a nakonec přidejte ušlehaný sníh. Připravte si hrníčky, vymažte je olejem a následně je přibližně do dvou třetin naplňte těstem.

Na plotnu položte větší hrnec s vodou. Té by mělo být tolik, aby se hrníčky, které do ní budete vkládat, nepotopily. Vodu přiveďte k varu, a jakmile začne bublat, vařič stáhněte na nižší stupeň. Poté do hrnce postavte hrníčky s těstem a nechte je vařit přibližně 30 minut. Knedlíky pak vyklopte z hrnků a podávejte.

TIP: Máte rádi guláš, ale nevíte si rady s tím, jak ho správně připravit? Mrkněte na náš starší článek o tipech, jak zahustit guláš.

K jakému jídlu si nejraději připravujete knedlík? Vyzkoušejte příště místo tradičního houskového náš jednoduchý karlovarský knedlík a ingredience si objednejte na Dáme market.

Související články

Všechny články

Kimchi: Připravte si doma korejský fenomén plný vitamínů

Milujete kimchi? S naším návodem si tuhle fermentovanou dobrotu z Jižní Koreje připravíte doma levou zadní.

6 způsobů, jak zahustit guláš

Není nad poctivý domácí guláš. Vcelku se nejedná o složité jídlo na přípravu, někdy ale může být problém ohledně dochucení a zahuštění, že?

Zero waste v kuchyni aneb Jak zužitkovat zeleninu od kořene až po nať

Víte, že až 45 % ovoce a zeleniny se nikdy nesní, ale skončí v koši? Ať už v podobě natí, slupek, nebo přezrálých banánů. Omezit zbytečné plýtvání potravinami je přitom docela snadné. Inspirujte se našimi tipy a začněte třeba hned zítra. 

Jak vypěstovat avokádo z pecky aneb Oslavte Mezinárodní den guacamole

Toužili jste si vždy vypěstovat avokádo v domácích podmínkách? Zdaleka to není taková fuška, jak by se mohlo na první pohled zdát. Máme pro vás přesný návod, jak vypěstovat avokádo z pecky krok za krokem.

Další článek