Tofu aneb Surovina, kterou ocení nejen vegetariáni

Byť se někomu může zdát, že tofu je trochu nuda, za mě má naopak skvělý potenciál k experimentování. Bílé tofu je chuťově velmi jemné a skvěle se přizpůsobí chuti ostatních surovin. Od polévek, přes pomazánky a hlavní jídla až k veganským dezertům, tofu můžete využít téměř kdekoliv. A v tom spočívá jeho velké kouzlo!

05. 09. 2022

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

Co je tofu a odkud pochází

Tofu má svůj původ v Číně a podle legendy vzniklo úplnou náhodou, kdy čínský kuchař přidal omylem do sójového mléka řasu, čímž mléko srazil a vzniklo tofu. Ať už je to pravda nebo ne, tofu opravdu vzniká ze sójových bobů, které se namáčejí a bobtnají. Následně se rozmixují a vaří, dokud se nevysráží pevná hmota. Tofu se z Číny postupně rozšířilo po celé Asii a dnes je považováno za tradiční asijskou surovinu.

Proč bychom měli tofu zařazovat do jídelníčku

Tofu je velmi oblíbenou surovinou vegetariánů a veganů, vzhledem k tomu, že má vysoký podíl bílkovin a lze jej používat jako náhražku masa. Navíc obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, železo, vápník, mangan, fosfor, hořčík, měď, zinek i vitamin B1. Tofu je vhodné jak pro vegetariány a vegany, tak pro příznivce redukčních jídelníčků, jelikož obsahuje málo kalorií, minimum tuku a neobsahuje žádný cholesterol. Působí také preventivně proti osteoporóze, vysokému cholesterolu, kardiovaskulárním onemocněním a celkově náš organismus posiluje.

Jak si na tofu co nejvíce pochutnat

Jak jsem už v úvodu zmínila, tofu má v kuchyni široké využití a můžete s ním pracovat podobně jako s masem. Skvěle se hodí k zelenině a v kombinaci s kari kořením vytvoříte skvělé thajské nebo indické jídlo plné chuti a bohaté na bílkoviny. 

V Japonsku je tofu nezbytnou součástí polévek miso, které Japonci snídají. Vydatnější japonskou tradiční polévkou je pak ramen, který může být podáván také s tofu, nesmí chybět ale také nudle, čajové vejce a nebo houby shitake.

Tofu postupně získalo své nadšence po celém světě a dnes se můžete setkat i s řadou různých sladkých receptů. Tofu natural se často používá v řadě veganských dezertů, kdy slouží většinou jako náhražka tvarohu

Já osobně ho mám nejraději v kombinaci s výraznou sójovou omáčkou, proto připravuji pokrmy s tofu se zeleninou na styl stir-fry.

Recept na křupavé tofu se zeleninou:

  • 1 tofu
  • 1 lžička škrobu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • sezamový olej
  • 2 stroužky česneku
  • ½ červené kapie
  • hrst nasekané jarní cibulky
  • seznam

Zálivka:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžička cukru
  • lžíce citronové šťávy
  • 200 ml vody
  • 1 lžička škrobu

Postup:

Začněte tím, že tofu zbavíte přebytečné vody. Pomocí papírových utěrek vysajte z tofu natural co nejvíce vody (díky tomuto kroku podpoříte křupavost). Tofu následně nakrájejte na kostičky, které obalíte ve směsi škrobu, sušeného česneku a mleté papriky. Takto připravené tofu orestujte na sezamovém oleji do křupava. Tofu následně vyjměte z wok pánve, přidejte sezamový olej a zprudka a krátce orestujte nadrobno nakrájenou kapii, na plátky nakrájený česnek a nadrobno nasekanou jarní cibulku. Jakmile je zelenina lehce orestovaná, zalijte směs připravenou zálivkou ze sójové omáčky, sladké chilli omáčky, citronové šťávy, cukru, škrobu a vody. Povařte asi minutu, zastavte plamen a přidejte zpět do pánve i orestované křupavé tofu. Podávejte posypané sezamem a čerstvou jarní cibulkou. Jako přílohu doporučuji zvolit rýži.

Chtěli byste vyzkoušet tento recept, ale chybí vám některá z ingrediencí? Nakupte si jednoduše na Dáme Market a čerstvé suroviny máte u dveří do 20 minut.

Související články

Všechny články

5 ultra zdravých receptů z červené řepy

Červená řepa je základním kamenem podzimní i zimní kuchyně – její benefity ale můžete využít během celého roku. Báječně chutná naslano i nasladko. A zatímco ve starověku lidé jedli pouze její mladé listy, my jsme se řepu naučili zužitkovat celou – v salátech, sendvičích, koláčích i polévkách.

Potraviny bohaté na bílkoviny, které prospějí nejen vegetariánům

Rebarbora: 4 recepty z královny jarní zeleniny

Rebarbora neboli reveň je královnou jarní sezóny. Má krásnou sytě růžovou barvu, nakyslou chuť a báječně šmakuje na všechny sladké způsoby.

Jak vařit květák? 5 neodolatelných receptů

Květák – můžete ho vařit, dusit, péct nebo smažit a vždycky bude chutnat báječně. Připravili jsme pro vás špetku inspirace, jak si tuto košťálovou zeleninu vychutnat jako hlavní chod i zdravou svačinku. 

Další článek