Recept na bábovku: Tradiční sladká dobrota ve 3 chutných verzích

Milujete bábovku? Pak si v dnešním článku přijdete na své. Bábovka totiž rozhodně nemusí být jen "mramorová" nuda. Můžete si ji vytunit podle svého.

27. 09. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Bábovka. Nesla ji Karkulka v košíku, když šla lesem za babičkou, je obsažena v názvu jedné z nejznámějších knih od Radky Třeštíkové a málokterý Čech si bez ní umí představit odpolední kávu. Odkud pochází recept na bábovku a jak si ji připravit doma během pár minut?

Dějiny bábovky v kostce

Říkáte si, že recept na bábovku musí zaručeně pocházet z Česka? Pak jste na omylu. Recept na tento sladký a kyprý moučník je totiž rozšířený po celé střední Evropě. Svůj postup mají hospodyňky také na Slovensku, v Polsku, Rakousku nebo také na jihu Německa.

První zmínka o bábovce se datuje přibližně do 15. století a o původu jejího názvu se dodnes vedou vášnivé debaty. Někteří tvrdí, že má bábovka své jméno podle toho, že ji rády pečou starší dámy. Jiní se domnívají, že se tato dobrota servírovala porodním bábám a podle toho získala svůj název. Těžko říct, kdo má skutečně pravdu, to už se nejspíš nikdy nedozvíme.

Bábovku peče celé Česko

I když historických otázek kolem bábovky koluje celá řada, odpověď na tu nejjednodušší máme. Proč tedy bábovku peče celé Česko? Inu, jedná se o vcelku jednoduchý recept, který si může každý vyšperkovat podle svého gusta. Mnoho strávníků dává přednost klasické mramorové bábovce s cukrem. Najdou se ale i tací, kteří preferují tvarohovou variantu nebo s chutí dají přednost čokoládou zalité a ořechy posypané dobrotě.

TIP: Chcete upéct opravdu originální bábovku? Pořiďte si atypickou formu. Musíte si sice dávat větší pozor při jejím vymazávání, ale finální zážitek je vskutku jedinečný.

Recept na hrníčkovou bábovku

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup:

Nejprve oddělte bílky od žloutků, k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky přemístěte do větší mísy, přisypte krupicový cukr a oboje smíchejte do pěny. Do ní následně přidejte mouku, pečicí prášek, vanilkový cukr, mléko, olej a vše důkladně promíchejte. Na závěr přisypte citronovou kůru a jemně vpracujte sníh.

Připravte si formu na bábovku. Vymažte ji tukem a vysypte moukou a poté do ní vlijte polovinu těsta. Do zbylé půlky vmíchejte kakao a poté ji rovněž vylijte do formy. Bábovku pečte přibližně 45–50 minut na 200 °C.

Může být bábovka zdravá?

Na internetu najdete nepřeberné množství receptů na bábovku, jejichž hlavními ingrediencemi jsou zejména cukr, mouka a olej. Nicméně tenhle moučník můžete vykouzlit i ze zdravých ingrediencí. Stačí, když klasickou mouku vyměníte za celozrnnou špaldovou, snížíte dávku cukru a použijete banány nebo tvaroh. Rázem máte zdravější dobrotu, kterou ocení nejen dospělí strávníci, ale také ti nejmenší.

Hledáte netradiční recept na bábovku? Mrkněte na náš starší článek s neotřelými nápady pro tento tradiční moučník.

Recept na zdravou tvarohovou bábovku

  • 230 g celozrnné špaldové mouky
  • 120 g nízkotučného tvarohu
  • 200 ml polotučného mléka
  • 8 g kypřicího prášku
  • 3 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry

Postup:

V jedné míse důkladně promíchejte všechny mokré ingredience a ve druhé zase ty suché. Následně pomalu přisypte suché ingredience do mokré směsi a důkladně promíchejte. Těsto můžete také nechat vypracovat robotem.

Připravte si formu na bábovku. Vymažte ji tukem a vysypte moukou a nalijte do ní bábovkové těsto. Formu vložte do trouby a pečte přibližně 45–55 minut při teplotě 180 °C.

Recept na bábovku s čokoládovou polevou

  • 300 g polohrubé mouky
  • 220 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 130 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 120 g hořké čokolády
  • špetka soli

Postup:

Nejprve vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a z bílků a špetky soli vytvořte sníh. Do žloutkové pěny přimíchejte olej, vlažné mléko a vše dobře promíchejte. Poté do těsta zapracujte mouku, prášek do pečiva a přibližně 60 g nasekaných mandlí. Na závěr pomalu a zlehka přimíchejte sníh a nechte těsto přibližně 3 minuty odpočívat. Poté těsto nalijte do vymazané a vysypané trouby a pečte bábovku přibližně 50 minut na 170 °C.

Po vychladnutí bábovku vyklopte a připravte si čokoládovou polevu. Ta vznikne tak, že nalámete kostky čokolády, vložíte je do misky a necháte je rozpustit na nízkém stupni v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Připravenou polevu nalijte na bábovku a tu na závěr posypte zbývajícími mandlemi.

Tak vidíte, bábovka může mít nekonečně mnoho verzí. Záleží jen na vás, které zrovna dáte přednost.

Související články

Všechny články

Pečeme s kuchyňským robotem aneb Nejlepší domácí koblížky

Toužíte po nadýchaných a vláčných koblížcích? Vyzkoušejte sílu domácího robota a proměňte svou kuchyň v tu nejsladší pekárnu!

Letní osvěžení do pár minut? Vyzkoušejte domácí arašídové nanuky!

Máte chuť na zmrzku a nechce se vám do obchodu? Připravte si dokonalé nanuky doma, které zvládne opravdu každý a navíc budete mít jistotu, že obsahují jen to, co chcete.

Perník: Recept na ten nejlepší moučník jako od babičky

Oblíbená nadýchaná buchta, mnohdy pomazaná marmeládou a přelitá čokoládou. Řeč je o tradičním českém perníku, který k víkendové odpolední kávě připravuje nejedna hospodyňka. Jak upéct vláčný perník a odkud tato dobrota vlastně pochází?

Upečte si vánočku s mandlemi

Jak už název napovídá, vánočka je jeden ze symbolů a tradic, které k Vánocům zkrátka neodmyslitelně patří. Krásně ozdobí nejen stůl, ale také podpoří vánoční atmosféru svou typickou vůní.

Další článek