Brambory: Lahodný zázrak kuchyně, jehož využití nezná hranic

Brambory jsou pro někoho nudnou přílohou, jiný je dokáže využít pro recepty na celý týden. Do kterého týmu patříte vy?

18. 08. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Že v bramborách vidíte pouze hranolky, nebo jejich vařenou variantu politou máslem a posypanou petrželí? Pak se ochuzujete o spoustu delikátních dobrot, které lze z brambor vykouzlit. Kde se vlastně vzaly brambory a co všechno z nich můžete uvařit?

Stručné dějiny brambor

Brambory jsou původem z Jižní Ameriky. Na náhorních planinách Peru a Bolívie se pěstovaly již před 8 000 a 5 000 lety. K nám do Evropy se ale brambory dostaly až v 16. století se zámořskými plavbami. Zpočátku z nich ale nikdo nevařil, sloužily totiž jako okrasné květiny ve šlechtických zahradách.

Postupem času se ale nakonec brambory přeci jen dokutálely do kuchyní, kde nahradily tehdy hojně rozšířený tuřín. Pěstování brambor totiž přinášelo větší výnosy a také levnější zpracování. Dnes si můžete brambory koupit prakticky v každém supermarketu a jejich následná úprava závisí pouze na vaší fantazii.

Recept na americké brambory

  • 1 kg brambor
  • 3 lžíce řepkového nebo olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Brambory nejprve oloupejte a pečlivě omyjte. Poté je nakrájejte na měsíčky a vložte je do větší misky. Přidejte olej, papriku, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte. Na závěr brambory vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do trouby na 200 °C přibližně 25–30 minut.

Proč jíst brambory?

Pokud jste doposud považovali bramboru za prachobyčejnou přílohu, budete se nyní divit. Taková brambora je totiž perfektním zdrojem antioxidantů. Zároveň dává tělu užitečné sacharidy, ze kterých budete čerpat energii po celé odpoledne. Dále v ní najdete draslík, hořčík, železo a jód a velkou spoustu vitaminů, jako například vitamin C, B1, B2, B3 či kyselinu listovou.

Brambory jsou také skvělým pomocníkem při hubnutí. Ve srovnání s rýží jich můžete sníst daleko více. Menší množství rýže vám totiž energeticky pokryje to, co vám může nabídnout mnohem větší porce brambor. Díky tomu se budete cítit více sytí a hlad se přihlásí o slovo později.

Recept na lehký bramborový salát

  • 1 kg brambor
  • 2 větší červené cibule
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce čerstvě nasekané pažitky
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

Brambory oloupejte a omyjte. Nakrájejte je na menší kostky, ponořte do čisté vody a nechte je vařit do změknutí. Pak brambory slijte a nechte je přibližně 30 minut odstát. Mezitím si nakrájejte cibuli na menší kousky.

Připravte si větší mísu, přendejte do ní brambory a přisypte cibuli a čerstvou pažitku. Poté přidejte jogurt, jablečný ocet, hořčici, olej, pepř a sůl a salát důkladně promíchejte. Hotový salát dejte do lednice přibližně na hodinu odležet. Posléze servírujte.

Brambory můžete upravovat i na sladko

Brambory jsou vskutku všestrannou potravinou, lze je totiž připravit jak na slaný, tak i na sladký způsob. Jednou z nejoblíbenějších sladkých bramborových dobrot jsou například škubánky s mákem. Pokud ale patříte k odvážnějším strávníkům a chtěli byste vyzkoušet méně známá sladká jídla z brambor, pak si můžete uvařit bramborové lívance, strouhanec nebo třeba bramborový nákyp.

Recept na škubánky s mákem

  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • sůl
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletého máku

Postup:

Oloupejte a omyjte brambory a nepokrájené je nechte vařit do změknutí. Téměř veškerou vodu z brambor slijte, ale nechte trochu na dně. Přisypte hrubou mouku, zamíchejte a nechte pod pokličkou přibližně 15 minut odpočívat. Brambory následně rozšťouchejte co nejvíce do hladka.

V malém kastrůlku si rozehřejte máslo. Poté vezměte lžíci, namáčejte ji do másla a odkrajujte z bramborového těsta malé noky. Ty pokládejte na připravené teplé talíře. Porce na závěr posypte mletým mákem, moučkovým cukrem a zalijte trochou másla.

Který recept z brambor vás nejvíce zaujal? Fantazii se meze nekladou a třeba vymyslíte svůj vlastní recept na perfektní zpracování brambor.

Související články

Všechny články

Coleslaw: Recept na nejslavnější zelný salát

Mohlo by se zdát, že coleslaw je docela obyčejný salát. Recept na něj je sice jednoduchý, ale i v tomto případě platí, že čím více péče pokrmu věnujete, tím větší pochvalu u stolu sklidíte. Jak si připravit dokonalý coleslaw v domácích podmínkách?

5 oblíbených receptů z brambor

Nevíte, co s přebytkem brambor? Vyzkoušejte bramboračku, bramboráky nebo oblíbené francouzské brambory.

Superpotravina jménem quinoa. Jak ji vařit a jak ji využít?

Nedáte dopustit na přílohu jako je kuskus, rýže nebo bulgur, ale rádi byste vyzkoušeli něco nového? Zkuste do svého jídelníčku začlenit quinou, která zaslouženě nese nálepku superpotravina. Zde je pár tipů, jak ji připravit.

Karlovarský knedlík: Jednoduchý recept na snadnou přílohu k chutným omáčkám

Karlovarský knedlík připravíte ještě rychleji, než odpolední kávu. Dobře, tak rychle zase ne. Ale i tak se jedná o jednu z nejsnazších příloh, kterou si můžete připravit. Nevěříte?

Další článek