Slané i sladké recepty z listového těsta

Z listového těsta lze vykouzlit snad stovky různých receptů. Počínaje sladkým štrůdlem, přes makový závin až po milované slané šneky. A my jsme si pro vás připravili hned několik různých tipů, jak listové těsto zpracovat.

05. 09. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Listové těsto patří k jedněm z nejuniverzálnějších, které můžete v kuchyni použít. Vykouzlíte z něj slané šneky se sýrem, štrúdl i výborný koláč. Záleží pouze na vaší chuti a fantazii. Co všechno můžete z listového těsta připravit?

Je lepší domácí listové těsto, nebo to kupované?

Jak už jsme psali v jednom z našich starších článků, domácí listové těsto je poněkud pracnou záležitostí. Čekají vás hodiny překládání, chlazení, podsypávání a tak dále. Nemluvě o šetrné manipulaci s těstem, kdy při jediné chybičce můžete narušit jeho typickou strukturu a veškerá práce pak přijde vniveč. Proto se mnoho hospodyněk do náročné přípravy domácího listového těsta ani nepouští a vsadí na to kupované. Otázka však zní, zdali se takové kupované listové těsto může rovnat tomu domácímu.

Jako vždy záleží na výběru kupovaného těsta. Mnoho z nich bohužel neobsahuje máslo, které je stěžejní ingrediencí. Pokud tedy narazíte na těsto, v jehož složení je uveden palmový, řepkový nebo slunečnicový olej, raději se mu vyhněte obloukem. Stejně tak pokud na štítku spatříte velké množství emulgátorů a dalších aditiv. Mezi ty kvalitnější pak patří například Babické listové těsto máslové, které je stejně poctivé, jako by vám ho doma připravila vaše babička.

Tady si nechám koment pro sebe, abych tam pak dodala link na článek, který ještě není online.

Listové těsto jako nejlepší parťák na večírek

Pokud se k vám právě chystá návštěva, bude listové těsto vaším skvělým pomocníkem. Rychle s ním připravíte jednoduché občerstvení, které potěší jak dospělé strávníky, tak i ty nejmenší. Mezi velmi oblíbené pochoutky z listového těsta patří například pizzové šneky nebo sýrové tyčinky. Oboje se skvěle hodí k pivu, vínu i k domácím limonádám.

Recept na pizzové šneky z listového těsta

  • 400 g listového těsta
  • 120 g šunky
  • 150 g strouhaného sýra (může být eidam nebo čedar)
  • 1 lžíce koření na pizzu
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 vejce (na potření šneků)
  • sůl
  • pepř

Postup:

Listové těsto rozválejte na plát. Poté jej potřete protlakem, posypte kořením na pizzu, osolte a opepřete. Protlakovou vrstvu pokryjte šunkou a sypaným sýrem a následně celý plát zarolujte do rolky. Důkladně ji utáhněte a pak rolku nakrájejte na přibližně 5 cm tenké šneky.

Připravte si větší plech a vystelte jej pečicím papírem. Postupně na něj vyskládejte jednotlivé šneky a potřete je rozšlehaným vajíčkem. Šneky pečte při teplotě 170 °C dozlatova, přibližně 15–20 minut.

Recept na sýrové tyčinky z listového těsta

  • 400 g listového těsta
  • 100 g parmezánu
  • 20 g sezamových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce (na potření tyčinek)

Postup:

Nejprve vyválejte listové těsto tak, aby tvořilo tenký obdélníkový plát. Ten potřete olivovým olejem a posypte parmezánem a semínky. Prsty jemně vtlačte sýr i semínka do těsta, které nakrájejte na jednotlivé proužky. Ty opatrně párkrát stočte do spirály, položte je na plech vyložený pečicím papírem a poté je vložte do ledničky na cca 20 minut. Spirály následně potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě na 220 °C přibližně 20 minut, dokud nebudou zlatavé.

Sladké recepty z listového těsta

Sladkých receptů z listového těsta existuje hned celá řada. Tím nejoblíbenějším je pravděpodobně štrúdl, který miluje celé Česko. Tento vděčný a rychlý moučník připravíte jen z listového těsta, ořechů, rozinek a jablek. Co když ale klasickému štrúdlu příliš neholdujete? Pak je tu pro vás hned několik dalších variant závinů.Vyzkoušet můžete například tvarohový, makový nebo ovocný závin z listového těsta.

Recept na tvarohový závin

  • 400 g listového těsta
  • 2 vaničky polotučného tvarohu
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 vejce
  • 1 lžíce čerstvé citronové kůry
  • 2 hrsti rozinek

Postup:

Ve větší míse důkladně smíchejte tvaroh, dvě vejce, pudink, moučkový cukr, vanilkový cukr a rozinky předem namočené v horké vodě. Poté do směsi přidejte čerstvou citronovou kůru a tvarohový krém vložte do lednice.

Listové těsto rozdělte na dvě části. Z každé vytvoříte jednu nohavici závinu. Části důkladně uválejte v tenký plát. Obě poloviny těsta naplňte tvarohovým krémem a smotejte z nich závin. Připravené nohavice potřete jedním rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě na 220 °C přibližně 20–25 minut.

Recept na rychlý jablečný koláč z listového těsta

  • 400 g listového těsta
  • 8 středně velkých jablek
  • 50 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 hrsti drcených vlašských ořechů

Postup:

Jablka oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Připravte si kastrol, vložte do něj máslo a nechte jej na mírném stupni rozpustit. Poté přisypte jablka, třtinový cukr, vanilkový cukr a skořici a důkladně promíchejte. Vše nechte povařit přibližně 5 minut.

Listové těsto rozválejte do kulatého tvaru. Přichystejte si větší kulatou formu a vyložte ji pečicím papírem. Následně do ní vložte rozválené těsto. Ořízněte jej na okrajích formy, aby vám nepřesahovalo ven. Připravený koláč naplňte jablečnou směsí a posypte ořechy. Na závěr jej pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut.

Patříte spíše mezi fanoušky sladkých či slaných receptů z listového těsta? Tak či onak, vždy mějte jedno balení těsta po ruce. Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit.

Související články

Všechny články

Letní osvěžení do pár minut? Vyzkoušejte domácí arašídové nanuky!

Máte chuť na zmrzku a nechce se vám do obchodu? Připravte si dokonalé nanuky doma, které zvládne opravdu každý a navíc budete mít jistotu, že obsahují jen to, co chcete.

Pečeme s kuchyňským robotem aneb Nejlepší domácí koblížky

Toužíte po nadýchaných a vláčných koblížcích? Vyzkoušejte sílu domácího robota a proměňte svou kuchyň v tu nejsladší pekárnu!

Vanilkové rohlíčky: Recept na tradiční vánoční cukroví

Raw kuličky aneb Vánoční cukroví trochu jinak

Chcete letos připravit o něco zdravější vánoční pohoštění? Rozmanitost chutí, barev a ingrediencí raw kuliček vás dostane!

Další článek