Oslňte vlastnoručně připravenými burgery s domácími brioškami

Chystáte party a chcete zaujmout? Naučím vás základní recept na burgery i s domácími brioškami, se kterými sklidíte zaručeně úspěch.

02. 08. 2022

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

Základem jsou kvalitní suroviny

K létu neodmyslitelně patří party a posezení s přáteli venku u dobrého jídla a pití. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že největší úspěch mám vždy s grilovačkou. Už se mi ale párkrát stalo, že mě „vypeklo“ počasí a musela jsem improvizovat.

Našla jsem si ale způsob, jak být připravená na vaření uvnitř i venku.  Moje řešení jsou burgery, které jsou skvělé jak na grilu, tak i doma na pánvi. Základním pravidlem pro dobré burgery jsou vždy kvalitní suroviny, ty jednoduše objednáte na Dáme market a do 20 minut máte nákup u dveří. Mleté maso si můžete koupit, já však doporučuji jít do kvalitního hovězího masa a to si pomlít.

Na porci je ideální počítat 120 g až 150 g mletého masa v syrovém stavu. Co se dochucování týče, rozhodně doporučuji jen sůl a pepř. Rozhodně se vyhnětete různým kořenícím směsím, pokud máte kvalitní maso, nechte vyniknout jeho chuť.

Důležitou roli při přípravě dobrého burgeru hraje brioška. Kvalitní hamburgerové briošky se dají koupit, ale pořád si stojím za tím, že domácí jsou vždy nejlepší a vaši hosté to rozhodně ocení. Dobrá hamburgerová brioška musí být, alespoň za mě, lehce nasládlá a uvnitř nadýchaná.

Co se týče dalších komponentů, tady už je to více o fantazii. Já třeba nikdy nevynechám čerstvý salát, rajče, kyselé (nejlépe domácí) okurky, červenou cibuli a vyzrálý sýr.

Recept na 6 briošek:

  • 280 g hladké mouky + na pomoučení
  • 170 ml teplé vody
  • 20 ml oleje
  • sáček sušeného droždí
  • lžíce cukru moučka
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • sezam na posypání
  • vejce na potření

Postup:

Do kuchyňského robota dejte hladkou mouku, sůl a promíchejte. Do teplé vody dejte sušené droždí, olej, cukr a jedno celé vejce, směs promíchejte a přilijte k moučné směsi. Následně spusťte hnětacího robota na alespoň 10 minut. Zpracované těsto přikryjte a nechejte kynout na teplém místě alespoň 45 minut, nejlépe hodinu. Následně vykynuté těsto rozdělte na 6 částí a z každé vytvarujte briošku. Takto připravené briošky dejte na plech s pečícím papírem, zakryjte a nechte znovu kynout na teplém místě cca 30 minut. Před pečením briošky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte sezamem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 200°C 10 až 15 minut.

Na burgery:

  • 750g hovězího mletého masa
  • sůl
  • pepř
  • olej

Na obložení:

  • římský salát
  • 4 rajčata
  • 2 červené cibule
  • majonéza
  • 5 kyselých okurek
  • 6 plátků sýru

Postup:

Mleté maso dochuťte solí a pepřem (doporučuji směs ochutnat) a rozdělte na 6 stejně velkých částí. Z každé části vytvořte kouli a s ní párkrát bouchněte o pracovní desku. Tyto nárazy zlepší pojivost masa a burgery se nebudou při pečení rozpadat. Koule poté zploštěte na výšku cca 2 cm a uhlaďte (mějte lehce navlhčené ruce). Následně rozehřejte pánev s těžkým dnem. Burgery před položením na pánev lehce potřete olejem a poté opékejte na suché rozpálené pánvi cca 3 minuty z každé strany tak, aby maso zůstalo šťavnaté a uvnitř lehce narůžovělé. Nakonec dejte na ještě teplé burgery plátek vyzrálého sýru, který se lehce rozpustí.

Upečené briošky rozkrojte a na řezané straně krátce opečte na pánvi spolu s burgery. Na spodní stranu briošky namažte majonézu, překryjte salátovými listy, přidejte plátky rajčat a následně položte opečené maso se sýrem. Dále přidejte tenké plátky cibule a okurky a nakonec zakryjte horním dílem housky.

TIP: Hotové obložené burgery propíchněte špejlí, aby se nerozpadaly a lépe se  servírovaly.

Dostali jste chuť na burgery, ale nechce se vám do jejich přípravy? Nevadí, na Dáme jídlo na vás čeká výběr těch nejlepších burgerů z vašeho města. Přeji vám dobrou chuť, ať už zvolíte jakoukoliv variantu. 🙂

Související články

Všechny články

Tajemství indické kuchyně

Indie je královstvím nespočtu kořeněných chutí a vůní. Odhalte receptury tamních kuchařů a vařte jako praví Indové!

Comfort food aneb Pokrmy, které vás dovedou povznést

Ve chvílích stresu, smutku či nepohody toužíme po výrazných, rychlých a kalorických pokrmech. Proč tomu tak je a jakou alternativou tuto chuť uspokojit?

Božské plněné papriky s rajskou omáčkou a bešamelem

Jiný kraj, jiná nádivka. Plněné papriky můžete napěchovat čímkoliv, na co máte chuť, a vždycky to bude mňamka. Dneska si ale tuhle pochoutku ještě trochu vytuníme.

Luxusní recept na kuře na paprice, který hravě zvládnou i začátečníci

Potrpíte si na českou klasiku a kuře na paprice patří k vaším oblíbeným jídlům? Pak si v tomto článku skutečně přijdete na své!

Další článek