Připravte si cizrnový falafel s domácím pita chlebem

Už jste někdy falafel ochutnali, nebo vůbec nevíte o jakém jídle je řeč? Pojďte si zkusit můj oblíbený recept na cizrnové falafely s domácím pita chlebem, ať už patříte do jakéhokoliv týmu. Recept se skládá z pár surovin a celé vaření vám zabere jen pár minut.

07. 06. 2022

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

Historie falafelu není úplně jasná, někteří tvrdí, že pochází z Egypta, jiní se přiklánějí k Indii. Jisté ale je, že se jedná o zdravou pochoutku plnou bílkovin, kterou můžete mít na stole do několika málo minut. 

Přesto, že jsme v rodině všichni masožravci, občas ráda zkouším i vegetariánské či veganské recepty. Nejen maso, ale i luštěniny jsou skvělým zdrojem bílkovin, a navíc s nimi můžete skvěle experimentovat. Jednou z nejpopulárnějších rychlých večeří se u nás doma staly cizrnové falafely, které nejraději připravuji s domácím pita chlebem. Receptů na falafely najdete spoustu, ale já vám dnes ukážu můj rychlo-recept, který je i s domácím pita chlebem na stole do 30 minut.

Recept na cizrnové falafely (4 porce)

  • konzerva sterilované cizrny
  • 1 cibule
  • lžička kurkumy
  • lžička sušeného česneku
  • lžička římského kmínu
  • lžíce citronové šťávy
  • pepř
  • sůl

Recept na pita chleby

  • 200g hladké mouky
  • půl lžičky soli
  • půl pytlíčku sušeného droždí
  • 120 ml vody

Postup: 

Začneme tím, že si připravíme těsto na domácí pita chleby. Mouku smícháme se solí a sušeným droždím a přidáme vlažnou vodu. Zpracujeme v těsto, které necháme kynout pod utěrkou na teplém místě cca 20 minut. Mezitím, co nám kyne těsto, si připravíme falafely. Sterilovanou cizrnu propláchneme pod vodou, následně ji dáme do misky a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli (můžete použít i jarní cibulku), kurkumu, sušený česnek, římský kmín, citronovou šťávu, sůl a pepř. Tuto směs rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Ze vzniklé směsi tvarujeme kuličky, které můžeme smažit na oleji, péct v troubě při 200°C/15 min nebo připravovat v horkovzdušné fritéze na 200°C/10 min (pokud zvolíte klasickou troubu nebo horkovzdušnou fritézu, doporučuji cizrnové kuličky před pečením lehce postříkat olejem ve spreji). Nyní nakynuté těsto rozdělíme na 4 části a rozválíme na placky (cca 2mm silné). Takto rozválené placky pečeme v předem vyhřáté troubě na rozpáleném plechu na 220°C (cca 2 min z každé strany) nebo můžeme pity připravovat i v horkovzdušné na 200°C 2 minuty z každé strany do nafouknutí placek tak, aby se dali rozříznout a naplnit. Hotové pity naplníme oblíbeným dipem, doplníme zeleninou a nezapomeneme přidat i falafely.

Máte chuť na cizrnové falafely, ale chybí vám některá ze surovin? Neztrácejte čas a objednejte si nákup až domů na Dáme Market.

Související články

Všechny články

Silvestrovské pohoštění – zdravé chutné a originální

K Silvestru neodmyslitelně patří silvestrovská party stejně jako silvestrovské pohoštění. Pokud chcete letos překvapit originálnějšími a zdravějšími dobrotami, které přijdou po vánočních svátcích plných jídla vhod, nechte se inspirovat. Mám pro vás 3 jednoduché recepty.

Pickles: Na vlně kvašení

Obrňte svůj organismus a ještě si pochutnejte. Kvašená zelenina alias pickles se v podzimních měsících stane vaším nejlepším parťákem.

Slané koláče jako od francouzských pekařů

Nápaditá večeře se špetkou francouzského šarmu? Přesně takový je křehký a zároveň delikátní quiche. Odkud se vzal a jak si jej můžete připravit v pohodlí domova?

Na vlně tyrolských chutí

Chybí vám poznávání nových míst a chutí? Pojďte s námi procestovat kousek Tyrolska.

Další článek