Milujete zahradní party a velkolepé letní večírky? Co kdybyste letošní sezónu krapet okořenili o pár chilli papriček? Mexická kuchyně je v Česku čím dál více populární. A ještě aby ne – je hravá, plná barev a u svých hostů s ní jednoznačně zabodujete.
Křupavé burrito, delikátní sýrové nachos nebo pikantní quesadila? Ať máte chuť na jakoukoliv dobrotu z mexické kuchyně, vždy je to trefa do černého. Obzvlášť pokud vyzkoušíte některý z našich receptů.
Mexická kuchyně
Kořeny mexické kuchyně sahají až do dob Aztéků. Její bohatství vycházelo ze surovin, které měli domorodci k dispozici. Těmi byly zejména fazole, kukuřice, rajčata, chilli papričky a kakao. Původní pokrmy se od těch současných velmi lišily, protože mexická kuchyně byla významně ovlivněna kolonizací. Ta Mexičanům přinesla na talíře obiloviny a také rýži.
Dnes patří mexická kuchyně mezi ty zdravější. Je plná zeleniny, svěžích chutí, masa, ale zároveň jí nechybí lehce exotický osten v podobě pikantního koření. Základem současné mexické kuchyně je maso, fazole a především zelenina. To vše v kombinaci s nejrůznějšími obilnými nebo kukuřičnými plackami.
Recept na mexickou quesadillu
- 250 g kuřecích prsou
- 100 g sterilované kukuřice
- 4 tortilly
- 1 větší červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g čedaru
- 1 lžička mleté sladké červené papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky drceného chilli
- 1 lžíce řepkového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
Připravte si větší pánev a nalijte na ni olej. Ten nechte rozehřát a přidejte na kostičky nakrájená kuřecí prsa. Za stálého míchání je důkladně orestujte. Poté je osolte, opepřete, přisypte papriku, kmín a chilli.
K okořeněnému masu na pánvi přisypte na nudličky nakrájenou cibuli a na plátky nasekaný česnek. Oboje nechte rozvonět a poté přidejte kukuřici. Celou směs důkladně promíchejte a sundejte z plotny.
Polovinu každé tortilly poklaďte připravenou směsí, tu posypte strouhaným čedarem a přiklopte druhou, prázdnou půlkou tortilly. Vzniklou quesadillu vložte na pánev a nechte ji opékat přibližně 4 minuty z každé strany.
Recept na burrito
- 500 g mletého hovězího masa
- 4 tortilly
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g rajčat
- 200 g červených sterilovaných fazolí
- 100 g čedaru
- čerstvý koriandr
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 3 lžičky mleté sladké červené papriky
- 1 lžička sušeného chilli
- sůl
- pepř
Postup:
Na pánvi rozehřejte olej a přisypte do něj najemno nasekanou cibuli. Zlehka ji osmahněte a poté přidejte prolisovaný česnek a veškeré koření (kromě soli a pepře). Směs důkladně promíchejte a poté přidejte mleté hovězí. Kousky syrového masa od sebe vařečkou průběžně oddělujte a nechte je důkladně opéct. Na závěr přidejte fazole a na kostičky nakrájená rajčata, přiklopte pokličkou a směs vařte na mírném stupni přibližně 15 minut.
Mezitím si nasekejte koriandr a nastrouhejte čedar. Obojím zasypte masovou směs. Tu následně rozdělte do tortill, které ubalte do tvaru burrita. Připravte si zapékací misku a vyskládejte do ní všechny svinuté plněné tortilly. Pečte je v troubě na 200 stupňů zhruba 15 minut.
Recept na nachos
- 400 g kuřecích prsou
- 1 větších pytlík nachos
- 2 rajčata
- 1 červená cibule
- 200 g čedaru
- 1 jarní cibulka
- 2 papričky jalapeňos
Postup:
Připravte si zapékací misku. Nalijte do ní trochu vody a přidejte kuřecí prsa. Zapékací misku seshora přiklopte a maso v ní nechte péct přibližně 35 minut na 200 stupňů. Hotové kuřecí naporcujte vidličkou tak, aby mělo podobu trhaného masa.
Do další zapékací mísy vysypte 1/3 pytlíku nachos, poté přidejte trhané kuřecí maso, trochu pokrájených rajčat, červené cibule a sýra. Stejným způsobem vytvořte druhou a třetí vrstvu. Připravené nachos vložte do trouby a pečte na 200 stupňů přibližně 15 minut. Hotovou chuťovku podávejte s čerstvou salsou a guacamole.
Které jídlo z mexické kuchyně vám učarovalo nejvíc? Připravte jich na večírek hned několik a užijte si pravou mexickou fiestu!