Tři tipy na famózní domácí sušenky

Bez sladké tečky se neobejde žádná pauza na kávu. Připravte ty nejlepší domácí sušenky a sklízejte ovace od kolegů, rodiny i přátel.

18. 05. 2022

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Domácí sušenky vynikají v mnoha ohledech. Jsou lahodné, křehké, skvěle vypadají, a ještě ke všemu je během chvíle zvládne s minimem ingrediencí upéct i ten největší začátečník. Variant je mnoho a na své si přijdou i milovníci zdravé stravy. Přinášíme vám tři klasické recepty, které posunou nedělní kávu či čajový dýchánek na zcela novou úroveň.

Tip: Pusťte se do přípravy domácích sušenek. Vše potřebné seženete na Dáme market.

Máslo hraje prim

Pro jejich nezapomenutelnou chuť milovaly máslové sušenky už naše prababičky. Jemný máslový nádech a vůně čerstvého vanilkového lusku vykouzlí úsměv na rtech každému mlsounovi. Na sušenky můžete použít všelijaká vykrajovátka nebo zvolit o něco rustikálnější estetiku a jednotlivé kousky vytvarovat rukama.

Recept na máslové sušenky

  • 230 g změklého másla
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 vanilkový lusk

Postup

  • Připravte si čistou mísu. Do ní prosejte mouku a moučkový cukr, nakrájejte změklé máslo a vyškrábněte vanilkový lusk. Ze všech těchto ingrediencí pomalu vypracujte vláčné těsto, které následně zabalte do potravinové fólie a nechte v ledničce přes noc ztuhnout.
  • Druhý den se můžete pustit do jejich tvarování a pečení. Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C.
  • Těsto rozbalte z fólie a vytvarujte z něj souměrný váleček. Ostrým a ideálně namraženým nožem pak z válečku odkrajujte plátky o tloušťce cca 0,5 cm, ze kterých následně dotvarujte sušenky.
  • Pokud máte na sušenky vykrajovátka či formičky, proces tvarování přizpůsobte zvolené technice.
  • Takto nakrájené a vytvarované sušenky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte lehce vychladnout a můžete servírovat.

Honí mě mlsná

OBJEDNÁVÁM

Zdravé mlsání

Honí vás mlsná, ale rozhodli jste se, že po sladkostech a nezdravých dobrotách už ani nesáhnete? Upečte si o něco přijatelnější variantu z ovesných vloček. Takové sušenky totiž s klidem poslouží i jako snídaňový doplněk k ovoci a bílému jogurtu nebo jako menší chutná svačinka během sportovních aktivit a turistických výletů. Recept na ovesné sušenky lze velmi hravě a intuitivně vylepšovat nejrůznějšími oříšky, semínky nebo sušeným ovocem. Tak se nebojte experimentovat a připravte sobě i svým blízkým sušenky dle vlastní chuti.

Recept na ovesné sušenky

  • 250 g ovesných vloček
  • 250 g špaldové mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 140 g másla
  • Lžička sody
  • 2 lžíce vody
  • 100 g oříšků dle preferencí (lískové, vlašské, kešu, para)
  • špetka skořice
  • špetka soli

Postup

  • Do velké čisté mísy si připravte vločky, prosátou mouku, cukr, špetku skořice a pokrájené oříšky.
  • V menším nerezovém kastrolu rozehřejte máslo a sirup. Ve dvou lžících horké vody si v hrníčku rozmíchejte sodu, kterou následně přilijte do másla se sirupem. Máslovou směs přidejte do mísy k suchým ingrediencím a důkladně zamíchejte.
  • Dejte si předehřát troubu na 150 °C. Z těsta lžičkou nabírejte malé hromádky a v dostatečných rozestupech je klaďte vedle sebe na pečicím papírem vyložený plech.
  • Tyto hromádky se během pečení rovnoměrně roztečou na tenké placky, a sušenky se tak samy vytvarují. Takto připravené hromádky na plechu vložte do trouby a pečte zhruba 20 minut dozlatova.

Mám na něco chuť

OBJEDNÁVÁM

Ve jménu čokolády

Do třetice všeho sladkého přicházejí cookies plné kvalitní čokolády. Tímto zaručeným zdrojem energie a potěšení nepohrdne žádná generace. Pokud máte rádi rozmanitost, zkuste kombinovat tmavou a bílou čokoládu nebo rozdělit hotové těsto na půl a jednu část obarvit lžící holandského kakaa, čímž vytvoříte světlou a tmavou variantu.

Recept na čokoládové cookies

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 250 g nasekané vysokoprocentní čokolády
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 130 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • lžíce vlažného mléka
  • lžíce vanilkového cukru

Postup

  • Nejprve si čokoládu nasekejte na menší kousky. Buď ji můžete na malý moment hodit do mixéru, nebo nasekat klasicky nožem. Nachystejte si větší mísu. Do ní prosejte obě mouky, přidejte prášek do pečiva a špetku soli. K této směsi přisypte nasekanou čokoládu a promíchejte.
  • V menší misce si utřete změklé máslo s cukrem a poté přimíchejte lžíci mléka a celé vejce. Tuto tekutou směs přidejte do velké mísy k ostatním, již smíchaným suchým ingrediencím a ideálně holýma rukama vypracujte těsto.
  • Dejte předehřát troubu na 180 °C a nachystejte si plech vyložený pečicím papírem. Stejně jako u předchozího receptu i tentokrát lžičkou nabírejte malé hromádky a rozmisťujte je v dostatečných rozestupech na plech, aby se z nich při pečení sušenky samy vytvarovaly.
  • Takto pečte dozlatova zhruba 10 až 15 minut a po upečení nechte chvíli vychladnout a zpevnit.

Ačkoli se tyto recepty ingrediencemi a zpracováním odlišují, jedno mají společné – jejich chuť vás nenechá klidnými. Vyberte si recept dle svého gusta a připravte svým blízkým svačinu, na kterou budou ještě dlouho vzpomínat.

Související články

Všechny články

Vánoční cukroví na poslední chvíli

Musím se přiznat, že nejsem úplný fanda zdlouhavého pečení a tak mám ráda rychlé, ale přitom chutné recepty na cukroví, které zvládnete za pár minut a můžou vám s tím pomoci i děti.

Linecké cukroví: Recept nejen na to hned měkké

Linecké patří k jedněm z nejvíce oblíbených druhů cukroví. Ještě aby ne. Dva tenké plátky vláčného těsta obklopující vrstvu marmelády, to vše zasněžené cukrovou pokrývkou. Člověku se sbíhají sliny jen při pomyšlení na jeden malý kousek lineckého. Jak správně upéct linecké cukroví a na co byste si měli dát pozor?

Drobenka: Recept na sladkou korunu koláčů

Drobenkový koláč milují snad všichni a v českých kuchyních je stálicí, která nikdy nezklame. Modernější pojetí drobenky, crumble, je pak přímo oslavou drobenky, protože jde rovnou na věc a nepáře se s těstem. Jak připravit dokonalou drobenku i z celozrnné mouky?

Apple pie aneb Recept na poctivý jablečný koláč

Jablečný koláč je oblíbenou stálicí mezi odpoledními moučníky nejednoho Čecha. Tradiční mřížkovaný koláč s jablky však lze připravit hned na několik způsobů. Objevte spolu s námi historii a recepturu apple pie.

Další článek