Poklad jménem rebarbora

Že jste nikdy neochutnali rebarborový koláč? To musíte co nejdříve napravit! Připravte si doma jeden z našich receptů z této výjimečné rostliny a doceňte její chuť a sílu.

29. 05. 2022

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Energie a vitalita v jednom stonku

Spousta lidí rebarboru považuje za plevel kořenící na jinak krásně upravené zahradě. Kdo by ale čekal, že ji ve starověku léčitelé vyvažovali zlatem! První zmínky o této rostlině najdeme již ve třetím tisíciletí před naším letopočtem, kdy pokrývala svahy Himálaje a Tibeťané ji považovali za léčivku plnou zázračných účinků. Ačkoli dnes víme, jak zdraví prospěšné látky z rebarbory nahradit jinými potravinami, stále představuje skvělý zdroj energie a vitality. A co víc, rebarbora je považována za účinné afrodiziakum.

Určité části rebarbory jsou sice jedovaté, ale pokud zpracujete ty správné, tedy stonky rostliny, budete odměněni vitaminy, minerály a skvělou chutí. Dostatek vitaminu B podpoří krevní oběh, kyselina listová zase krvetvorbu a vláknina zbaví vaše tělo toxinů a dalších škodlivých látek. Z minerálů v rebarboře najdete především vápník, draslík, mangan, železo a hořčík. Koneckonců vás obohatí i samotná typická nakyslá chuť, která zbystří vaše jinak zaneprázdněné smysly.

Tip: Připravte doma ten nejlepší rebarborový koláč. Všechny potřebné ingredience seženete na Dáme market.

Tak co, přesvědčili jsme vás? Jestliže stále váháte, podívejte se, jaké skvělé recepty na koláče z rebarbory jsme pro vás přichystali!

Recept na tvarohový rebarborový koláč

  • Těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 90 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • kousek másla na vymazání koláčové formy
  • Náplň:
  • 500 g rebarbory
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 50 g javorového sirupu
  • 3 vejce
  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si čistou mísu, do které postupně přidejte všechny ingredience na těsto. Z nich důkladně vypracujte hladké a pružné těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu chladit v lednici.
  • Rebarboru pořádně omyjte, osušte, oloupejte a nakrájejte na kousky dlouhé zhruba 2 cm. Ty nasypte do prázdné mísy a přidejte k nim třtinový cukr. Ve druhé misce smíchejte všechny ostatní ingredience na náplň a vymíchejte z nich hladkou směs.
  • Připravte si nízkou kulatou koláčovou formu a vymažte ji máslem. Ztuhlé těsto vyndejte z lednice, rozbalte a na pomoučeném vále rozválejte na plát o tloušťce zhruba 1 cm. Vyložte jím formu a ořízněte přečnívající okraje.
  • Na těsto ve formě nasypte nakrájenou rebarboru s cukrem, rovnoměrně ji rozmístěte a zalijte smíchanou náplní.
  • V rozehřáté troubě pečte zhruba 35 minut, dokud se povrch koláče nezpevní a nezíská nazlátlou barvu.

Honí mě mlsná

OBJEDNÁVÁM

Recept na rebarborový koláč s drobenkou

  • Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 50 g cukru moučky
  • žloutky
  • 1 celé vejce
  • špetka soli
  • kousek másla na vymazání koláčové formy
  • Náplň:
  • 600 g rebarbory
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • Drobenka:
  • 80 g hladké mouky
  • 30 g cukru krystal
  • 50 g másla

Postup

  • Připravte si větší mísu, ve které smíchejte suché ingredience na těsto s máslem. Ve druhé misce si vyšlehejte vejce se žloutky, přilijte je k suché směsi a vypracujte hladké a pružné těsto. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.
  • Polovinu omyté a osušené rebarbory nakrájejte na menší kousky a společně s trochou másla ji vhoďte na rozehřátou pánev. Zasypte cukrem a duste zhruba 5 minut na mírném stupni doměkka. Následně vmíchejte kukuřičný škrob, odstavte a smíchejte se zbylou nakrájenou čerstvou rebarborou. Tuto směs nechte na pánvi vychladit na pokojovou teplotu.
  • Mezitím si v menší misce připravte posypku. Všechny ingredience smíchejte dohromady a holýma rukama pořádně prohněťte.
  • Troubu předehřejte na 180 °C a formu na koláč vymažte máslem. Těsto rozválejte na cca 1 cm silný plát, vyložte jím formu a přesahující okraje odřízněte nožem. Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň a zasypte drobenkou. Takto připravený koláč pečte zhruba 30 minut, a jakmile posypka zezlátne, máte hotovo.

Chybí mi suroviny

Recept na rebarborový koláč s ricottou

  • Těsto:
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml kvalitního oleje
  • 80 g javorového sirupu
  • špetka soli
  • kousek másla na vymazání koláčové formy
  • Náplň:
  • 250 g ricotty
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vejce
  • 300 g rebarbory
  • ½ sáčku bio vanilkového pudinku
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup

  • Do větší čisté mísy vyklepněte vejce a ušlehejte ho s cukrem do pěny. Následně přilijte olej a postupně přisypávejte špaldovou mouku. Ze směsi vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte zhruba hodinu chladit.
  • Mezitím si omytou a osušenou rebarboru nakrájejte na menší kousky a polovinu množství rozmixujte najemno.
  • V menší misce smíchejte ricottu, vejce, smetanu, cukr, pudinkový prášek a vnitřek vanilkového lusku. Přidejte rozmixovanou rebarboru a důkladně promíchejte.
  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Z lednice vyndejte vychlazené těsto, rozválejte, vyložte jím vymazanou koláčovou formu a kraje ořízněte nožem. Na těsto rozprostřete připravenou náplň a v troubě pečte zhruba 30 minut do zezlátnutí.

Tak co myslíte, povedlo se? Ať už jste si vybrali kterýkoli z receptů, uvidíte, že vám voňavý výsledek bude chutnat!

Související články

Všechny články

Recept na bábovku: Tradiční sladká dobrota ve 3 chutných verzích

Milujete bábovku? Pak si v dnešním článku přijdete na své. Bábovka totiž rozhodně nemusí být jen "mramorová" nuda. Můžete si ji vytunit podle svého.

Tarte Tatin aneb Obrácený koláč 5x jinak

Ty nejlepší recepty často vznikají omylem, nepozorností kuchaře nebo prostou shodou náhod. A přesně tohle je i případ legendárního francouzského moučníku Tarte Tatin neboli obráceného koláče. Nejčastěji se připravuje s jablky, my pro vás tentokrát máme netradiční recepty s pomeranči, malinami i červenou cibulí.

Nejlepší kynuté koláče? Máme na ně recept!

Je libo povidlové, tvarohové, makové, nebo snad moravské plněné? Tradiční český koláč má hned několik podob, a ať se rozhodnete jej upéct na jakýkoliv způsob, na talířku vedle odpolední kávičky se bude vyjímat skvěle. A pozitivní zpráva? Příprava koláče není zdaleka taková věda, jak se na první pohled může zdát.

Recept na cupcakes aneb Objevte svět sladkých minidortíků

Malý sladký bochánek zdobený dokonale krémovou korunou. Řeč je o malém dortíku přezdívaném jako cupcake. Nezáleží na tom, zdali sáhnete po tom čokoládovém, vanilkovém, nebo ovocném. Cupcake vám nepochybně zpříjemní sobotní popíjení kávy nebo víkendový čaj o páté. Jak si upéct domácí cupcakes?

Další článek