Kdo by neznal legendární mřížkovaný jablečný koláč. Možná vám jej s láskou připravovala vaše babička nebo si pro něj na tajňačku chodíte do nejbližší pekárny. Sladká vůně skořice, pečených jablek a másla je zkrátka láskou, která vydrží po celý život. Jak si můžete oblíbený apple pie upéct v pohodlí domova?
Jablečný koláč je oblíbenou stálicí mezi odpoledními moučníky nejednoho Čecha. Tradiční mřížkovaný koláč s jablky však lze připravit hned na několik způsobů. Objevte spolu s námi historii a recepturu apple pie.
Apple pie pochází z Anglie
Přestože si apple pie vysloužil popularitu především v Americe, původem je tenhle jablečný krasavec z Anglie. Historie tradičního apple pie se začala psát přibližně kolem roku 1390 a samotné základy receptu byly pravděpodobně položeny v kuchyních Francie, Nizozemska a osmanské říše. Střípky nápadů jednou doputovaly až k anglickému dvoru, kde postupem času získal jablečný koláč svou nynější podobu.
Recept na apple pie (jablečný koláč)
- 250 g hladké mouky
- 10 g kypřicího prášku
- 1 vejce
- 1 lžíce čerstvé citronové kůry
- 9 jablek
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky skořice
- 100 g másla
Postup:
Připravte si mísu a vložte do ní změklé máslo, mouku, kypřicí prášek, vejce a citronovou kůru. Rukama vypracujte těsto, které nebude příliš lepit, ale zároveň nebude tuhé. Těsto poté rozdělte na jednu větší část a druhou o něco menší. Větší část těsta vyválejte v tenký plát a ten následně vložte do vymazané a vysypané koláčové formy. Nezapomeňte těsto důkladně přitlačit ke dnu a k okrajům formy. Připravený základ na koláč vložte do lednice a dejte si předehřát troubu na 160 stupňů.
Oloupejte jablka a nastrouhejte je. V míse z nich vymačkejte přebytečnou šťávu a tu slijte do sklenice. Do nastrouhaných jablek přidejte skořici a cukr. Směs z jablek následně přendejte do připravené formy. Na závěr si z menší části těsta vyválejte plát a nakrájejte ho na tenké proužky. Ty následně pokládejte na koláč do tvaru mřížky. Apple pie pečte přibližně 25–30 minut.
Proč si většina lidí spojuje apple pie s Amerikou?
Tradiční mřížkovaný jablečný koláč si lidé pojí s Amerikou hned z několika důvodů. Jedná se o oblíbenou pochoutku, kterou Američané pečou na oslavu 4. července i během jiných svátků. A tak trochu ikonický moučník z něj udělala známá komedie American Pie (v české distribuci Prci, prci, prcičky). Ačkoliv si tak mnoho Evropanů myslí, že je jablečný koláč výmyslem amerických kuchařů, ztělesňuje spíše gastronomické mísení kultur a tradic z celého světa.
Recept na hrníčkový jablečný koláč
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 lžíce citronové kůry
- 6 jablek
Postup:
Ve větší míse smíchejte nejprve všechny suché ingredience. Následně do směsi přidejte mléko, olej, vejce a citronovou kůru a vše důkladně promíchejte. Těsto na koláč vylijte na vymazaný a vysypaný plech a nechte chvíli odpočívat. Zatím si oloupejte a nastrouhejte jablka. Ty následně přidejte na připravené těsto. Koláč pečte na 200 stupňů přibližně 20 minut.
TIP: Chtěli byste si koláč posypat drobenkou? Mrkněte na jeden z našich článků o koláčích, kde najdete i jednoduchý recept na tuhle sladkou korunu moučníků.
Který z receptů vás více chytil za srdce? Ať se rozhodnete, pro tradiční mřížkovaný apple pie, nebo jablečný koláč s drobenkou, vaše odpolední káva bude chutnat o poznání lépe.