Nadýchaný piškot, tvarohový krém a pořádná vrstva křupavé čokolády. Přesně takové jsou Míša řezy, dezert pojmenovaný po oblíbené mražené pochoutce (nejen) pro děti. A jelikož jsou Míša řezy v domácnostech minimálně stejně populární jako slavný nanuk, jejich pečení holduje nejedna maminka. Jak připravit ty nejlepší Míša řezy na světě?
Míša řezy snadno a rychle. I ve zdravějším kabátku.
Jak na nadýchaný piškot
Míša řezy se skládají ze 3 vrstev a tou základní je piškot. Piškotové těsto patří k těm nejvláčnějším, tedy pokud víte, jak na něj správně zadělat. Prvním krokem k úspěchu jsou pochopitelně kvalitní suroviny. Těmi jsou vejce, cukr a mouka.
Základem nadýchaného a vláčného piškotového těsta jsou perfektně vyšlehané žloutky s cukrem. Šlehání se rozhodně nesnažte uspěchat, nastavte spíše středně nízký stupeň a robota nechte pracovat alespoň 20 minut. Pěna v průběhu šlehání několikanásobně zvýší svůj objem, což přispívá k nadýchanosti piškotu.
Mouka a cukr
Nezapomeňte použít také kvalitní hladkou mouku, kterou před přidáním do těsta důkladně prosejte. Díky tomu mouku krásně provzdušníte a výsledné těsto bude lehčí. Cukr volte vždy klasický krupicový.
Recept na nejlepší Míša řezy
- 5 vajec
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce řepkového oleje
- 500 g polotučného tvarohu
- 300 g másla
- 200 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 g hořké čokolády
- 2 lžíce mléka
Postup:
Vejce vyndejte z lednice a nechte je na kuchyňské lince, dokud nebudou mít pokojovou teplotu. Poté oddělte žloutky od bílků, žloutky utřete se 100 g cukru do husté pěny a z bílků vyšlehejte sníh.
Do žloutkové směsi prosejte mouku a zlehka promíchejte. Poté přimíchejte olej, kakao, 50 g cukru a prášek do pečiva a na závěr velmi opatrně přidejte připravený sníh. Hotové těsto na piškot nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 10–15 minut.
Zatímco se vám bude péct piškot, připravte si krém do Míša řezů. Smíchejte tvaroh se zbylým cukrem a změklým máslem, přidejte vanilkový extrakt a vyšlehejte dohladka.
Hotový krém natřete na vychladlý piškot a pusťte se do přípravy poslední, čokoládové vrstvy. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu s máslem. Do směsi přidejte 2 lžíce mléka pro lepší konzistenci polevy. Jakmile se čokoláda i máslo zcela rozpustí, zalijte vzniklou polevou tvarohovou vrstvu. Dezert dejte vychladit do lednice alespoň na 4 hodiny.
Míša řezy ve zdravějším kabátku
Řekněme si to na rovinu, Míša řezy nepatří zrovna mezi nízkokalorické pochoutky. Na druhou stranu neexistuje dezert, který by nešel upravit do zdravější podoby. Pšeničnou mouku můžete hravě vyměnit za hladkou špaldovou, polotučný nebo plnotučný tvaroh za ten nízkotučný, a pokud použijete místo cukru čekankový sirup, rázem máte na světě Míša řezy v odlehčenější variantě.
Recept na zdravé Míša řezy
- 5 lžic třtinového cukru
- 5 lžic čekankového sirupu
- 4 lžíce hladké špaldové mouky
- 1 lžíce nepraženého kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 lžíce vlažné vody
- špetka soli
- 500 g odtučněného tvarohu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g 70% hořké čokolády
- strouhaný kokos (na ozdobení)
- 4 vejce
Postup:
Nejprve si vyšlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Dále utřete vejce se 3 lžícemi třtinového cukru a 3 lžícemi čekankového sirupu. Do žloutkové směsi zlehka vmíchejte bílkový sníh, poté přidejte prosátou hladkou špaldovou mouku, prášek do pečiva a kakao. Připravené těsto na piškot nalijte do předem vymazaného a vysypaného plechu a pečte při teplotě 170 stupňů přibližně 15 minut.
V mixéru smíchejte tvaroh se 2 lžícemi cukru, 2 lžícemi čekankového sirupu, přidejte vanilkový extrakt a ze surovin vyšlehejte jemný krém. Ten následně nandejte na vychladlý piškotový korpus. Na závěr si připravte vodní lázeň a rozpusťte v ní hořkou čokoládu. Vzniklou polevu nalijte na tvarohovou vrstvu a zasypte ji strouhaným kokosem.