Číský dort, chese kake nebo taky čízy kejk. Těmito názvy je mnohdy častován jeden z nejznámějších dezertů na světě – cheesecake. Správně se vyslovuje čízkejk, a jak už anglický název napovídá, v jeho srdci tluče pořádná kopa lahodného krémového sýra. Jak připravit cheesecake jako z americké kavárny?
Cheesecake. Dortík plný krémového sýra uvelebeného na na sušenkovém základě. Připravte si váš oblíbený dezert i u vás doma. Nebude věřit, jak jednoduchý je postup.
Ze Samosu až do Filadelfie aneb kde se vzal cheesecake?
Věřte nebo ne, cheesecake nepochází ani z Ameriky, ani z Anglie, nýbrž ze slunného řeckého ostrova Samos. Některé zdroje dokonce hovoří o tom, že si cheesecake dopřávali již řečtí sportovci během olympijských her. Zapomeňte však na sladký dezert, jak jej znáte dnes. Původní cheesecake měl jistojistě jinou podobu, jelikož krémový sýr byl vyroben až ve druhé polovině 19. století.
Gastronomický průlom v oblasti sýrů se povedl majiteli firmy Empire Cheese Company Williamu Lawrence. A jak už to tak u důležitých objevů bývá, lahodný krémový sýr vznikl pouhou náhodou. Lawrence se snažil vyrobit klasický normandský sýr, ale omylem z toho vzešel sýr nevyzrálý. Výsledek jeho snažení ho v prvním momentě nejspíš nepotěšil, nicméně po chvilce zjistil, že nevyzrálý sýr má daleko krémovější a bohatší strukturu. Rozhodl se ho proto prodávat zabalený ve fólii a pojmenoval jej po městě Filadelfie (angl. Philadelphia). V roce 1880 získal tento (dnes již známý) sýr ochrannou známku a stal se základním stavebním kamenem nejednoho delikátního cheesecaku.
Recept na domácí cheesecake
- 250 g sušenek (ideálně značky Lotus)
- 125 g másla
- 600 g krémového sýra
- 220 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 2 lžičky citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
Nejprve si nadrťte sušenky. Můžete k tomu využít kuchyňského robota, nebo vám dobře poslouží i igelitový sáček a kuchyňský váleček. Nadrcené sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem a vzniklou směs vložte do předem vymazané formy. Sušenkový podklad pořádně přimáčkněte ke dnu a následně formu vložte do lednice.
Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Připravte si mísu, vložte do ní krémový sýr a vyšlehejte jej ručním šlehačem dohladka. Dále přidejte cukr, vanilkový extakt a citronovou kůru. Celý krém znovu vyšlehejte a na závěr do něj přidejte vajíčka. Naposledy krém prošlehejte a vylijte jej na sušenkový základ. Než dáte cheesecake do trouby, nechte ho při pokojové teplotě 10 minut stát a následně snižte teplotu na 100 stupňů. Pečte přibližně 20 minut.
Pak troubu vypněte, pootevřete dvířka a dezert v ní nechte asi 3 hodiny takzvaně dojít. Na závěr ho vložte do lednice a dejte mu čas na uležení do druhého dne.
Recept na nepečený jahodový
- 200 g máslových sušenek
- 65 g másla
- 250 g tučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 250 g ricotty
- 130 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 žloutky
- 80 g želatinového ztužovače
- 100 g jahod
Postup:
Nejprve vložte sušenky do mixéru a rozemelte je na menší kousky. Přidejte máslo a důkladně promíchejte. Vzniklou sušenkovou směs vložte do pečicím papírem vyložené formy. Korpus dejte přibližně na hodinu do lednice. Během chladnutí korpusu si připravte náplň.
V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Poté přidejte tvaroh, mascarpone a ricottu a vyšlehejte krém. Na závěr přidejte vanilkový extrakt a ztužovač a opět promíchejte. Dále si nakrájejte jahody na tenké plátky, kterými dezert ozdobíte.
Hotový krém následně přendejte na připravený korpus a navrch naskládejte plátky jahod. Koláč nechte přes noc uležet v lednici.
Recept na čokoládový cheesecake
- 140 g celozrnných sušenek
- 8 g kakaa
- 70 g másla
- 1 lžíce medu
- 600 g krémového sýra (ideálně značky Philadelphia)
- 130 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 100 g hořké čokolády
Postup:
Do mixéru vložte nalámané sušenky a rozdrťte je na drobné kousíčky. Přidejte rozpuštěné máslo, med a kakao a ještě chvíli nechte směs zpracovávat robotem. Sušenkové těsto vložte do pečicím papírem vyložené formy a nechte jej chvíli odpočinout.
V míse vyšlehejte cukr s vejci do pěny a posléze jemně vmíchejte krémový sýr. V horké lázni si za stálého míchání rozpusťte hořkou čokoládu. Nechte ji chvilku stydnout a posléze ji přidejte do připraveného krému. Tím následně přikryjte připravený sušenkový základ a celý cheesecake vložte do vyhřáté trouby. Dezert pečte na 175 stupňů přibližně 20 minut. Poté snižte teplotu trouby na 120 stupňů a cheesecake pečte ještě 50 minut. Po uplynutí doby vyjměte dort z trouby, nechte jej vychladnout na kuchyňské lince a pak jej vložte do lednice.