Mexiko na talíři: Chilli con carne

Je libo trochu pikantní mexické kuchyně? Ať už s masem, nebo vegetariánské, chilli con carne rozhodně nezklame!

10. 04. 2022

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Tajemství dámy v modrém

Ačkoli je chilli con carne téměř národním jídlem Arizony a Texasu, jeho milovníky najdeme skoro ve všech zemích napříč světem. Původ tohoto pokrmu je stejně pikantní jako jeho chuť. Legenda přisuzuje autorství receptu španělské jeptišce Maríe de Ágreda, které se přezdívalo Tajemná dáma v modrém. Tato žena předala recept na chilli con carne příslušníkům indiánského kmene Jumano, kteří se rozhodli obrátit na křesťanskou víru. Ti jej šířili jako posvátné jídlo dál a dál. Ačkoli se dnes o pravdivosti této legendy můžeme přít, famózní chuť a vůně chilli con carne nelze zpochybnit.

Tip: Chystáte se připravit mexickou hostinu, ale zjistili jste, že některé z potřebných ingrediencí chybí? Objednejte si je na Dáme market.

Zdraví na talíři

Chilli con carne je výživově poměrně bohatý chod. Fazole kromě vysokého množství vitaminu B, vlákniny a zdravých tuků obsahují i dostatek rostlinných bílkovin, díky kterým se jídlo bez problémů obejde bez přidaného masa. Jemně pálivá chuť navíc stimuluje trávicí trakt, zrychluje metabolismus a v chladných dnech perfektně prohřívá organismus.

Mám chuť na něco pálivého

Proslulé chilli con carne

Jak už sám název pokrmu praví, základem receptu je mleté hovězí maso. To bývá často nahrazováno vepřovým, krůtím nebo jehněčím a vegetariáni nedají dopustit ani na bezmasou alternativu. Plná chuť je pak výsledkem vyváženého poměru koření, především chilli, římského kmínu, sladké papriky a majoránky.

Rýže, nebo tortilla?

Chilli con carne je díky fazolím a mletému masu či cizrně samo o sobě dostatečně výživným pokrmem, i tak se k němu většinou servíruje příloha v podobě vařené rýže nebo kukuřičných tortill. Chybu ovšem neuděláte ani s chlebovými plackami či nakrájenou rozpečenou bagetkou, a pokud je na vás jídlo již samo o sobě příliš těžké, připravte si k němu jen krájenou zeleninu.

Honí mě mlsná

OBJEDNÁVÁM

Chilli con carne: Jedna velká hostina

V Mexiku se z konzumace tohoto pokrmu často stává oblíbená společenská událost. Nechte se inspirovat ke společnému stolování: Připravte chilli do velké mísy a tu obložte dalšími, drobnějšími mističkami s přílohami a ingrediencemi na dozdobení. Na stole by neměl chybět nasekaný čerstvý koriandr, zakysaná smetana, neutralizující pálivou chuť, či rajčatová salsa k namáčení placek a pečiva.

Recept na chilli con carne

  • 500 g sušených červených fazolí (alespoň 5 hodin předem máčených)
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 3 kostičky vysokoprocentní hořké čokolády
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 400 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • V kastrolu rozehřejte olej a smažte na něm najemno nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí. Přidejte na proužky nakrájenou papriku, najemno nasekaný česnek, chilli, sladkou papriku, skořici a římský kmín.
  • Takto opékejte zhruba 3 minuty a následně přidejte mleté hovězí maso. Za občasného míchání ho opékejte zhruba 10 minut, aby bylo propečené a ze všech stran mělo hnědou barvu.
  • Poté k masu přidejte dostatečně dlouho máčené fazole, promíchejte a přilijte hovězí vývar. Přihoďte konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, cukr, sůl, pepř a majoránku a vše důkladně promíchejte. Zaklopte pokličkou a nechte alespoň 20 minut lehce vařit. Občas zamíchejte.
  • Po dvaceti až třiceti minutách přidejte čokoládu a nechte dalších zhruba 10 minut probublávat. Když jsou fazole dostatečně měkké, vypněte plotnu a přikryté poklicí nechte 20 minut odpočívat.
  • Pokrm servírujte s rýží nebo kukuřičnými plackami a nasekaným čerstvým koriandrem.

Vegetariánské chilli con carne

Pokud nelpíte na přítomnosti mletého masa, vegetariánská varianta vás určitě taktéž osloví. Je totiž chutná, zdravá a velmi rychlá na přípravu. V tomto receptu jsme se místo sušených fazolí rozhodli použít konzervované, protože spolu s konzervovanou cizrnou výrazně zrychlí celý proces přípravy, aniž by pokrmu ubraly na chuti.

Recept na vegetariánské chilli con carne

  • 1 červená paprika
  • 250 g uvařených nebo konzervovaných červených fazolí
  • 250 g cizrny
  • 2 velké mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • cca 150 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky k zahuštění
  • 2 kostičky hořké vysokoprocentní čokolády
  • sůl, pepř a chilli podle chuti

Postup

  • V kastrolu či na pánvi rozpalte olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku. Přidejte nastrouhanou mrkev a restujte zhruba 5 minut.
  • Poté ke směsi přidejte najemno nasekaný česnek a ještě chvíli restujte.
  • Jakmile se česnek rozvoní, přihoďte krájená rajčata, vývar fazole, cizrnu, chilli, sůl, pepř a čokoládu a na mírném stupni nechte probublávat zhruba 20 až 30 minut.
  • Po uvaření odstavte z plotny a zhruba 15 minut nechte přikryté odpočívat.

Patří Chilli con carne mezi vaše oblíbená jídla? A máte ho raději s masem, nebo preferujete vegetariánskou verzi? Zkuste naše recepty a pochlubte se nám na našem Instagramu, který z nich se vám zamlouvá více.

Související články

Všechny články

Rajská omáčka: Recept na poctivou českou klasiku

Někdo miluje tu s masovými kuličkami, jiný do ní labužnicky noří plněné papriky a jsou i tací, kterým chutná jedině s plátkem hovězího. Řeč je o rajské omáčce, oblíbeném jídle, které mnozí znají již od dětství. Kde se vzala a jak se vaří rajská omáčka?

Špenátová polévka, špenátové lasagne a další dobroty ze špenátu

Že je špenát chutnou a výživnou superpotravinou, věděl už Pepek námořník, který jej konzumoval z konzervy. V dnešní kuchyni má špenát své nezastupitelné místo jak v syrové, tak i v té mražené podobě. Proč jíst špenát a jak si připravit špenátovou polévku, lasagne nebo třeba salát?

Zeleninové kari, které si zamilujete

Kari je skvělé a rychlé jídlo plné na chuť bohatých ingrediencí. Navíc má velice nízký obsah kalorií a tuků, zato spoustu bílkovin a dalších důležitých živin. Sečteno a podtrženo: zeleninové kari je vyvážené jídlo, které hravě připravíte i po tom nejnáročnějším dni. 

Rychlá večeře, která zahřeje? Krémová zeleninová polévka 3x jinak

Zeleninové krémy jsou husté, syté a hedvábně jemné. Uvařit a rozmixovat zeleninu navíc zvládnete i po tom nejnáročnějším pracovním dni a ještě za to u stolu sklidíte záplavu pochval. 

Další článek