Chutné dipy se ovšem hodí i k pečenému masu, steakům, hranolkům či k čerstvým salátům. Zde je náš výběr těch nejoblíbenějších nenáročných receptů.
Domácí dipy dovedou zachránit nejednu situaci. Ať už si chcete zpříjemnit večerní sledování oblíbeného filmu, nebo narychlo chystáte občerstvení pro nečekanou návštěvu, stačí jen nakrájet zeleninu, vytáhnout chipsy nebo tortilly a vytvořit k nim omáčky z ingrediencí, které najdete v lednici a ve spížce.
TIP: Připravte si ty nejlepší dipy. S ingrediencemi z foodora to půjde úplně samo!
1. Česnekový dip: Pikantní klasika
Česnekový dip neomrzí. Připravíte ho z ingrediencí, které najdete v lednici, a skvěle dochutí jak domácí hranolky a burgery, tak i pečené a grilované maso nebo čerstvé zeleninové saláty.
Recept na česnekový dip:
- 100 ml zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- šťáva z půlky limety
- pažitka
Postup:
- Stroužky česneku utřete dohladka se špetkou soli a důkladně zamíchejte do zakysané smetany. Zakápněte limetou, přimíchejte najemno nasekanou čerstvou pažitku a dle potřeby dosolte.
2. Chilli dip: Ať to pálí!
Láká vás chuť pikantních chilli papriček? Připravte z nich dip pro ty nejodvážnější. Intenzita pálivosti záleží na tom, jaký druh a kolik papriček do směsi nasekáte. Výborně se hodí ke steakům a dalším masitým pokrmům, vyzkoušejte i jako salsu k domácím chipsům.
Recept na chilli dip:
- 1 šalotka
- 1 nakládaná okurka
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- čerstvé chilli papričky (dle chuti)
- troška sladké mleté papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup:
- Šalotku, okurku a chilli papričky nasekejte nebo nastrouhejte nadrobno, přimíchejte majonézu a zakysanou smetanu, poprašte červenou mletou paprikou a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a je hotovo.
Honí mě mlsná
3. Tzatziki: Nádech Řecka
Svěží, jemně koprový dip jménem tzatziki tvoří základ tradiční řecké kuchyně. Tzatziky se skvělé hodí k balkánské úpravě masa, tedy ke grilovaným kořeněným mletým špízům všeho druhu. K masu s tzatziki je vhodné podávat čerstvý chléb pita.
Recept na tzatziki:
- 300 g řeckého jogurtu
- 1 salátová okurka
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky bílého octa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky citronové šťávy
- snítka čerstvého kopru
- sůl
Postup:
- Okurku nastrouhejte najemno, lehce posolte a pak z ní rukama vymačkejte veškerou přebytečnou šťávu. Česnek nastrouhejte na nejjemnějším struhadle, smíchejte ho s řeckým jogurtem, olejem, octem a citronem. Nakonec přidejte okurku a najemno nasekaný kopr.
TIP: Nemáte chilli papričky, česnek nebo majonézu? Vše vám dovezeme z foodora.
4. Švestková omáčka: Lahodný experiment
Švestková omáčka patří k dipům unikátní chuti. Jedná se o zajímavou kombinaci červeného vína, cukru a povařených, pasírovaných švestek, která výborně rezonuje s mletým hovězím masem a karamelizovanou cibulkou v domácím burgeru, ovšem skvěle si notuje i se steaky z červeného masa.
Recept na švestkový dip:
- 500 g čerstvých švestek (omytých a vypeckovaných)
- 1 dl červeného vína
- ½ lžičky třtinového cukru
- špetka skořice
- špetka drceného hřebíčku
- sůl a špetka mletého zázvoru dle chuti
Postup:
- Švestky pokrájejte na menší kousky a v rendlíčku je s vínem, skořicí, hřebíčkem a zázvorem duste zhruba čtvrt hodiny. Když jsou švestky dostatečně měkké, směs rozmixujte a propasírujte, aby v omáčce nezbyly žádné hrudky a byla dokonale jemná. Nakonec ji osolte dle chuti.
5. Kari dip: Chuť orientu
Máte rádi exotické koření? Jogurtový dip s nádechem kari je výborný jako zálivka do svěžích zeleninových salátů, nicméně dobře doplní i masité pokrmy během letního grilování nebo poslouží jako omáčka k zeleninovým karbanátkům.
Recept na kari dip:
- 100 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička limetové šťávy
- 3 jarní cibulky
- trocha cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup:
- Omyté cibulky nakrájejte na velmi drobné kousky, přidejte je k ostatním ingrediencím, vše důkladně promíchejte a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat, aby se všechny chutě propojily.
Mám na něco chuť
6. Guacamole: V hlavní roli avokádo
Vědecké výzkumy se shodují, že pravidelná konzumace avokáda výrazně posiluje mozkovou i srdeční činnost. V mexické pochoutce guacamole se tak snoubí zdravotní benefity s neuvěřitelnou chutí. Guacamole je skvělé k masům, burritu, nachos a dalším pokrmům mexické kuchyně.
Recept na guacamole:
- 2 zralá avokáda
- 8 cherry rajčátek
- 1 menší šalotka
- 2 lžíce olivového oleje
- šťáva z půlky limety
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup:
- Šalotku nasekejte najemno a nasypte do misky. Avokáda vypeckujte, vydlabejte lžící, přidejte k šalotce a pořádně rozmačkejte vidličkou dohladka. Přihoďte nadrobno nakrájená rajčátka, zakápněte limetovou šťávou a olejem, vše důkladně promíchejte a nakonec dochuťte solí a pepřem.
7. Medový chilli dip: Sladký a pikantní
Kombinace sladkých a pikantních chutí dokáže v dobrém poměru opravdové zázraky. Tento medovohořčicový dip je naprosto neodolatelný k pečenému kuřecímu masu nebo ke grilovanému hermelínu.
Recept na medovou omáčku s chilli:
- 200 g bílého jogurtu
- 2 lžičky medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- špetka mletého chilli
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup:
- Do menší misky nalijte bílý jogurt. Přidejte hořčici (pokud nemáte dijonskou, lze použít i plnotučnou), med a chilli, pořádně promíchejte a nechte zhruba 15 minut odpočinout v lednici. Poté dochuťte solí a pepřem.
Co tomu říkáte? Který z těchto dipů se stane vaším nejoblíbenějším? 🙂