Příprava dobrého a chuťově vyladěného domácího burgeru není žádná legrace. Výsledný požitek z něj závisí na kvalitě všech ingrediencí a dostatku čerstvé zeleniny. Jednoduše řečeno, pořádný domácí burger si zaslouží péči a bez domácí bulky se zkrátka neobejde. Tak se ukažte v tom nejlepším světle, zavažte si zástěru a pusťte se do míchání, tvarování a pečení.
Domácí burgery nezklamou na žádné párty, jejich příprava se ale nesmí podcenit. Upečte si vlastní bulky a podávejte pokrm, na který budou vaši přátelé ještě dlouho vzpomínat.
TIP: Chystáte se na přípravu domácích bulek a nemáte po ruce všechny potřebné ingredience? Objednejte si je na foodora.
Proč domácí bulky?
Možná si říkáte, proč jednoduše neskočit do obchodu pro již hotové pečivo, když vám to ušetří čas i nervy. Zkuste si ale někdy pročíst složení běžně prodávaných bulek – většinou v něm kromě vysokého podílu cukru a soli, najdete i nejrůznější konzervanty a další přidané látky, čemuž se u domácího pečení relativně snadno vyhnete.
Doma dáte do těsta jen to, co opravdu chcete, přičemž většinu základních ingrediencí najdete v lednici či ve spíži každé vybavenější kuchyně. Čerstvé kvasnice lze nahradit sušenými, a pokud preferujete bezlepkové pečivo, sáhněte po bezlepkové alternativě mouky. Příprava je poměrně jednoduchá a po pár pokusech si všechny kroky bez problémů osvojíte. A co je na tom všem nejlepší? Ta lahodná vůně, která se během pečení line z rozpálené trouby. Tak se ukažte jako praví hostitelé a přichystejte rodině či přátelům nezapomenutelné burgerové hody.
Nejlepší domácí kynuté bulky
Receptů na domácí bulky najdete mnoho. Ten náš je opravdu univerzální, takže jej využijete při přípravě dalších slaných, ale i sladkých pokrmů. Jedná se o starý tradiční moravský recept na kynuté těsto, který můžete sami dle vlastní chuti dotvořit volbou semínek k posypání vršku pečiva. Co třeba mák, sezam, dýňová semínka nebo hrubozrnná sůl? Tak s chutí do práce.
Honí mě mlsná
Na co si dát pozor?
Během přípravy těsta toho příliš zkazit nemůžete, na dva kroky byste si však měli dát pozor. V první řadě vám nemusí dostatečně vzejít kvásek, za což většinou může špatná teplota mléka nebo nekvalitní kvasnice. Pro takové případy je vždy lepší nakoupit více balíčků kvasnic, ze kterých případně později připravíte třeba koláč nebo skvělou pomazánku.
Pokud vám vzejde kvásek, pokazit už můžete pouze těsto, na jehož vypracování je třeba opravdu velké trpělivosti. Minimálně deset minut ho pečlivě hněťte a přitom vařečkou odlepujte od stran a spodku mísy, aby se do něj dostal dostatek vzduchu. Jedině tak budou bulky dokonale nadýchané. ☝️
Recept na domácí kynuté bulky:
- Kvásek:
- 250 ml vlažného mléka
- 40 g moučkového cukru
- 40 g čerstvého droždí
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 160 ml slunečnicového oleje
- špetka soli
TIP: Pokud se na přípravu domácích bulek nakonec necítíte, žádný problém. Objednejte si již hotové na foodora.
Příprava těsta
- Do velké mísy prosejte mouku. Přidejte vejce, žloutky, sůl a slunečnicový olej. Potom si připravte druhou, menší nádobu a v ní smíchejte cukr s vlažným mlékem a na povrch směsi rozdrobte čerstvé droždí. Lehce promíchejte a na teplém místě nechte kvásek vzejít.
- Tomu lze pomoci tak, že si předehřejete troubu na 50 stupňů a do ní misku s kváskem na chvíli uložíte. V takovém případě musí být miska z kovu, keramiky či jiného materiálu, kterému nevadí vyšší teplota.
- Když je kvásek vzešlý, přelejte ho do velké mísy k ostatním ingrediencím a můžete začít vypracovávat hladké těsto. Buďte pečliví, nikam nespěchejte a těsto hněťte pomalu a opatrně, aby bylo pružné a krásně jemné. Míchejte ho ideálně větší dřevěnou vařečkou a nezapomínejte ho odlepovat ze všech stran mísy.
- Dokonale vypracované těsto poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu až hodinu a půl kynout. Nejlépe se to povede, když mísu dáte do nepatrně vyhřáté trouby nebo ji schováte pod peřinu do postele.
Tvarování bulek
- Jakmile je těsto krásně vykynuté, je čas na samotné tvarování bulek. Těsto ještě jednou prohněťte a připravte si velký pomoučený vál. Na ten z těsta odkrajujte cca 100g bochánky – záleží na tom, jak velké burgery se chystáte připravovat.
- Z každého bochánku udělejte rukou placku a následně všechny okraje ohněte do jejího prostředku a otočte vzhůru nohama. Nyní je povrch bulky krásně hladký a překlady jsou schované vespod.
- Takto vypracované bochánky naskládejte v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je vejcem, posypejte semínky, kmínem nebo solí a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde je pečte cca 15 minut. Jakmile bulky zezlátnou, máte hotovo.
Voňavé a křupavé bulky můžete proměnit v bezkonkurenční burgery hned, nebo je nechte odpočinout do druhého dne a před samotným servírováním je pak lehce po obou stranách opečte. Výborné jsou s hovězím masem, grilovaným kozím sýrem či volským okem a karamelizovanou cibulkou. Nezapomeňte ani na dostatek čerstvé křupavé zeleniny, jako je ledový salát, polníček, rukola, rajčátka a jemné kroužky cibule či šalotky. Bulku s masem a všemi ingrediencemi nakonec seshora propíchněte špejlí nebo párátkem, aby při konzumaci dobře držela tvar. K domácím burgerům můžete jako přílohu připravit pečené batátové hranolky, salát Coleslaw a nejrůznější smetanové, majonézové či rajčatové dipy, čímž vykouzlíte zdravé menu, kterému nikdo neodolá.
Nám už se sbíhají sliny. A vám? 🙂