Recept na dokonalé brownies

Recept na brownies existuje hned několik. Připravili jsme pro vás jak ten tradiční, tak i zdravější verzi tohoto lahodného dezertu.

19. 03. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Existuje ve světě gastronomie smyslnější kombinace než máslo a čokoláda? Pravděpodobně ne. Není proto divu, že právě tyto ingredience jsou základem delikátních a tolik milovaných brownies. Ty si můžete připravit buď na klasický způsob, nebo je upravit do trochu zdravější varianty. Volba je pouze na vás.

Jak se vyrábí čokoláda?

Čokoláda se vyrábí z kakaa a cukru, přičemž minimální obsah kakaa by měl být 70 %. Na trhu najdete nepřeberné množství čokolád, které obsahují také mléko, ovocné složky nebo třeba ořechy. Při výběru se proto zaměřte především na složení, podíl kakaové sušiny a obsah cukru. Za kvalitou čokolády stojí nejen obsah kakaa, ale také způsob sušení, pražení a zpracování kakaových bobů.

Smyslný účinek čokolády

Čokoláda v sobě skrývá hned několik benefitů. Mezi nejznámější pozitivní vlivy patří fakt, že zlepšuje náladu a snižuje stres. Čokoláda totiž stimuluje produkci hormonu fenyletylaminu, který podporuje pocit štěstí. Proto mnohdy stačí dvě kostičky a rázem máte úsměv na tváři.

Dalším hormonem, který se v mozku uvolňuje, když jíte čokoládu, je dopamin. Tento hormon štěstí a lásky produkuje mozek také například při orgasmu. Proto je čokoláda považována za afrodiziakum.

Čokoláda obsahuje také mnoho minerálů. V jedné 100gramové tabulce hořké čokolády se 70% obsahem kakaa najdete 98 % denní dávky manganu, 67 % denní dávky železa nebo 58 % denní dávky hořčíku.

Recept na tradiční brownies

  • 250 g másla
  • 300 g hořké 70 % čokolády
  • 200 g moučkového cukru
  • 220 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • 6 lžic kakaa
  • špetka soli

Postup:

Nejprve ve vodní lázni pomalu rozehřejte nalámanou čokoládu a máslo. Mezitím si do mísy prosejte mouku. Přidejte k ní cukr a špetku soli. Na závěr do mísy rozklepněte vejce a dobře promíchejte. Do takto připravené směsi nalijte roztopenou čokoládu a máslo a opět promíchejte.

Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Těsto přendejte do připraveného a pečicím papírem vyloženého pekáčku a vložte do trouby. Brownies se nesmí spálit nebo vysušit, pečte je proto přibližně 20–30 minut. Že jsou brownies hotové, zjistíte podle toho, že se vám budou na špejli lepit vlhké drobečky. Správné brownies jsou totiž vláčné a uvnitř trochu vlhké.

Čím brownies vylepšit?

Přestože je základem brownies především čokoláda, tento báječný recept můžete ještě trošku vyšperkovat. Zajímavou kombinací jsou krystalky soli, kterými můžete těsto na brownies před vložením do trouby posypat. Stejně tak brownies snadno vylepšíte trochou sušených malin nebo třeba kousky ořechů.

Hlídáte si štíhlou linii? Upečte si brownies ze zdravějších surovin

Co si budeme namlouvat, brownies nepatří zrovna mezi dietní dezerty. Naštěstí je lze připravit i z mnohem zdravějších surovin, než je máslo, cukr nebo hladká mouka. Cukr vyměníte například za xylitol, který je nízkokalorickou náhradou cukru. Obsahuje totiž až o 40 % méně kalorií a neutralizuje kyselý zubní plak.

Hladkou mouku snadno nahradíte například mandlovou, rýžovou nebo kokosovou moukou, což ocení zejména bezlepkáři. Do těsta také můžete přidat rozmačkané banány, rozvařenou řepu nebo různé druhy luštěnin. Nevěříte? Mrkněte na náš článek o zdravějších variantách brownies.

Recept na fazolové brownies

  • 250 g červených fazolí v plechovce
  • 25 g holandského kakaa
  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice (můžete nahradit například xylitolem)
  • 130 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • špetka soli

Postup:

Nejprve si ve vodní lázni pomalu rozehřejte čokoládu. Fazole vylijte z plechovky a pečlivě je propláchněte. Následně je vložte do vysoké nádoby a tyčovým mixérem je rozmixujte dohladka. Během mixování do směsi přidejte olej.

V míse si do husté pěny vyšlehejte cukr s vejci. Následně smíchejte fazolovou hmotu s čokoládou a směs přidejte do mísy s pěnou. Celé těsto pečlivě a pomalu promíchejte a na závěr přidejte kakao, kypřicí prášek a sůl.

Vyložte si formu pečicím papírem a přelijte do ní těsto na brownies. To pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů přibližně 30–40 minut.

Recept na banánové brownies

  • 3 zralé banány
  • 100 g holandského kakaa
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 vejce
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • hrst nasekaných mandlí

Postup:

Nejprve si oloupejte banány a následně je vidličkou rozmačkejte na pyré. Čokoládu rozsekejte na menší kousky a polovinu smíchejte se všemi sypkými ingrediencemi. Do této směsi přidejte vejce, olej a banány. Výsledkem by mělo být hustší těsto.

Připravte si menší pekáček, vyložte jej pečicím papírem a přilijte těsto na brownies. Na závěr jej posypejte druhou polovinou nasekané čokolády. Brownies pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 35 minut.

Související články

Všechny články

Recept na perníčky, které jsou hned měkké

Hledáte recept, se kterým letos zvládnete vánoční pečení? Vyzkoušejte naše perníčky, které jsou hned měkké!

Upečte ten nejkrásnější dort

Svatební či narozeninové dorty často připomínají spíše umělecká díla. Jednodušší varianty ale zvládnete i vy. Poradíme vám, jak na to.

Zimní koláče aneb Jak zpracovat mražené ovoce

Máte na mrazáku zásoby ovoce ještě z léta? Upečte si lahodný borůvkový, rybízový nebo meruňkový koláč!

Recept na cupcakes aneb Objevte svět sladkých minidortíků

Malý sladký bochánek zdobený dokonale krémovou korunou. Řeč je o malém dortíku přezdívaném jako cupcake. Nezáleží na tom, zdali sáhnete po tom čokoládovém, vanilkovém, nebo ovocném. Cupcake vám nepochybně zpříjemní sobotní popíjení kávy nebo víkendový čaj o páté. Jak si upéct domácí cupcakes?

Další článek