Jak udělat nejlepší hummus? Máme pro vás 5 receptů

Cizrnovou pastu jménem hummus zná snad každý milovník jídla. My pro vás ale máme zaručené tipy, jak tento pokrm dotáhnout k dokonalosti.

20. 02. 2023

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Jak se dělá hummus

Máte přichystat občerstvení na večerní párty, a nevíte, jak na to? Připravte hummus na nejrůznější způsoby. Tato cizrnová pasta jednoduché, leč specifické chuti vypadá skvěle a její příprava vám nezabere více než hodinku práce. Hummus naservírujte do malých mističek, vše krásně ozdobte a podávejte s chlebovými plackami, nakrájenou bagetou nebo kousky čerstvé zeleniny. Úspěch zaručen!

Tip: Nevíte, s čím jíst hummus? Vsaďte na domácí pečivo! Konkrétně na domácíkváskový chléb podle našeho receptu.

Hummus a jeho tajemný původ

Většina z nás by cizrnovou pastu okamžitě přiřadila k turecké kuchyni, ovšem ani historici se dodnes nemohou shodnout, kde a kdy byl tento báječný pokrm připraven poprvé. Podobné recepty se objevily již ve 13. století v egyptské kuchařce zvané „Kitâb Wasf al-Atima al-Mutada“ (v překladu Populární pokrmy), ale nejstarší záznam o hummusu, jak ho známe dnes, pochází až z 19. století z Damašku. Tento pokrm patří mezi typické libanonské, turecké, syrské a egyptské pochoutky, ale kvůli jeho výborné chuti a výživovým hodnotám na něj nedá dopustit ani mnoho Evropanů.

Recept na domácí hummus

Pokud připravujete občerstvení na poslední chvíli, můžete sáhnout po konzervované cizrně. Chcete-li však zachovat bohatou výživovou hodnotu této luštěniny, je lepší si ji uvařit. Jak na to? Tady je pár osvědčených tipů.

  • Stejně jako mnohé ostatní luštěniny i cizrna se před vařením musí na několik hodin namočit do vlažné vody. Takto namočenou ji nechte klidně celou noc. Připravte se však na to, že během 12 hodin minimálně zdvojnásobí svůj objem, proto do misky či kastrolu nalijte dostatek vody, tak aby i po zvětšení zůstaly kuličky stále ponořené. A pozor, vodu nezapomeňte trochu osolit – díky ní cizrna rychleji změkne.
  • Po dvanácti hodinách máčení se můžete konečně pustit do vaření. V kastrolu s cizrnou vyměňte vodu, postavte ho na plotýnku zapnutou na mírný stupeň a pozvolna vařte tři až šest hodin, podle toho, jaké jsou vaše časové možnosti. Cizrna se během delšího vaření nechová například jako čočka, takže čím déle ji vaříte, tím více změkne, ale nerozvaří se.
  • Než cizrnu začnete mixovat, dopřejte jí dlouhý odpočinek. Nechte ji při pokojové teplotě zcela zchladnout, a pokud nikam nespěcháte, klidně ji dejte ještě na noc do lednice, čímž celý proces měknutí dotáhnete k dokonalosti.

Domácí hummus - recept

  • 300 g cizrny (hmotnost v uvařeném stavu)
  • 2 stroužky česneku (není nutné)
  • 2 lžíce pasty tahini
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu nebo limety

recept na domácí hummus

Postup:

  1. Do mixéru nasypte uvařenou nebo konzervovanou cizrnu, kterou důkladně dohladka rozmixujte.
  2. Aby se vám lépe mixovala, můžete přidat trochu nálevu nebo vody. Mixujte pomalu a myslete na to, že hladkost pasty je pro úspěch pokrmu zcela zásadní. Přidejte pastu tahini a důkladně promíchejte.
  3. Česnek utřete dohladka a spolu se solí a římským kmínem ho přimíchejte do směsi. Nakonec přidejte olivový olej a máte hotovo.
  4. Tento jednoduchý recept lze velmi snadno modifikovat a kombinovat s nejrůznějšími dalšími chutěmi a vůněmi.
  5. Pokud vyrobíte více variant, servírovanému pokrmu dáte zcela nový rozměr a návštěva bude nadšená.

Hummus s černými olivami - recept

  • 300 g cizrny (hmotnost v uvařeném stavu)
  • 2 lžíce pasty tahini
  • ½ lžičky soli
  • 80 g černých oliv
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z ½ citronu nebo limety
  • 3 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • Pár lístků čerstvé bazalky

domácí hummus recept

Postup:

  1. Olivy sceďte a nakrájejte na drobné kousky nebo rozmixujte spolu s cizrnou. Obě varianty jsou skvělé a záleží pouze na vašich preferencích.
  2. Pokud budete olivy mixovat s cizrnou, přidejte do mixéru dvě lžíce nálevu z oliv a přihodit můžete i trochu čerstvé bazalky, směs rozmixujte dohladka.
  3. Servírovaný pokrm pak dozdobte pár lístky bazalky.

Hummus se sušenými rajčaty - recept

  • 300 g cizrny (hmotnost v uvařeném stavu)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce pasty tahini
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • 100 g sušených rajčat
  • 2 lžíce oleje ze sušených rajčat
  • Pár cherry rajčátek na ozdobení

hummus se sušenými rajčaty

Postup:

  1. Rajčata můžete buď rozmixovat s cizrnou dohladka, nebo je nakrájet na malé kousíčky a do cizrnové pasty pouze zamíchat.
  2. Olej z naložených rajčat hummus krásně dochutí a provoní.
  3. Pokrm pak servírujte v mističce s kousky nakrájených čerstvých cherry rajčátek.

Tip: Pokud se vám nechce hummus připravovat, objednejte si ho z jedné z mnoha skvělých restaurací na Dáme jídlo.

Bazalkový hummus - recept

  • 300 g cizrny (hmotnost v uvařeném stavu)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce pasty tahini
  • ½ lžičky soli
  • hrst čerstvé bazalky
  • šťáva z ½ citronu nebo limety
  • 2 lžíce olivového oleje

recept na domácí hummus

Postup:

  1. Bazalka dokáže efektivně ochladit přehřátý organismus, je svěží a můžete si ji vlastnoručně vypěstovat. Polovinu bazalky přihoďte do mixéru k cizrně a rozmixujte dohladka.
  2. Zbytek bazalky nasekejte, smíchejte ji s olivovým olejem, a když je pokrm připravený v servírovací misce, polijte ho touto olejovobazalkovou směsí. Dokonalost sama.

Avokádový hummus - recept

  • 200 g cizrny (hmotnost v uvařeném stavu)
  • 1 stroužek česneku
  • 1,5 lžíce pasty tahini
  • ½ lžičky soli
  • 1 zralé avokádo
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu nebo limety
  • 100 g čerstvých cherry rajčátek

avokádový hummus recept

Postup:

  1. Tento způsob přípravy leží někde mezi tureckým hummusem a mexickým guacamole. Obě hlavní suroviny se chuťově skvěle doplňují a jejich konzistence je velmi podobná.
  2. Připravenou rozmixovanou cizrnu s pastou tahini smíchejte s krásně zralým avokádem a přidejte na drobné kousky nakrájená čerstvá cherry rajčátka.
  3. Vše zamíchejte, dochuťte solí, utřeným česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem.

Pikantní hummus s chilli - recept

  • 200 g cizrny (hmotnost v suchém stavu)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce pasty tahini
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu nebo limety
  • ½ lžičky římského kmínu
  • čerstvá chilli paprička či vločky chilli dle chuti

pikantní hummus recept

Postup:

  1. U této pikantní varianty si netroufáme odhadnout ideální poměr chilli a cizrny.
  2. Každý totiž na pálivý efekt chilli reaguje jinak a je tak na vašem uvážení, jak moc si hummus dochutíte.
  3. V každém případě se ale jedná o velmi zdravou a oblíbenou variantu.
  4. Čerstvou chilli papričku stačí rozmixovat spolu s cizrnou, vločky lze zamíchat do hotové pasty.
  5. Na pokrm v mističce pak položte reprezentativní kousek chilli papričky, aby každému z hostů bylo hned jasné, s jakou verzí svého oblíbeného pokrmu má tu čest.

Vidíte, domácí hummus rozhodně není žádná věda. Perfektně se hodí jako odpolední svačinka, ale parádu s ním uděláte i během domácího večírku. Na něj pamatujte, až k vám zase dorazí vaše parta přátel.

Související články

Všechny články

Ředkvičky: Zdraví na talíři

Ať už jsou ředkvičky kulaté, oválné, bílé, nebo růžové, něco mají společného: skvělou chuť a jedinečné výživové hodnoty. Jaké benefity vám jejich konzumace může přinést a jak je zařadit do každodenního jídelníčku?

Připravte si cizrnový falafel s domácím pita chlebem

Už jste někdy falafel ochutnali, nebo vůbec nevíte o jakém jídle je řeč? Pojďte si zkusit můj oblíbený recept na cizrnové falafely s domácím pita chlebem, ať už patříte do jakéhokoliv týmu. Recept se skládá z pár surovin a celé vaření vám zabere jen pár minut.

Neohlášená návštěva? Vykouzlete pohoštění za pár minut

Návštěva ťuká na dveře a vy nemáte doma absolutně nic, co byste hostům nabídli? Dáme vám tipy na tři pohoštění, díky kterým nebudete sedět s prázdnýma rukama ani žaludkem a ještě oslníte.

Pickles: Na vlně kvašení

Obrňte svůj organismus a ještě si pochutnejte. Kvašená zelenina alias pickles se v podzimních měsících stane vaším nejlepším parťákem.

Další článek