Pečeme s kuchyňským robotem aneb Nejlepší domácí koblížky

Toužíte po nadýchaných a vláčných koblížcích? Vyzkoušejte sílu domácího robota a proměňte svou kuchyň v tu nejsladší pekárnu!

11. 02. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Pusťte ke slovu kuchyňského robota a vyzkoušejte mnoho nových skvělých receptů. Třeba ten náš na nebeské domácí koblížky!

Také patříte mezi ty největší milovníky pečení? Pokud je kuchyně vaší nejoblíbenější místností domácnosti a celá rodina si k vám chodí pro rady, jak nejlépe nechat nakynout těsto, tento článek je přesně pro vás. Udělejte si radost a vybavte se kuchyňským robotem, který se během přípravy většiny pokrmů stane vaším věrným parťákem. Skvěle se uplatní nejen při mixování polévek a omáček či šlehání krémové zmrzliny. Je to totiž taktéž velmi zdatný pekař. Tak se svěřte do rukou kuchyňského robota a připravte úžasné a nadýchané domácí koblížky. Jen se po nich zapráší!

Domácí koblížky nezklamou snad žádného člena rodiny. Ať už je ochutnají děti, partner, prarodiče, nebo návštěva, všichni si je zamilují. Koblížky lze plnit domácí marmeládou nejrůznějších příchutí, ale vyzkoušet můžete i vanilkový či čokoládový krém. My vám dnes ukážeme, jak na koblížky s jahodovou marmeládou. Příprava nezabere déle než hodinu a výsledek je přímo famózní. Mňam!

Recept na domácí koblížky s jahodovou marmeládou

  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krystal
  • 7 g sušeného droždí
  • 140 ml vlažného mléka
  • 90 ml vlažné vody
  • olej na smažení
  • cukr na posypání
  • 4 lžíce jahodové marmelády

Postup:

Do mísy robota nasypte mouku a přidejte máslo a sůl. Pomocí metly nechte robota vypracovat hladkou směs. Postupně vmíchejte cukr a droždí.

Jakmile je směs rozšlehaná, vyměňte metlu za hnětací hák, přidejte vejce, mléko a zhruba 90 ml vlažné vody a při nízké rychlosti vymíchejte pružné a hladké těsto. Toto míchání zabere zhruba 5 minut.

Jakmile je těsto hotové, vyjměte mísu z kuchyňského robota, těsto lehce potřete olejem a nechte zhruba hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí opět nasaďte hnětací hák a těsto nechte zhruba půl minuty velmi pomalu míchat. Následně ho vyjměte z mísy, dejte na pomoučený vál a rozdělte na půl. Polovinu těsta přikryjte a z druhé vytvarujte válec, který následně rozřezejte na 8 stejných kousků. Z nich krouživým pohybem vytvořte kuličky. Totéž proveďte i s druhou polovinou těsta.

Takto připravené koblížky nechte ještě zhruba minutu odpočinout, aby mohly zdvojnásobit svůj objem. Do hlubší pánve nalijte olej na smažení a rozpalte ho alespoň na 180 °C. Že je olej správně rozpálený, poznáte tak, že do něj vhodíte kousek těsta nebo chleba, který by se měl během půl minuty osmahnout dozlatova.

Koblížky smažte v oleji zhruba 5 minut, zkrátka dokud nezískají zlatohnědou barvu. Z oleje je vyjímejte děrovanou lžící, aby mohl okapat přebytečný olej, a následně je nechte oschnout na kuchyňském ubrousku.

Koblížky obalte v cukru a nechte vychladnout. Mezitím si v malém kastrůlku se lžící vody ohřejte marmeládu. Dobře ji promíchejte, aby se spojila s vodou a zřídla. Nechte ji vychladnout a dejte do sáčku s malou hladkou trubičkou. Do každého koblížku udělejte po straně špejlí malou dírku na naplnění. Trubičku zasuňte do otvoru a do pečiva vymáčkněte trochu marmelády.

A je hotovo, můžete servírovat!

Související články

Všechny články

Nejlepší víkendová snídaně? Belgické vafle

Pravé belgické vafle jsou lehké, krásně nadýchané a plné máslové chuti. Tyhle nebeské vafle ale nejsou o moc složitější než naše lívance. Stačí vaflovač, pár obyčejných přísad a fíglů, které jsme pro vás sepsali na následujících řádcích. 

Apple pie aneb Recept na poctivý jablečný koláč

Jablečný koláč je oblíbenou stálicí mezi odpoledními moučníky nejednoho Čecha. Tradiční mřížkovaný koláč s jablky však lze připravit hned na několik způsobů. Objevte spolu s námi historii a recepturu apple pie.

Zimní koláče aneb Jak zpracovat mražené ovoce

Máte na mrazáku zásoby ovoce ještě z léta? Upečte si lahodný borůvkový, rybízový nebo meruňkový koláč!

Vanilkové rohlíčky: Recept na tradiční vánoční cukroví

Další článek