Valentýnské menu podle Viktorie Hrazdílkové

Ať už Den svatého Valentýna slavíte nebo ne, láska za mě žaludkem rozhodně prochází. Proto se s vámi teď podělím o zamilované menu, kterému rozhodně nikdo neodolá. Je jednoduché na přípravu, takže ho zvládne i kuchařský začátečník a fungovat bude jako Amorův šíp. To vám slibuju!

08. 02. 2022

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

S mým snoubencem jídlo milujeme a Valentýn je pro nás tak perfektní příležitostí připravit si chutné jídlo. Vařím já, ale Radim mi v kuchyni rád dělá společnost. Při vaření si povídáme, ochutnáváme a užíváme si společně strávené chvíle. Ne vždy mám ale čas na zdlouhavé vaření, hlavně po náročném pracovním dni, a tak volím spíše jednoduchá jídla, která jsou do několika minut na stole. Protože ještě lepší než společně vařit, je společně jíst. 🙂

Toto valentýnsky laděné menu splňuje vše. Je jednoduché, rychlé a navíc ho zvládne i méně zkušený kuchař. Tak co, překvapíte letos svého partnera takovou večeří i vy?

PŘEDKRM: Tatarák z červené řepy

🍽  Počet porcí:  2

Ingredience:

  • 1 pečená řepa
  • Hrst vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička majonézy
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

Chybí vám ingredience?

Nakupte si na Dáme market

Postup: Začneme tím, že si upečeme červenou řepu. Řepu potřeme lehce olivovým olejem, nasolíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220°C / cca 30 minut podle velikosti (řepa se dá i uvařit, ale pečená řepa si zachová více chuti, předvařená červená řepa se dá ale i koupit). Vychladlou upečenou červenou řepu zbavíme slupky a nastrouháme na jemném struhadle. K nastrouhané řepě přidáme dále nasekané vlašské ořechy, utřený česnek, zakysanou smetanu, majonézu, sůl a pepř. Zamícháme a podáváme na opečené bagetce jako předkrm.

HLAVNÍ CHOD: Vepřová panenka s vinnou omáčkou a bramborovými pusinkami 

🍽  Počet porcí:  2

Ingredience:

  • 1 vepřová panenka
  • Olej
  • Sůl, pepř
  • 2dcl červeného vína
  • 1 lžíce medu
  • Kousek másla
  • Bramborové pusinky: 400g uvařených brambor, 20g másla, 1 vejce, špetka soli

Připravte se na vaření

Nakupte si vše potřebné

Postup: Začneme tím, že si dáme vařit brambory. Uvařené brambory rozšťoucháme společně s máslem a vejcem (část vejce si můžete nechat na potření pusinek, aby získaly při pečení zlatavější barvu). Bramborovou směs dáme do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem tvoříme pusinky, které pečeme v předehřáté troubě na 200°C / cca 10 až 15 minut. Vepřovou panenku odblaníme, potřeme oleje, osolíme a opepříme. Na suchou rozpálenou pánev dáme panenku a opékáme 70 sekund, takto panenku opečeme ze všech stran. Opečenou panenku dáme nakonec ještě do předem vyhřáté trouby na 160°C / 6 až 10 minut podle velikosti a požadavku propečenosti (já chtěla panenku uvnitř růžovou a jelikož jsem měla menší panenku, pekla jsem jen 6 minut). Panenku po vytažení z trouby necháme ještě chvíli odležet a poté krájíme. Z výpeku uděláme ještě rychlou vinnou omáčku tak, že výpek dáme na pánev, přidáme sklenku červeného vína a medu a necháme zredukovat na polovinu. Nakonec zahustíme kouskem másla a podáváme s panenkou a bramborovými pusinkami.

DEZERT: Kakaový cupcake s tvarohovým krémem 

🍽  Počet porcí:  2 cupcaky

Ingredience:

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • Krém: tvaroh vyšlehaný se šlehačkou a cukrem
  • Lyofilizované maliny na ozdobu
  • 2 kostičky čokolády

Postup: Rozpuštěný kokosový olej smícháme s kakaem. Do promíchané směsi přidáme cukr, mléko a mouku s míchanou s práškem do pečiva. Vzniklou směs rozdělíme do 2 cupcake košíčků (pokud používáte papírové košíčky, je třeba použít alespoň 5 košíčků v sobě, 1 košíček s náplní by se mohl rozmočit) a dáme postupně jeden po druhém do mikrovlnky na plný výkon na 40 sekund. Hotové, vychladlé cupcake zdobíme oslazeným tvarohem smíchaným s vyšlehanou smetanou a sypeme pro chuť i ozdobu lyofilizovanými malinami. Každý cupcake můžeme dozdobit i čtverečkem čokolády.

Související články

Všechny články

5 oblíbených receptů z brambor

Nevíte, co s přebytkem brambor? Vyzkoušejte bramboračku, bramboráky nebo oblíbené francouzské brambory.

Rebarborový koláč: Recept na sezónní dobrotu, kterou si nesmíte nechat ujít!

Krátká, zato intenzivní. Přesně taková je sezóna rebarbory, která startuje v dubnu a končí v průběhu června. Této řapíkaté a zčásti nachově zbarvené zelenině se mnoho strávníků vyhýbá, jelikož netuší, co všechno z ní mohou vykouzlit. Jak upéct lahodný dezert z rebarbory, aniž by se vám zkřivil úsměv kyselostí?

Vaječná omeleta: Recept krok za krokem

Vaječná omeleta je snídaně šampionů, pozdní brunch i večeře „co dům dal“. Je nadýchaná, šťavnatá a dá se připravit na desítky způsobů. Jak si připravit tu nejlepší omeletu? Máme pro vás detailní návod!

Zeleninové kari, které si zamilujete

Kari je skvělé a rychlé jídlo plné na chuť bohatých ingrediencí. Navíc má velice nízký obsah kalorií a tuků, zato spoustu bílkovin a dalších důležitých živin. Sečteno a podtrženo: zeleninové kari je vyvážené jídlo, které hravě připravíte i po tom nejnáročnějším dni.

Další článek