Záleží vám na tom, co jíte? Seznamte se s veganským bistrem Forky’s

Žijete v tempu, kde není prostor na vaření, přesto chcete jíst zdravě a chutně? Pak je na čase, abyste se seznámili s místem, kde se veškeré jídlo připravuje pouze z rostlinných surovin a kde si můžete bez výčitek dopřát zdravou formu fast foodu. Seznamte se s Forkys.

13. 01. 2022

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

V moderním bistru Forky’s můžete ochutnat dobroty z klasické české i světové kuchyně ve veganské verzi. Velice oblíbené jsou nutričně bohaté super bowls, Forky’s burgery nebo tortilla wrapy. Důležitou roli zde hraje street food – zdravá forma fast foodu, která se od klasického liší nulovým obsahem cholesterolu, vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů a prvotřídní kvalitou surovin.

Forky’s jednoznačně dokazuje, že i jídla bez živočišných přísad mohou být zdravá a chutná. A jako bonus, jsou ohleduplná k životnímu prostředí.

Líbí se vám koncept tohoto veganského bistra? Čtěte dál, vyzpovídali jsme pro vás Luboše Vidličku, majitele Forky’s.

Proč jste se vy sám stal veganem?

Díky naší předchozí práci jsme zjistili, jak to v živočišné “výrobě” chodí. Je to dotačně pokřivený a  neudržitelný průmysl s obrovskými dopady na naše zdraví, životní prostředí a tím pádem na budoucnost našich dětí. Navíc máme v rodině silný vztah ke zvířatům a z tohoto důvodu je nechceme jíst. Když se vás dítě zeptá, proč tak milujeme naše psy a jiná zvířata jíme, nechcete jim lhát, když víte, že je to jen kvůli zvyku a chuti.

Nedostal jste od té doby sem tam chuť na něco živočišného, třeba na vajíčka? A pokud ano, jak jste s tím bojoval?

Určitě ano, zvlášť na začátku. Maso, sýry i vajíčka jsem měl vždycky moc rád. Rostlinná strava ale dnes nabízí tolik variací, včetně alternativ masa, sýrů i vajec, že vám to opravdu vůbec nechybí.

Většina lidí má veganství spojeno s tím, že za jídlo utratí více peněz. Je to pravda nebo mýtus?

Tohle je o nastavení, stejně jako u konvenční stravy. Můžete si kupovat polotovary které jsou dražší a nebo si budete vařit sami z prvosurovin. Například luštěniny jsou velice levné a v naší stravě nedoceněné vzhledem k tomu, co vše nutričně zajímavého obsahují. Na veganské stravě krásně přežije i student s nízkým rozpočtem, ale taky si můžete užít dražších lahůdek. Tedy v tomto žádný rozdíl nevidím.

Jak jste došel k nápadu otevřít si veganské bistro?

Chybělo nám místo, které by bylo přijatelné širokou veřejností. Moderní a fresh prostor, kam se nebojíte vstoupit, naopak vás láká nejen nabídkou pokrmů, ale i systémem a interiérem.

Váš koncept se po krátké době stal franšízou, to je úžasné. Co bylo podle vás základem úspěchu?

Asi výjimečnost samotného projektu, jeho filosofie a úroveň služeb i pokrmů.

Navštěvují vaše bistro především vegani nebo k vám pravidelně chodí i lidé, kteří živočišné produkty jedí?

Většinu zákazníků tvoří konvenčně se stravující lidé, kteří přemýšlí o tom, co jí a snaží se zařadit rostlinnou stravu do svého jídelníčku. 

Jaké jídlo patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější? 

Máme nabídku rozdělenou do několika kategorií – street foodová jídla, superbowl misky a speciality. Nejprodávanější je streetfood, především burgery a wrapy.

A které jídlo máte nejraději vy? 

Miluju jídlo, mám rád všechno. 🙂 Ale kdybych si měl vybrat jednoho favorita, tak to bude Forky’s shawarma v pitě.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Letos otevřeme novou Forky’s pobočku v Liberci a ještě jednu v Brně. Spustili jsme vlastní eshop: forkys.store, kam postupně přidáváme do nabídky produkty, které mají usnadnit přípravu pokrmů doma. A připravujeme několik dalších nových pilotních projektů, ale to je ještě tajné. 🙂

Panu Vidličkovi velice děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho štěstí s dalšími pobočkami Forky’s a veganskými dobrotami. Z vlastní zkušenosti víme, že jídlo z Forky’s je skvělé a pochutnají si na něm i zarytí masožravci! A my vám ho dokonce přivezeme.

Dostali jste chuť na Forky's?

VYBERTE SI

Související články

Všechny články

5 tipů na podzimní randění

Když se řekne rande, možná se vám vybaví kino, ale myslím, že vždy si vzpomenete hlavně na jídlo. Já zastávám názor, že láska prochází žaludkem a upřímně rande bez skvělé večeře, pro mě prostě nikdy nebude skvělé.

Tajemství kuchyně Cafe Palanda

Kdo by neznal proslulé burgery z Café Palanda? Nahlédněte s námi do kuchyně a přečtěte si rozhovor se spolumajitelem a šéfkuchařem restaurace, kde připravují to nejlepší z americké klasiky.

Top 5 restaurací na okraji Prahy

Bydlíte na okraji Prahy a rádi byste objevili kvalitní restaurace i mimo centrum? Pak jste na tom stejně jako my, jelikož i my nejsme tak úplně „Pražačky“.

Top 5: Nejlepší italské pizzy na Dáme jídlo!

Kdo by neměl rád italskou kuchyni? Musíme se přiznat, že opravdu neznáme nikoho, kdo by nemiloval italskou pastu, krémové gelato nebo tu pravou neapolskou pizzu.

Další článek