Zdravý den na talíři

Že jste si dali do nového roku předsevzetí jíst zdravěji? A rádi byste shodili i nějaké to povánoční kilo? V dnešním článku vám ukážu, že zdravé jídlo nemusí být nuda a hlavně, že je velmi chutné. Vyzkoušejte můj zdravý den na talíři a zamilujte se do zdravého životního stylu.

06. 01. 2022

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

Jíst zdravě neznamená jíst nudně, naopak. Sama zastávám názor, že zdravý životní styl by měl být v prvé řadě o pestré a vyvážené stravě. Naše tělo potřebuje všechny makronutrienty, abychom byli zdraví a měli dostatek energie. Bílkoviny neboli proteiny mají sytící účinek a jsou nezbytné pro růst a obnovu svalových tkání. Sacharidy dodávají našemu tělu energii a pomáhají k lepším sportovním výkonům. Nejčastěji bychom měli volit komplexní sacharidy, a naopak snížit spotřebu jednoduchých cukrů. Ovesné vločky, rýže, celozrnné těstoviny, kvalitní pečivo, to vše jsou skvělé zdroje komplexních sacharidů, které by měli hrát prim v našich zdravých jídelníčcích. Nesmíme zapomínat ani na kvalitní tuky, které jsou důležité pro správnou funkci našeho těla. Zejména pro nás ženy, jsou kvalitní tuky nezbytné pro správnou funkci hormonální soustavy.

Nechte se inspirovat jedním zdravým & chutným a vyváženým dnem na talíři.

Zdravé pondělí na Dáme market s až 25% slevami

Chci ušetřit!

Snídaně

Rána ve všední dny jsou u mě mnohdy hodně hektická, a proto chci snídani, která mě nakopne a zároveň mi její příprava nezabere mnoho času. Většinou mám chuť na něco sladkého, proto mám pro vás tip v podobě vyváženější verze mých zamilovaných francouzských toastů.

Recept:

  • 2 toasty
  • 1 vejce
  • Odměrka ochuceného proteinu
  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžička skořice
  • Vanilka
  • 1 lžička Ghee
  • Borůvky, jahody
  • Čekankový sirup

Postup:

  1. V míse smícháme nejprve mléko s proteinem a poté přidáme rozšlehané vejce.
  2. Tuto směs dochutíme skořicí a vanilkou.
  3. V připravené směsi obalíme toasty, které opečeme na pánvi s Ghee máslem do zlatova z obou stran.
  4. Francouzské toasty podáváme s čerstvým ovocem a čekankovým sirupem.

Oběd

Stejně jako rychlou snídani, potřebuji i oběd ve všední dny mít rychle hotový, protože je to mé jídlo mezi prací. Skvělou volbou na rychlý oběd jsou těstoviny s omáčkou, které jsou snadné a rychlé na přípravu. Jedním z nejoblíbenějších obědů v naší rodině jsou celozrnné špagety s masovo-rajčatovou omáčkou připravené do 20 minut.

Recept:

  • 1 cibule
  • 1 rajčatová konzerva
  • 1 kvalitní konzerva hovězího masa
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 chilli paprička
  • Sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Celozrnné špagety
  • Sýr
  • Čerstvá bylinka

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji.
  2. Poté přidáme utřený česnek, pepř, nasekanou chilli papričku (můžete i vynechat, pokud nemáte rádi pálivé jídlo) a oregano.
  3. Krátce zarestujeme (pozor, aby česnek nezhořknul) a přidáme i maso z konzervy.
  4. Maso také orestujeme a přidáme konzervu rajčat (do směsi můžeme přidat i snítku čerstvé bazalky).
  5. Tuto směs podusíme cca 10 minut pod poklicí.
  6. Mezitím si uvaříme špagety v osolené vodě.
  7. Hotové špagety servírujeme s rajčatovou omáčkou, nastrouhaným sýrem a čerstvou bylinkou.

Večeře

Večeře je jídlem, které si chci vždy užít, ale mnohdy bývám po celém dni unavená na to, abych připravovala nějaké náročné jídlo. Jelikož doma milujeme asii, často si jídlo objednáme přes Dáme jídlo, díky tomu pak máme teplé a  zdravé jídlo do několika málo minut na stole. Ale když doma dostaneme chuť na palačinky, těmito slanými vždy zaboduju.

Recept:

  • 250 gramů špaldové mouky
  • 2 vejce
  • ½ litru mléka
  • Špetka soli
  • Olej ve spreji
  • Grilovací sýr
  • Lučina
  • Pepř
  • Salátové listy
  • Zastřené vejce k servírování

Postup:

  1. V míse smícháme mouku se špetkou soli a přidáme vejce, mléko a vše dobře metličkou zamícháme.
  2. Pánev lehce postříkáme olejem ve spreji a vylijeme pomocí naběračky část těsta na rozpálenou pánev.
  3. Palačinky připravujeme na středním plamenu a opékáme z každé strany do zlatova.
  4. Hotové palačinky mažeme lučinou, klademe salátovými listy a plátky opečeného grilovacího sýru.
  5. Palačinky podáváme se zastřeným vejcem.

TIP: Příprava dokonalého zastřeného vejce vyžaduje cvik, ale základní postup je takový, že čerstvé rozklepnuté vejce vkládáme postupně do vodního výru při teplotě 80°C. Do vody vždy přidáváme lžíci octu a nedáváme sůl (vejce solíme až na talíři). Vejce vaříme cca 3 minuty podle velikosti vajec.

Související články

Všechny články

Průvodce masem: Jak vybrat to nejlepší na svíčkovou, guláš a další českou klasiku?

Pravidelně u řezníka nebo v oddělení s masem dumáte nad tím, který kousek masa je pro vaše kulinářské plány ten pravý? Každý typ masa má jiný potenciál a žádá si i jinou úpravu. Díky našemu manuálu už vždycky budete vědět, po čem sáhnout.

Jak upéct kuře, aby bylo dokonale křupavé a šťavnaté? Postup krok za krokem

Kuře je jídlo vskutku nenáročné a vděčné. Stačí jen trocha soli a pár našich fíglů, abyste z něj vykouzlili báječný pokrm pro celou rodinu. Po boku bramborových nočků a dušeného špenátu je z něj navíc skvělý sváteční oběd, s pečenou zeleninou pak zase ideální večeře pro všední den. 

Pickles: Na vlně kvašení

Obrňte svůj organismus a ještě si pochutnejte. Kvašená zelenina alias pickles se v podzimních měsících stane vaším nejlepším parťákem.

Silvestrovské pohoštění – zdravé chutné a originální

K Silvestru neodmyslitelně patří silvestrovská party stejně jako silvestrovské pohoštění. Pokud chcete letos překvapit originálnějšími a zdravějšími dobrotami, které přijdou po vánočních svátcích plných jídla vhod, nechte se inspirovat. Mám pro vás 3 jednoduché recepty.

Další článek