Pomalu se probouzíte do klidného sobotního rána a tak nějak tušíte, že jediné, co vás dokáže vytáhnout z postele, je čerstvá káva a talíř plný nadýchaných lívanců. Ať už si dopřejete ty klasické, kynuté podle receptu od babičky, nebo vsadíte na zdravější variantu z banánů, lívance nikdy nejsou špatnou volbou.
Kdo by nemiloval lehké a nadýchané lívance? Ať už vsadíte na tradiční české kynuté lívanečky nebo vyzkoušíte americkou klasiku, rozhodně s nimi nešlápnete vedle. A pozor, dokonce je můžete odít i do zdravějšího kabátku.
Kde se vzaly, tu se vzaly lívance
Kdo by to byl řekl, že historie lívanců sahá až do dob neolitu (8000–5000 let př. n. l.). Přibližně v tomto období vznikly jednoduché placky umíchané z obilovin, vajec a mléka a opečené na rozžhaveném kameni. Díky své komplexnosti se tyto placky staly jedním z nejstarších pokrmů na světě a dodnes je známe jak na sladký, tak na slaný způsob.
Lívance jsou tak skvělým pokrmem, že si dokonce vysloužily svůj vlastní mezinárodní den. Ten každoročně připadá na 28. února.
Lívance jako od babičky aneb Pár kváskových tipů
Že je kvásek tak trochu alchymie, to už věděly naše babičky. Proto existuje hned několik fíglů pro snadné vytvoření kvásku. Ten se skládá z droždí, cukru a mléka. Postup je vcelku snadný. Do ne příliš teplého mléka rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru. Vše smíchejte tak, aby se droždí v těstě rozpustilo a následně nechte kvásek kynout na teplém místě. A pokud toužíte po opravdu dokonale vláčných lívancích, nezapomeňte do těsta zakomponovat i kvalitní hladkou mouku.
Dalším „hackem“, který můžete vyzkoušet, je vytvoření speciálního drožďového základu. Ten vznikne tak, že v hrnečku smícháte droždí s cukrem krystal a lžičkou oboje mícháte, dokud nevznikne jemná kaše. Do ní následně přidáte trochu mléka a – voilà – základ kvásku je na světě.
Recept na tradiční kynuté lívance
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- 15 g čerstvého droždí
- 15 g cukru krupice
- 300 ml mléka
- špetka soli
- pár kapek vanilkového extraktu
Postup:
Nejprve si připravte kvásek. Do hrnku nalijte trochu mléka a vložte jej do mikrovlnky nebo ohřejte mléko v kastrůlku na plotně. Mléko by rozhodně nemělo být vroucí, ale spíše teplé. Následně do něj rozdrolte droždí, přidejte 2 lžičky krupicového cukru a míchejte, dokud se droždí úplně nerozpustí. Kvásek umístěte na teplé místo a nechte jej cca 15 minut kynout.
Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, vejce, mléko a po vykynutí i kvásek. Celou směs dobře promíchejte a výsledkem by mělo být hladké těsto. To nechte ještě dalších 20 minut kynout. Na závěr si na pánvičce rozehřejte plátek másla a smažte na ní lívance z obou stran dozlatova. Hotové lívance ozdobte čerstvým ovocem a zakysanou smetanou.
Co by to bylo za lívance bez ozdoby?
Řekněme si to na rovinu. Polovinu prožitku z lívanců tvoří jejich ozdoba. Lahodný moučkový cukr, jemná zakysaná smetana, švestková povidla nebo zavařenina z lesních plodů. Nemluvě o slastné nutelle či delikátním ořechovém másle. Zkrátka a dobře, když už si připravíte várku lahodných lívanců, nenechte je na talíři samotné a dopřejte jim štědrou dávku zdobení. Vsadit můžete na čerstvé ovoce, drcené ořechy nebo špetku skořice či kakaa.
Fantazii ani chutím se meze nekladou, a tak se můžete na talíři doslova dosyta vydovádět.
Dopřejte si lívance ve zdravějším kabátku
Zapomeňte na hladkou mouku a plnotučné mléko. Lívance mohou mít i zdravější podobu. Stačí vyměnit klasickou mouku za celozrnnou nebo za ovesné vločky, vsadit na rostlinné mléko a místo másla použít ke smažení řepkový olej nebo jej vynechat úplně, což si však můžete dovolit pouze v případě, že máte nepřilnavou pánev.
Recept na hrnkové celozrnné lívance
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžička vanilkového cukru
Postup:
Nejprve si připravte pánvičku na plotýnku a do ní přidejte jednu lžíci řepkového oleje. V míse smíchejte vajíčka s medem a vanilkovým cukrem, následně přidejte mouku, mléko a smíchejte v těsto. Na rozehřátou pánvičku tvarujte lžící menší lívance a osmahněte z každé strany dozlatova.
Recept na banánové lívance
- 80 g ovesných vloček
- 2 vejce
- 2 menší zralé banány
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky kypřícího prášku
- trocha citronové kůry
- olej na smažení lívanců (v případě teflonové pánve lze vynechat)
Postup:
Na prkénku rozmačkejte vidličkou banány tak, abyste z nich vytvořili pyré. Do menší misky nasypte ovesné vločky, skořici a citronovou kůru. Následně přidejte vejce, rozmačkané banány a vytvořte řidší těsto.
Na pánvičce si rozehřejte pár kapek oleje. Následně lžící tvarujte menší lívance, které opékejte z obou stran. Lívance vždy otočte ve chvíli, kdy se v nich začnou tvořit malé bublinky.
Vsaďte na americké lívance
Lívance nejsou oblíbenou pochoutkou pouze v České republice. Milují je i Američané, kteří si je dopřávají jak na sladko, tak i trochu netradičně na slaný způsob. Sladká varianta většinou zahrnuje extra porci másla se skořicí, javorový sirup nebo med. Slané lívance jsou naproti tomu zasypané štědrou dávkou slaniny a sýra. Ať už vsadíte na jakoukoliv verzi lívanců, rozhodně neprohloupíte.
Recept na americké lívance
- 200 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 5 g lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce oleje
- špetka soli
- máslo na smažení
Postup:
Všechny suché suroviny smíchejte v míse a v jiné nádobě rozmíchejte vejce, mléko a olej. Následně obě směsi spojte dohromady a ručním šlehačem zpracujte do hladkého těsta. Těsto poté nechte alespoň 10 minut odležet. Během toho si můžete rozehřát pánev s máslem a poté na ní opatrně osmahněte lívance z obou stran. Hotové lívance podávejte s javorovým sirupem nebo ovocným džemem.