Záleží vám na tom, abyste jedli zdravě a pouze kvalitní potraviny? Nejsnazší cestou, jak toho docílit, je zaměřit se na sezónní produkci. Více se tak přiblížíte stravování, které je pro nás přirozené, a zajistíte tělu živiny, které potřebuje právě v daném období. V současnosti jsme se ale obzvlášť ve městech od zemědělského koloběhu téměř odpojili, a tak jsme připravili přehled sezónních potravin, který vám orientaci v jídle podle ročních období usnadní.
Jaro
Jarní měsíce jsou přípravou na léto a produkce čerstvé zeleniny a ovoce se tak začíná rozšiřovat na trzích i na zahradách a stále je ještě na co se těšit.
Tip na sezónní jídlo: Chřest s holandskou omáčkou, jahodová bublanina
Jaké potraviny seženete na jaře čerstvé?
Sezónní zelenina
Duben: cibule, ředkvičky
Květen: cibule, ředkvičky, chřest, kedlubny a saláty
Červen: cibule, ředkvičky, chřest, kedlubny a saláty, brokolice, cukety, fazolové lusky, hrách, kapusta, květák, mrkev, okurky, rajčata a řepa
Sezónní ovoce
Duben: –
Květen: jahody
Červen: jahody, angrešt, třešně, višně
Jaké potraviny využijete lokálně skladované?
Zelenina
Duben: celer, česnek, růžičková kapusta, mrkev, pastiňák, petržel, pórek řepa i zelí
Květen: celer, česnek, mrkev, petržel, pórek, řepa
Červen: celer, česnek
Ovoce
Duben: jablka
Květen: –
Červen: –
Léto
V letních měsících přichází při dobrých podmínkách doslova smršť ovoce i zeleniny. Trhy se zaplavují sladkým ovocem i krásně zralou zeleninou, na výběr je toho tak ze všech měsíců nejvíc. Proto byste v létě měli myslet i na zimní zásoby potravin – nakupujte (nebo nasbírejte) od různých druhů ovoce i zeleniny víc, uložte si je nakrájené do mrazáku nebo zavařte. V zimě vám zpestří omezenější jídelníček a prosvětlí šedivé dny.
Tip na sezónní jídlo: Zeleninové lečo, italské špagety, ovocný crumble
Jaké potraviny seženete v létě čerstvé?
Sezónní zelenina
Červenec: brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, fazole, hrách, kapusta, kedlubny, květák, mrkev, okurky, rajčata, ředkvičky, řepa, salát, zelí
Srpen: brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazole, hrách, oba druhy kapusty, kedlubny,květák, mrkev, okurky, paprika, patizón, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řepa, salát, zelí
Září: brokolice, celer, cibule, cuketa, čekanka, dýně, fazole, oba druhy kapusty, kedlubny, květák, mrkev, okurky, paprika, pastiňák, patizón, petržel, pórek, rajčata, ředkve, ředkvičky, řepa, salát, zelí
Sezónní ovoce
Červenec: angrešt, broskve, hrušky, jablka, jahody, meruňky, rybíz, švestky, třešně, višně
Srpen: angrešt, broskve, hrušky, jablka, jahody, meruňky, ostružiny, hroznové víno, rybíz, švestky
Září: broskve, hrušky, jablka, jahody, melouny, ostružiny, švestky, hroznové víno
Jaké potraviny využijete lokálně skladované?
Skladovaný je přes léto pouze česnek.
Podzim
Mnoho lidí má za to, že na podzim by podle sezónnosti už nemělo být téměř nic k dispozici, ve skutečnosti je toho ale mnoho, a co není čerstvé, ještě stále je skladované v zásobách. Využijte toho a připravujte si jídla z lokálních surovin. I tak si pomůžete k zimě bez nemocí.
Tip na sezónní jídlo: Podzimní salát z pečené zeleniny, dýňová polévka, makový koláč
Jaké potraviny seženete na podzim čerstvé?
Sezónní zelenina
Říjen: brokolice, celer, čekanka, dýně, oba druhy kapusty, květák, kedlubny, pastiňák, patizon, petržel, pórek, ředkev, řepa, saláty, zelí (i čínské)
Listopad: oba druhy kapusty, pórek, zelí (i čínské)
Prosinec: oba druhy kapusty, pórek
Sezónní ovoce
Říjen: broskve, hrušky, jablka, ostružiny, hroznové víno, švestky
Listopad: –
Prosinec: –
Jaké potraviny využijete lokálně skladované?
Zelenina
Říjen: cibule, cuketa, česnek, mrkev, paprika,
Listopad: brokolice, celer, cibule, cuketa, čekanka, česnek, dýně, kedlubny, mrkev, pastiňák, patizon, petržel, ředkev, řepa
Prosinec: celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, kedlubny, mrkev, pastiňák, patizon, petržel, ředkev, řepa, zelí (i čínské)
Ovoce
Říjen: melouny
Listopad: hrušky, jablka
Prosinec: hrušky, jablka
Zima
V zimě si užívejte kořenovou zeleninu, která nejlépe zahřeje a zasytí. Zimní zelenina má plnou chuť, která se projeví nejlépe po uležení. Nebojte se proto uvařit větší porce a uskladnit je například na všední dny v lednici. Uskladněné ovoce z léta zpracovávejte postupně a nejlépe jako teplé dezerty – ovocné koláče, bábovky nebo horké přelivy jsou tím nejlepším využitím, které oživí omezený zimní jídelníček.
Tip na sezónní jídlo: Dušená růžičková kapusta, pórková polévka, jablečný koláč
Jaké potraviny seženete v zimě čerstvé?
Sezónní zelenina
Leden: růžičková kapusta, pórek
Únor: růžičková kapusta
Březen: růžičková kapusta
Sezónní ovoce
Ovoce není v zimě čerstvé žádné, je třeba brát pouze jablka a hrušky ze zásob nebo ovoce, které jsme si v létě a na podzim zamrazili čerstvé.
Jaké potraviny využijete lokálně skladované?
Zelenina
Leden: celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, pastiňák, petržel, ředkev, řepa, zelí (i čínské)
Únor: celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, pórek, pastiňák, petržel, řepa, zelí (i čínské)
Březen: celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, pórek, pastiňák, petržel, řepa, zelí (i čínské)
Ovoce
Leden: jablka, hrušky
Únor: jablka, hrušky
Březen: jablka
Jak sezónní zeleninu a ovoce zpracovávat?
Jsou období, kdy je potravin méně a není jich nedostatek v jiných časech v roce. Zejména na podzim a v zimě je ideální zpracovávat čerstvou kořenovou zeleninu, respektive skladovanou od místních farmářů a zemědělců. Zimní zelenina má naštěstí nepřeberné množství využití – uvaříte z ní syté a lahodné polévky a krémy, husté omáčky i barevné pečené saláty. Ze skladovaných jablek a hrušek připravíte skvělé teplé dezerty jako pudinky, záviny i crumbly a oživí i snídaně v čerstvé i dušené podobě. Podzimní záplavy dýní je ideální uchovat v podobě zavařeného pyré na pečení i vaření v ostatních měsících.
Na jaře a v létě je třeba o uchování všech chutí přemýšlet více dopředu. Trhy i zahrady obvykle přetékají nejrůznějšími surovinami, které často nelze zkonzumovat v rámci hlavních jídel a v čerstvém stavu, proto přicházejí na řadu schopnosti a znalosti našich babiček.
Zejména ovoce nabízí celou řadu způsobů uchování na zimu: zavařte marmelády, ovocná pyré i kompoty, upečte zásoby pečeného čaje, uvařte ovocné i bylinkové sirupy a zejména bobulovité ovoce si také zamrazte – v zimě je oceníte do ranní kaše či jogurtu a na koláče. Z přebytků zeleniny se vám budou hodit připravené kečupy a zeleninové směsi – například lečo ve sklenici, které později můžete před podáváním jednoduše doplnit například o vejce. Skvělou variantou využití bylinek jsou také nejrůznější zelená pesta, která vytvoříte v mixéru do pár minut a zachrání vás, až budete ve spěchu potřebovat připravit rychlé jídlo. Pokud máte doma sušičku potravin, můžete rychle a efektivně letní a jarní nadílku usušit a uchovat v uzavíratelných tmavých sklenicích, aby suroviny nezvlhly. Stejně dobře ale poslouží také sušení na sluníčku.
Zásoby potravin skladujte nejlépe v temnu a chladu – dobře poslouží jak sklep, tak spíž nebo jiná chladná část domu. Mražené potraviny spotřebujte nejlépe do pár měsíců, zavařené sklenice vydrží i více let, ale je dobré je pravidelně kontrolovat a spotřebovávat vždy ty nejstaršího data.
Dali byste si jídlo ze sezónních potravin, ale nemáte čas shánět suroviny? Objednejte si sezónní dobrotu na Dáme jídlo a budete mít jistotu, že jíte čerstvé a kvalitní potraviny.