Jak připravit cuketu na tisíc způsobů

Dietní příloha i chutná náplň vydatných pokrmů. Objevte tisíc a jeden způsob jak připravit cuketu. Je výtečná jak na slano, tak i na sladko a stejně tak se hodí do teplé i studené kuchyně.

13. 01. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Cuketa. Obyčejná zelená tykev, která si díky své všestrannosti vydobyla své stálé místo nejen v české kuchyni. Lze ji jednoduše připravit na sladký či slaný způsob a perfektně se hodí jak do teplé, tak i studené kuchyně. A navíc, díky vysokému podílu vody je skvělým pomocníkem k útlejšímu pasu.

Cuketa stokrát jinak

Samotná cuketa je takřka bez chuti. Vzhledově připomíná okurku, avšak málokdo si ji dopřává syrovou a nezpracovanou. Díky tomu, že cuketa neoplývá žádným výrazným aroma, ji můžete připravit prakticky na jakýkoliv způsob. Mladá syrová cuketa se skvěle hodí do letních salátů. Strouhanou a vymačkanou cuketu můžete použít do bábovky, perníku či jiného moučníku a s trochou další zeleniny a mletého masa vykouzlíte luxusní plněné cukety. Nemluvě o delikátních cuketových polévkách či rolkách plněných masem.

Recept na hrnkový cuketový perník

  • 1 hrnek špaldové hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 středně velká cuketa
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky skořice
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 tabulka hořké čokolády
  • strouhaný kokos
  • moučkový cukr

Postup:

Nejprve do mísy najemno nastrouhejte cuketu. Posolte ji a nechte chvíli odstát. Díky soli pustí cuketa přebytečnou vodu, kterou nezapomeňte odlít. V jiné nádobě smíchejte všechny zbylé suroviny, přidejte cuketu a následně vypracujte do hladkého těsta. Na závěr přidejte nastrouhanou cuketu a pečte péct v troubě na 180 °C přibližně 20–30 minut. Moučník nechte vystydnout a nakonec jej můžete posypat cukrem nebo ozdobit roztavenou hořkou čokoládou a kokosem.

TIP: Chybí ti některé suroviny? Mrkni na Dáme market a nakup si chybějící ingredience.

S cuketou ke štíhlé linii

Jak už bylo řečeno, cuketa je vhodnou potravinou pro redukci hmotnosti nebo udržení se ve formě. Obsahuje totiž především vodu, vlákninu a pouhá 4 % sacharidů. Ve 100 g cukety se nachází pouze 20 kalorií, což z ní činí velmi dietní přílohu například k masu. Nicméně cuketu můžete využít například také jako náhražku těstovin. Za pomoci speciálního struhadla z ní hravě vytvoříte špagety nebo ji můžete nakrájet na tenké plátky a použít jako lasagne.

Recept na plněné cukety

  • 2 středně velké cukety
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 2 menší rajčata
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 150 g strouhaného sýra
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

Rozehřejte na pánvičce pár kapek oleje. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Následně přidejte česnek, a jakmile se rozvoní, přisypte do pánve mleté maso. Zlehka jej osolte, opepřete a nezapomeňte na papriku. Poté, co se maso osmahne, můžete přidat rajčata a chvíli celou směs podusit.

Mezitím si rozkrojte cukety na poloviny a vydlabejte z nich dužinu. Tu můžete následně nakrájet na kostičky a přidat ke směsi s masem nebo ji nemusíte použít vůbec. Na závěr do směsi přisypte mouku.

Připravené cukety naplňte masitou směsí z pánve a posypte je strouhaným sýrem. Cukety pak pečte přibližně 40–45 minut při teplotě 180 °C.

Co jste o cuketě možná nevěděli

Sezóna cuket je v Česku od června do října a jejich pěstování je poměrně rychlé. Cuketa obsahuje také velké množství zdraví prospěšných látek, jako například vitamin A, B a C nebo třeba vápník, železo, draslík a fosfor. Příznivě působí na zrak, a dokonce posiluje činnost svalů a srdce.

Nejdelší vypěstovaná cuketa na světě měřila 2,52 metrů a má ji na svědomí Ital Giovanni Batista Scozzafava.

Recept na cuketovou polévku

  • 2 menší cukety (cca 500 g)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • 100 ml 12% smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • parmazán

Postup:

Na pánvičce osmahněte cibuli spolu s česnekem a oboje nechte pěkně rozvonět. Mezitím si nakrájejte cuketu na kostičky. Přidejte ji do pánve a celou směs osolte a opepřete. Stáhněte plotnu na mírnější stupeň, přilijte trochu vody a duste cuketu přibližně 10–15 minut.

V kastrůlku přiveďte k varu 500 ml vody, do které následně přidejte zeleninový bujon. Vzniklý zeleninový vývar přelijte do pánve a smíchejte s cuketou. Směs rozmixujte tyčovým mixérem a na závěr osolte, opepřete, přilijte smetanu a přidejte parmazán. Hotovou polévku můžete podávat s čerstvým pečivem.

Hodí se cuketa i do studené kuchyně?

Vzhledem k tomu, že už víte, jak je cuketa všestranná, nejspíš vás nepřekvapí, že odpověď zní „ano“. Cuketu můžete směle využít i do studených pokrmů, jako jsou například saláty. Do nich se však hodí využít spíš mladé a křehké plody cuket.

Cuketu můžete využít podobně jako okurku a vytvořit z ní chutné tzatziki. Stejně tak lze cuketu využít do salátu s rajčaty a cibulkou. Výsledné saláty rozhodně budou chuťově jiné, než jak jste zvyklí například u okurek, nicméně vše záleží na výsledném dochucení a použitém koření.

Hvězda grilovaček i chalupářská dobrota

Už se vám zajídá grilované maso či hermelíny? Cuketa si získala popularitu nejen v kuchyni, ale i u letního grilu. Lze ji totiž nakládat podobně jako maso nebo je chutnou přílohou právě k tradičním grilovaným dobrotám. Stačí ji potřít olejem, osolit a opepřit a lehká letní příloha je na světě.

Pokud máte na chalupě vlastní zahrádku a máte trochu větší úrodu cuket, než se kterou jste počítali, můžete vyzkoušet jednoduchý cukeťák. Tento slaný koláč je chutnou a vydatnou svačinkou, ale i výživnou večeří.

Recept cukeťák

  • 1 kg cukety
  • 3 vejce
  • 3 lžičky majoránky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 180 g polohrubé mouky
  • 220 g strouhaného sýra
  • 220 g šunky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Postup:

Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno do větší mísy. Posolte ji a nechte chvíli odstát. Mezitím si nakrájejte cibuli a šunku a prolisujte česnek. Z mísy s cuketou slijte přebytečnou vodu a přidejte do ní nakrájenou cibuli, šunku, česnek a vejce. Poté přisypte mouku, prášek do pečiva a na závěr i strouhaný sýr. Celou směs přelijte do pekáče vystlaného pečicím papírem a pečte na 180 °C cca 40–50 minut.

Související články

Všechny články

Poklad jménem pomelo: Připravte si imunitu na nevlídné dny

Pomelo je největším členem rodiny citrusů. V průměru mívá tak 12 cm, mnohdy ale může dorůst až do velikosti basketbalového míče. Má podobnou chuť jako jeho spřízněný příbuzný grapefruit, ale je o něco sladší. Užijte si tohle ovocné potěšení plné vitamínů a nachystejte si imunitu na chladnou sezónu.

Upečte si vánoční cukroví podle Viktorie Hrazdílkové

Pomalu, ale jistě přichází nejkrásnější doba roku - vánoční čas. K vánočním svátkům patří pečení cukroví a já mám pro vás hned 3 různorodé recepty.

Čočková polévka: Recept na pokrm, který zahřeje i zasytí

Čočková polévka by měla být hitem ve vaší kuchyni nejen na Nový rok. Říkáte si, proč? Čočka obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek. Taková polévka z čočky vás navíc příjemně zahřeje ve dnech, kdy venkovní teplota klesá pod bod mrazu. Jak uvařit čočkovou polévku a proč jíst čočku celoročně?

Doma jako v Itálii: Připravte si domácí pizzu, gnocchi i těstoviny

V Itálii chutnají i ty nejobyčejnější pokrmy přímo božsky. A důvod? Péče a láska, které přípravě jídla kuchaři věnují. Užijte si doma tu pravou Itálii a připravte si italskou klasiku poctivě a po vzoru italských matek. Máme pro vás osvědčené recepty, triky a postupy na domácí pizzu, gnocchi nebo těstoviny. 

Další článek