5+1 tip, jak připravit skvělý burger

Šťavnatý burger si jednou za čas dá s chutí každý. Připravit ho doma tak, aby nebyl vysušený a nerozpadal se, chce trochu cviku a především vědět, jak na to. O tipy, jak udělat ten nejlepší burger, se s vámi dnes podělíme.

10. 10. 2019

Šťavnatý burger si jednou za čas dá s chutí každý. Připravit ho doma tak, aby nebyl vysušený a nerozpadal se, chce trochu cviku a především vědět, jak na to. O tipy, jak udělat ten nejlepší burger, se s vámi dnes podělíme.

Burger si během posledních let získal velkou popularitu a ze stánků s rychlým občerstvením a fastfoodů se dostal až na jídelníčky významných restaurací. V nabídce jsou burgery z nejrůznějších druhů masa i ty vegetariánské. Pokud chcete ovládnout mistrovství jeho přípravy, měli byste se ale naučit ten klasický hovězí. Jak na něj?

1. Vyberte to správné maso

Na kvalitě masa si dejte u burgeru opravdu záležet. Koupíte-li mražené nebo dlouho skladované, poznáte to na náročnější přípravě i nedobré výsledné chuti. Proto myslete na to, aby bylo maso opravdu čerstvé a pokud možno z důvěryhodného zdroje – jistotu budete mít v dobrém místním řeznictví nebo na farmářských trzích.

2. Melte až před pečením

Aby nedošlo k oddělování tuků, melte maso až těsně před jeho tepelnou úpravou a za co nejnižší teploty, tedy hned po vyndání z lednice. Maso si pokrájejte na zhruba dvoucentimetrové kousky a melte spíše nahrubo.

3. Zacvičte s ním

Z namletého masa vytvarujte placky, které budou mít zhruba stejnou výšku jako půlka rozkrojené burgerové bulky a o něco větší průměr – při opékání se mírně smrsknou. Párkrát každou placku opracujte tak, že s ní jemně bouchnete o pracovní desku. Tím by se měly zpevnit a v housce se poté nebudou rozpadat.

4. Rozhodněte se, jak ho upravíte

U burgeru je velmi důležité, jestli ho chcete lehce narůžovělý, nebo zcela propečený. Pokud vám nevadí “medium” maso, placky máte hotové a můžete jít na pečení. Pokud byste raději druhou verzi, měli byste do masa ještě přidat vejce a trochu strouhanky. Tím se placky zpevní, zachovají si svou šťavnatost a zároveň se při jídle nebudou rozpadat.

5. Ochuťte a dejte se do pečení

Burgery zásadně ochucujte až těsně předtím, než půjdou na pánev. Stačí posolit, opepřit a můžete jít na věc. Placky vyskládejte na rozehřátý gril nebo pánev se silným dnem a opečte z každé strany. To, jak dlouho je třeba je na pánvi nebo na grilu nechat, záleží na druhu a čerstvosti masa, takže si to na prvním zkrátka musíte vyzkoušet. Propečenost určitě nezkoušejte vidličkou ani špejlí, ale prstem. Burger nepoškodíte a lépe tak poznáte, jestli má tu správnou pružnost.

Tip na závěr: Pokud chcete, aby byl burger dokonalý jako celek, krátce tepelně upravte i suroviny na náplň, kromě salátových listů a případné nakládané zeleniny. Rajče, kroužky cibule a další zeleninu můžete na pár minut vložit na gril spolu s rozkrojenými houskami. Uvidíte, že výsledný zážitek bude o mnoho lepší.

Pokud se vám sbíhají sliny a na přípravu burgeru zkrátka nemáte čas, nebojte se si ho objednat a zjistit tak, jak udělat burger tak, aby vám nejvíc chutnal.

Související články

Všechny články

Otužování jako trend? Chtěla jsem být taky trendy?

Je začátek roku 2021 a s holkami z marketingu Dáme jídlo plánujeme nová témata na podcast. “Týnko, co otužování?”, padl hned první návrh. “A co kdybychom o tom jen nemluvily, ale i si to rovnou…

3 recepty na pravou anglickou snídani

Není větší vyprošťovák než pravá anglická snídaně. Co všechno obsahuje a jak ji upravit, pokud budete chtít vyzkoušet něco nového? Nechte se inspirovat našimi recepty a připravte si doma pravou anglickou snídani se vším všudy. 

Jídlo až pod nos. Inspirace na to, co si objednat

Pizza, nudle, bageta a tak pořád dokola? Využijte všechny možnosti objednání jídla až ke dveřím a dejte šanci novým chutím. Máme pro vás inspiraci z Indie, z Japonska a z mnoha dalších zemí.

Rychlé obědy bez masa na každý den v týdnu

Zdravě a lehce. Tímto heslem jsme se řídili při výběru těchto bezmasých receptů. Ať už jste vegetarián, dodržujete půst, nebo jen chcete svůj jídelníček odlehčit od masa, sestavili jsme pro vás obědové menu na každý den. Všechna jídla jsou plná vlákniny, vitamínů a zvládnete je udělat během chvilky.

Další článek