Americká klasika Mac&Cheese
Těstoviny se sýrovou omáčkou jsou stálicí americké kuchyně, na kterou můžete narazit i v luxusních podnicích. Toto jídlo je ale v Americe nechvalně proslulé tím, jak špatně dokáže být udělané. Uvaříte-li ho ale podle osvědčeného receptu, nenecháte těstoviny s omáčkou v troubě vysušit a doplníte je o čerstvé bylinky, úspěch máte zaručený.
Suroviny:
- balení těstovin kolínek nebo makaronů
- 250 g kvalitního chedaru
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 300 ml mléka
- 4 stroužky česneku
- 4 ks bobkového listu
- bílý pepř a sůl
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžíce worchester omáčky
- hořčice
- strouhanka
- několik snítek tymiánu
Postup:
Z másla a mouky vytvořte na pánvi jíšku. Přidejte propasírovaný česnek, osmahněte, a poté přidejte bobkový list. Směs zalijte mlékem a důkladně metličkou rozmíchejte. Přidejte koření: tymián, pepř, sůl, muškátový oříšek a nakonec i worchesterovou omáčku. Míchejte do zhoustnutí.
Mezitím si uvařte těstoviny. Jakmile je omáčka hustá, odstavte z plotny, vmíchejte trochu hořčice a nastrouhaný sýr (nechte si trochu na zakončení). Až se sýr rozpustí, přidejte uvařené těstoviny a promíchejte.
Směs vlijte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Navrch poklaďte zbylým sýrem a zasypte trochou strouhanky pro křupavost. Pečte v předehřáté troubě, dokud není povrch opečený dozlatova.