Do nového roku zdravěji

Nový rok je pro mnohé z nás časem novoročních předsevzetích, často spojených s redukcí hmotnosti a zdravým životním stylem. Ale aby ta změna jídelníčku nebyla, po všech těch vánočních dobrotách, tak bolestná, mám pro vás hned 2 tipy na zdravé & vyvážené recepty. Díky těmto dobrotám si nejen pochutnáte, ale také uděláte novoroční krok na cestu zdravého životního stylu.

13. 12. 2021

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

Osobně se snažím držet se přes rok pravidla 80% : 22%, což znamená, že se snažím jíst většinu roku zdravě a vyváženě, ale občas si ráda objednám přes Dáme jídlo třeba pizzu nebo burger s hranolky a ráda „zhřeším“ i něčím sladkým. Ale je pravda, že o vánočních svátcích se můj poměr 80% zdravého a 20% méně vyváženého jídla mění přesně naopak a proto se i já snažím od nového roku více dbát na to, co jím.

Tip:  Neztrácejte čas stáním ve frontě při nákupu a raději využijte službu Dáme market. Ušetřený čas můžete věnovat nějaké sportovní aktivitě. 🙂

Lívance bez kynutí z jogurtu (5 ks)

  • 1 vejce
  • 25g hladké mouky
  • 1 PL cukru
  • 30 g bílého jogurtu
  • Špetka soli
  • Na ozdobu: jakékoliv ovoce, javorový sirup, čokoládový jogurt

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem a potom do směsi přidáme jogurt, špetku soli a mouku. Opět vyšleháme a vzniklé těsto dáváme pomocí lžíce na rozpálenou suchou pánev. Z každé strany lívance opékáme cca 1 min do zlatova. Lívance podáváme dle chuti s jogurtem, ovocem a javorovým sirupem.

Zdravá pizza z tvarohu (1ks)

  • 100g tvarohu
  • 30 g pomletých ovesných vloček
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • Sugo: rajčatový protlak, oregano, sušený česnek
  • Na oblohu: rajče, paprika, cibule, tuňák v konzervě, sýr, čerstvé bylinky

Postup: Tvaroh smícháme s vejcem, špetkou soli a ovesnou moukou. Vzniklé těsto rozprostřeme pomocí lehce navlhčených prstů na plech s pečícím papírem do tvaru kulaté pizzy. Takto připravený korpus dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C/10 min. Mezitím si připravíme sugo smícháním rajčatového protlaku, oregana a sušeného česneku. Také si nakrájíme zeleninu na oblohu a sýr nastrouháme. Předpečený pizza korpus potřeme sugem a poklademe kousky tuňáku, cibulí, paprikou, plátky rajčat a nakonec zasypeme nastrouhaným sýrem. Obloženou pizzu dáme znovu péct na cca 10 min. Před podáváním pizzu dozdobíme ještě čerstvými bylinkami pro barvu i chuť.

Tak nechť žije zdravý životní styl!

Související články

Všechny články

Letní zázrak jménem sorbet

Také v horkých letních dnech toužíte po chutném a osvěžujícím ochlazení? Ovocné sorbety všeho druhu vás rozhodně nezklamou!

Slané i sladké recepty z listového těsta

Z listového těsta lze vykouzlit snad stovky různých receptů. Počínaje sladkým štrůdlem, přes makový závin až po milované slané šneky. A my jsme si pro vás připravili hned několik různých tipů, jak listové těsto zpracovat.

Raw kuličky aneb Vánoční cukroví trochu jinak

Chcete letos připravit o něco zdravější vánoční pohoštění? Rozmanitost chutí, barev a ingrediencí raw kuliček vás dostane!

Další článek