O to, co do vánočky přidat a jak ji jíst, se vedou nikdy nekončící debaty. Jedni si tuhle pochoutku nedokáží představit bez rozinek namočených v rumu. Jiní zase bez křupavých mandliček. Další si ji vychutnají s máslem a marmeládou, ale určitě se najdou i fandové vánočky doplněné hrnkem horkého kakaa. Jak ji máte nejraději vy?
Jak už název napovídá, vánočka je jeden ze symbolů a tradic, které k Vánocům zkrátka neodmyslitelně patří. Krásně ozdobí nejen stůl, ale také podpoří vánoční atmosféru svou typickou vůní.
Suroviny:
- 600 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 150 g cukru
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 130 g změklého másla
- Hrst rozinek
- 0,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky strouhané citronové kůry
Na dokončení:
- 1 vejce
- 1 lžíce vody
- Hrst plátkových mandlí
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek z droždí a 50 g cukru. Rozmícháme droždí s cukrem, přilijeme cca 100 ml vlažného (ne horkého) mléka a necháme jej vzejít.
- V míse kuchyňského robotu smícháme změklé máslo, vajíčko a zbylý cukr. Přidáme sůl, citronovou kůru a promícháme. Nasadíme hnětací hák, průběžně přidáváme mouku, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka. Takto vypracujeme do hladkého nelepivého těsta. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku. Pokud naopak tuhé, přidáme mléko. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu kynout.
- Po hodině kynutí prohněteme a necháme kynout další hodinu.
- Následně těsto rozdělíme na 9 částí a z nich vyválíme stejně dlouhé válečky. Upleteme vánočku ze 4, ze 3 a na závěr ze 2 copů. Jednotlivě upletené copy přenášíme na plech vyložený pečícím papírem. Takže nepřenášíme celou vánočku, ale nejprve přeneseme cop ze 4 dílů, poté cop ze 3 a zacelíme, nakonec ze 2 a opět zacelíme. Doporučuji vánočku propíchat špejlemi, aby se nerozjela. Takto připravenou vánočku přikryjeme a na plechu necháme 45 minut kynout.
- Troubu rozehřejeme na 160 stupňů, vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem se lžící vody, posypeme plátky mandlí a pečeme 45 minut. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Dostali jste chuť na vánočku?
Další článek