3 sýrové recepty: Fettuccine quattro formaggi, gratinovaný květák & sýrové koule

Sýr, dokonalá pochoutka, která funguje samostatně, ale i jako komponent nejrůznějších pokrmů. Některá jídla, jako třeba pizzu, si bez sýru umíme jen stěží představit. Jakmile sýr převezme v pokrmu hlavní roli, milovníci sýru jásají a zažívají doslova „nebe v puse“. Představujeme vám tři sýrové dobroty, které byste si neměli nechat ujít. Zkuste si je připravit doma.

04. 12. 2023

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Fettuccine quattro formaggi

Italové to v kuchyni zkrátka umí a důkazem toho jsou kromě pizzy také těstoviny na nejrůznější způsoby. Ty mnohdy sestávají jen z pár základních ingrediencí, a přesto chutnají fantasticky. Dejte šanci sýrovým těstovinám fettuccine, oblíbeným zejména v římské kuchyni. Na čerstvé pastě v kombinaci se čtyřmi druhy sýru si mimořádně pochutnáte.

Recept na fettuccine quattro formaggi:

  • balení těstovin fettuccine
  • 4 druhy oblíbených sýrů (např. parmazán, gouda, kozí sýr, gorgonzola)
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g másla
  • lístky bazalky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  • Sýry nastrouhejte, těstoviny uvařte v osolené vodě al dente, tedy ne zcela do měkka, ale tak akorát „na skus“. Hotové těstoviny slijte a jeden až dva hrnky vody z nich si dejte stranou. Do uvařených těstovin vložte máslo.
  • Na mírném plamenu ohřejte smetanu a přelijte jí těstoviny. Osolte, opepřete, opatrně vmíchejte sýry a nechte je pomalu rozpouštět. V případě potřeby přidejte trochu horké vody z těstovin, textura by měla být krémová.
  • Před servírováním ozdobte lístky bazalky.

Mňam, na tohle si nakoupím

Jdu na to

Gratinovaný květák s bešamelem

Jemná bešamelová omáčka tvoří základ spousty pokrmů především francouzské kuchyně. V gratinované verzi spolu s květákem si ji oblíbí nejen vegetariáni.

Recept na gratinovaný květák s bešamelem:

  • 1 květák
  • 1 hermelín
  • 100 g nivy
  • 400 ml mléka
  • plátek másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • čerstvý tymián
  • sůl

Postup:

  • Květák rozkrájený na růžičky povařte v osolené vodě do poloměkka, přendejte do zapékací misky.
  • Z mouky a másla upražte světlou jíšku, postupně přilévejte mléko a míchejte do hladka. Do jíšky přidejte nastrouhané sýry, sůl, tymiánové lístky a špetku muškátového oříšku. Bešamel udržujte za stálého míchání teplý, aby neztuhl.
  • Nakonec bešamelovou omáčkou přelijte květák v zapékací míse, vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a zapékejte do zlatova.

Sýrové koule

Kombinace roztaveného sýru a křupavé strouhanky se řadí mezi oblíbená party jídla a zároveň tradiční občerstvení Latinské Ameriky.

Recept na sýrové koule:

  • 3 vejce
  • 100 g nivy
  • 150 g čedaru
  • 5 lžic hladké mouky
  • kukuřičná strouhanka
  • olej na smažení
  • sůl

Postup:

  • Žloutky oddělte od bílků. Ve středně velké misce smíchejte najemno nastrouhané sýry spolu se žloutky, moukou, solí a důkladně promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte jej do směsi.
  • Lžičkou nabírejte malé množství směsi a pomocí dlaní vytvarujte kuličky, které obalujte v kukuřičné strouhance. Ve vysoké vrstvě oleje usmažte dozlatova a hned poté klaďte na papírový ubrousek, který nasákne přebytečný olej.
  • Sýrové koule servírujte s oblíbeným dipem, skvěle chutnají například s chilli nebo hořčičnou omáčkou.

Dostali jste chuť na sýrovou dobrotu a dali byste si ji ideálně hned? Nechte si dovézt třeba famózní sýrové těstoviny z vybrané italské restaurace přímo domů.

Související články

Všechny články

Hot dog: Street food, který vládne světu

Hot dog není jen obyčejný párek v rohlíku, který si dáte ve stánku na nádraží. Je to jídlo, které má tisíce podob, chutí i vůní. A které miluje celý svět. A pokud v kuchyni rádi experimentujete, párek v rohlíku vás bavit jen tak nepřestane. Inspirujte se našimi tipy, jak připravit ten nejlepší domácí hot dog.

Plněné bramborové knedlíky na sladko i na slano

Ať už s ovocem, tofu, nebo uzeným, plněné bramborové knedlíky patří mezi oblíbená jídla většiny Čechů. Čím vším můžete tyto chutné kuličky naplnit a ve kterých světových kuchyních lze najít jejich obdobu?

Topinambury: Nenápadná zelenina výjimečné chuti

Topinambur neboli jeruzalémský artyčok je kořenová zelenina, která roste od podzimu do jara a v poslední době slaví na kulinářské scéně velký návrat. Má jemně oříškovou, lehce nasládlou chuť a báječně se hodí k dušení, pečení i vaření. 

Chřest: Recept na polévku, quiche i lahodné holandské vejce

Sezóna českého chřestu je poměrně krátká. Začíná v polovině dubna a končí na sv. Jana, tedy 24. června. V některých supermarketech chřest sice můžete sehnat po celý rok, ten z dovozu ale za tím českým výrazně zaostává v chuti. Jaké existují druhy chřestu a co všechno z něj můžete vykouzlit?

Další článek