Mnoho lidí považuje plněné knedlíky za tradiční český a moravský pokrm. Tato kulatá pochoutka však měla na jídelníčku své neoddiskutovatelné místo již za Rakouska-Uherska a dnes si na ní kromě nás pochutnávají i některé další národy, jako například Němci, Litevci, Bělorusové či Poláci. Ti plněné knedlíky nazývají kalduny a jedná se o šišky z nekvašeného těsta plněné houbami, masem a dalšími ingrediencemi. My Češi se v různorodosti nádivek nenecháváme omezit, ovšem co se týče těsta, to bramborové vítězí!
Ať už s ovocem, tofu, nebo uzeným, plněné bramborové knedlíky patří mezi oblíbená jídla většiny Čechů. Čím vším můžete tyto chutné kuličky naplnit a ve kterých světových kuchyních lze najít jejich obdobu?
Tip: Nakupte ty nejkvalitnější lokální ingredience na foodora a připravte bramborovou hostinu.
Co knedlík, to originál
Plněných knedlíků je na desítky druhů a každý má něco do sebe. Nasladko se sezónním ovocem, naslano s uzeným masem či tofu. Kromě toho se liší i přílohami. Mezi oblíbené sladké doplňky patří především tvaroh, cukr či mák, slané knedlíky si pak nejčastěji vychutnáte se zelím nebo špenátem. Ať už nasladko, či naslano, bramborové těsto nikdy nezklame. Tak zapojte fantazii, poddejte se svým nápadům a možnostem a pusťte se do vlastní varianty plněných knedlíků.
Bramborové knedlíky s uzeným masem
Tuto nesmrtelnou klasiku české kuchyně si jednou za čas odpustí jen málokdo. Dozlatova osmažená cibulka, propečené, voňavé, na kostičky krájené uzené a žluťoučké bramborové těsto, ve kterém zůstává stát vidlička. Zkrátka geniální kombinace. Pokrm dotáhnete k dokonalosti přílohou, a to nejlépe dušeným zelím nebo dochuceným špenátem. Tak pojďme na to!
Recept na bramborové knedlíky s uzeným masem:
- 450 g uzeného masa
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 750 g brambor vařených ve slupce
- 250 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupičky
- 1 vejce
- špetka soli
Honí mě mlsná
Postup
- Cibuli nakrájejte najemno a dejte ji na pánev k rozpuštěnému sádlu. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní na kostičky nakrájené uzené maso a krátce ho osmahněte. Poté nechte směs při pokojové teplotě vychladnout.
- Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a na jemném struhadle je postupně všechny nastrouhejte – buď do misky, nebo rovnou na vál, kde z nich následně vypracujete těsto. Do nastrouhaných brambor přidejte vejce, krupičku, mouku a sůl a rychle zpracujte v hladké těsto. Těsto je potřeba hníst opravdu rychle, jinak začne řídnout. Nebojte se ho zpracovat holýma rukama, půjde vám to mnohem lépe. Pokud je příliš řídké, zahustěte ho hrubou moukou.
- Během přípravy knedlíků si na plotnu postavte velký hrnec s osolenou vodou a nechte ji přivést k varu.
- Z hotového těsta vytvořte váleček a rozkrájejte ho na stejně velké kousky, ze kterých postupně vytvarujte placky. Na ně dejte lžíci směsi osmaženého masa a cibulky. Cípy každé placky pak přehněte přes sebe, uzavřete a krouživým pohybem vytvarujte knedlík.
- Knedlíky opatrně vkládejte pomocí lžíce do hrnce s vroucí vodou. Vařte je zhruba 10 až 15 minut podle jejich velikosti a při vyndávání je nechte okapat na děrované lžíci.
Bezmasá varianta
Tento hédonistický pokrm si nemusejí odpírat ani vegetariáni, kteří mohou uzené maso plnohodnotně nahradit na cibulce osmahnutým uzeným tofu. Uzené tofu nahradí maso nejen chutí, ale i nutričními hodnotami. Na této bezmasé variantě si jistě pochutná i zapřisáhlý masožravec.
Servírování aneb Špenát, nebo zelí?
Jak jsme již zmínili výše, kromě osmažené cibulky se knedlíky servírují se zelím či se špenátem. Pokud zvolíte první variantu, můžete ji připravit z čerstvého nebo kysaného zelí. To stačí jen lehce propláchnout vodou, aby nebylo tak kyselé, pak jej v hrnci zalít vodou, osolit, přidat lžíci cukru a trochu kmínu a dusit tak dlouho, dokud nezměkne. Zelí nakonec můžete dochutit dle vlastních preferencí solí a cukrem.
V případě špenátu lze použít mražené listy nebo protlak. Nejprve si na pánvi trochu osmahněte najemno nakrájenou cibulku a následně k ní přidejte lehce rozmrazený špenát. Až zcela povolí, dosolte, opepřete a nechte vypařit přebytečnou vodu. Na závěr zahustěte vajíčkem a máte hotovo.
Nechce se mi vařit
Švestkové knedlíky
Mezi tradiční pokrmy patří bezesporu i švestkové knedlíky s mákem, a pokud máte v mrazáku ještě úrodu z léta, neváhejte ji použít. Švestkové knedlíky jsou proslulé nejen v Čechách a na Moravě, oblibě se těšily už v rakousko-uherském impériu, takže si na nich pochutnávají i leckteré německé domácnosti. Někdo je považuje za moučník, jinde bez problémů zastanou hlavní chod. Jednoduše by se daly popsat jako švestky zabalené do těsta, uvařené ve vodě a posypané mákem s cukrem a hojně zalité rozpuštěným máslem či sádlem. Avšak co rodina, to recept, a proto mezi knedlíky najdete rozmanité odlišnosti jak v sypání, tak ve složení těsta. Někdo ho dělá z krupice, žemlí či tvarohu, jindy se jedná o knedlíky bramborové či odpalované. Pusťte se s námi do těch bramborových.
Recept na švestkové knedlíky z bramborového těsta
- 500 g švestek (čerstvých či rozmražených)
- 1 vejce
- 500 g moučných brambor
- 225 g hrubé mouky
- 100 g másla
- sůl
Tip: Připravujete plněné bramborové knedlíky a došla vám jedna z ingrediencí? Nezoufejte a objednejte si ji na Dáme jídlo.
Postup
- Při přípravě těsta postupujte podobně jako u knedlíků s uzeným masem. Do mísy nastrouhejte brambory, přidejte mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce a vypracujte hladké těsto. Pokud lepí, můžete přidat trochu mouky.
- Na plotnu si přichystejte hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Z těsta vytvořte váleček, rozkrájejte ho na stejné kusy a z nich vytvarujte placičky, kterými obalte jednotlivé švestky.
- Takto připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 až 15 minut podle velikosti, nechte okapat a servírujte ještě teplé přelité máslem.
A s čím ovocné knedlíky servírovat?
Maková posypka
Maková posypka, to je směs čerstvě mletého máku a moučkového cukru, a to v běžném poměru 2 : 1. Knedlíky nakonec nezapomeňte zalít pořádnou porcí rozpuštěného másla.
Opražená strouhanka
Opražená strouhanka s cukrem je taktéž skvělá varianta, kterou připravíte jednoduše tak, že místo čerstvě namletého máku smícháte s cukrem ve stejném poměru strouhanku a směs opražíte na pánvi. Nakonec samozřejmě nesmíte vynechat přeliv v podobě horkého másla.
Tvaroh s cukrem
Měkký tvaroh s přikrývkou z moučkového cukru snad nikdy nezklame.
Ať už si vyberete jakoukoliv bramborovo-knedlíkovou variantu – zaručeně si pochutnáte. Knedlíky jsou zkrátka nestárnoucí stálicí nejen českých kuchyní.