Comfort food aneb Pokrmy, které vás dovedou povznést
Comfort food aneb Pokrmy, které vás dovedou povznést
Ve chvílích stresu, smutku či nepohody toužíme po výrazných, rychlých a kalorických pokrmech. Proč tomu tak je a jakou alternativou tuto chuť uspokojit?
Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…
V životě občas přicházejí momenty, kdy si člověk musí udělat trochu radosti. Znáte někoho, kdo by při emočně vypjatých situacích sáhl po syrové mrkvi nebo zeleninovém salátu? Potřebujeme se uchlácholit něčím lepším, mastnějším a nezdravějším… zkrátka něčím, co nám v danou chvíli přinese alespoň trochu požitku.
Strava, jež dokáže navodit libé pocity a kterou za tím účelem lidé konzumují, se označuje jako comfort food, tedy v překladu komfortní jídlo. Jaké možnosti a hrozby s sebou tento fenomén nese a jakými zdravějšími alternativami své chuťové buňky během stresu uspokojit?
Tip: Udělejte si pohodlí a připravte si něco dobrého k snědku s ingrediencemi na Dáme Jídlo.
Trocha psychologie aneb Procesy, které navozují stav štěstí
Konzumace vysoce kalorických potravin, jako je například zmrzlina, čokoláda nebo hranolky, v lidském mozku spouští takzvaný systém odměny, tedy dočasný pocit povznesení a pohody. Ve stresových či emočně vypjatých situacích tak mnozí často automaticky sáhnou po něčem nezdravém, aby si dopřáli alespoň trochu radosti ze života. Mají pocit, že je to uvolní a uklidní. Zajdou si do fastfoodu, cukrárny nebo lahůdek a později si tuto slabost vyčítají.
Pokud si takovýto druh odměny dopřejete jednou za čas a následně ji vykompenzujete zdravými a výživově vyváženými pokrmy, nic se neděje. Nebezpečí ale spočívá především v jednoduchosti a časové nenáročnosti přípravy a zároveň i v jednoduchých chutích, na kterých si člověk snadno vypěstuje závislost.
Něco na zub?
OBJEDNÁVÁM
Tento způsob stravování údajně stojí i za problematikou obezity ve Spojených státech, kde velké procento populace vnímá vysoce průmyslově zpracované potraviny z fastfoodů jako stěžejní zdroj každodenní stravy. Podle některých studií comfort food dokonce vyvolává více pozitivních emocí u mužů, zatímco u žen může naopak přispět k frustraci, která ze špatných stravovacích návyků často pramení. Je tedy potřeba převzít zodpovědnost za své zdraví, uvědomit si, proč a jaké jídlo v daný moment jíme, a nezdravé úlety vykompenzovat pestrou zdravější alternativou.
Hranolky, gnocchi nebo vepřo knedlo zelo
Přestože má každá země ty „své“ oblažující pokrmy, všechny mají něco společného: jsou rychlé na přípravu, kalorické a chuťově uspokojující. V Austrálii je typickým comfort food například puding z másla a chleba, v Kanadě si potrpí na cheesecake a fish and chips, ve Francii nedají dopustit na crème caramel a v Itálii na gnocchi či lasagne. Češi se neobejdou bez knedla vepřa zela, svíčkové, smaženého sýru nebo kynutých buchetText.
Až budete mít slabou chvilku, neodbývejte se a připravte si hodnotný pokrm, který stoprocentně splní svůj úkol.
Špagety Aglio olio představují velmi jednoduchý pokrm, který zahřeje a potěší. Připravené jsou za deset minut a většinu potřebných ingrediencí najdete snad v každé domácnosti. Tyto těstoviny s olivovým olejem, česnekem, chilli papričkou a strouhaným parmazánem nadchnou vegetariána i zapřisáhlého masožravce.
Recept na špagety Aglio olio
400 g špaget
60 ml olivového oleje
6 stroužků oloupaného česneku
2 ks čerstvé chilli papričky
hrst čerstvých nasekaných bylinek (dle chuti, nemusí být)
strouhaný parmazán podle chuti
Postup
Špagety uvařte ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou podle návodu na obalu. Stroužky česneku pokrájejte na tenké plátky a chilli papričky nadrobno.
Ve velké pánvi rozpalte olej a chilli a česnek v něm rychle osmažte.
Do pánve přidejte slité uvařené těstoviny a promíchejte.
Přihoďte nasekané bylinky, znovu promíchejte a servírujte s nastrouhaným parmazánem.
Tip: Objednejte si to nejlepší comfort food na Dáme jídlo.
Domácí pizza se šunkou a žampiony
U domácí pizzy je největší výhodou variabilita ingrediencí. Prohledejte ledničku, vyndejte vše, co máte rádi, a pak už jen stačí vybranými surovinami poklást připravené tenké těsto. Fantazii se meze nekladou ani při volbě základu. Dáte přednost tomu smetanovému, či rajčatové klasice? My jsme pro vás vybrali recept s rajčatovým základem, se žampiony, šunkou a s mozzarellou, ale nebojte se improvizovat a upravit si přísady dle vlastních preferencí.
Recept na domácí pizzu
3 lžíce olivového či jiného rostlinného oleje
250 ml vlažné vody
30 g čerstvého droždí
400 g hladké mouky
lžička soli
3 stroužky česneku
400 g konzervovaných krájených rajčat
špetka sušeného oregana
100 g šunky
100 g žampionů
2 mozzarelly
čerstvá bazalka na dozdobení
Jen to nejlepší
OBJEDNÁVÁM
Postup
V míse smíchejte vodu, olej, nadrobené droždí a sůl a postupně po lžících přidávejte mouku.
Ze směsi uhněťte vláčné těsto, které následně nechte několik hodin vykynout v chladu v míse zakryté fólií.
Česnek nakrájejte na plátky a v pánvi je se lžící oleje na mírném stupni pomalu opečte. Přidejte oregano a rajčata, osolte a chvíli poduste, aby se v omáčce propojily všechny chutě. Těsto rozdělte na půl a z každé poloviny vytvořte tenkou kruhovou placku.
Tu přemístěte na plech, potřete rajčatovou směsí a obložte šunkou, na plátky nakrájenými žampiony a kousky mozzarelly.
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 15 až 20 minut, dokud okraje pizzy nezačnou zlátnout.
Lasagne
Pamatujete si na komiksového kocoura Garfielda? Ten lasagne neoznačuje za jídlo, ale za životní styl… Kvantum bešamelu, rozpuštěného sýru a mletého masa je zaručeným lékem na každý smutek.
400 ml vody nebo vývaru (masového či zeleninového)
2 mozzarelly
100 g parmazánu
300 g lasagní
sůl a mletý pepř na dochucení
50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml mléka
nastrouhaný muškátový oříšek
Postup
Nejprve si připravte směs do lasagní. Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte mleté maso, nechte ho zatáhnout a do masa přistrouhejte mrkve.
Ještě chvíli vše opékejte, následně osolte, opepřete, přidejte protlak a zalijte vodou či vývarem.
Takto připravenou směs zakryjte pokličkou a nechte na mírném stupni zhruba hodinu dusit.
Mezitím si připravte bešamel. V kastrůlku rozpusťte máslo a postupně přimíchávejte mouku, dokud nevznikne jíška.
Do ní nalijte mléko, důkladně promíchejte metličkou a za mírného varu stále míchejte a nechte provařit, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte ji muškátovým oříškem a troškou soli.
Do velké zapékací mísy začněte vrstvit ingredience. Dno poklaďte neuvařenými pláty těstovin, následně je potřete masovou směsí a poté bešamelem. Takto opakujte, dokud vám nedojdou ingredience nebo se nenaplní mísa.
Poslední vrstvu by mělo tvořit maso, to nakonec posypte parmazánem a přidejte plátky mozzarelly.
V rozehřáté troubě pečte zhruba hodinu zaklopené a na posledních zhruba 10 minut odklopte, aby se na povrchu vytvořila zlatavá krusta.
Těstovinový salát na tři způsoby. Proč? Protože chci
Těstovinový salát je rychlou verzí oběda či večeře ve chvílích, kdy nezbývá moc času navíc. Vyzkoušejte hned tři varianty, které si dočista zamilujete. Dneska se zaměříme na ten s tuňákem, kuřecím masem a chybět samozřejmě nesmí ani vegetariánská verze s cizrnou a zeleninou.
Rychlost, univerzálnost a nádech exotiky – to je wok. Osvojte si vaření v tomto geniálním kuchyňském náčiní, objevte kouzlo Asie a posuňte své kuchařské schopnosti opět o kousek dál.
Někdo miluje tu s masovými kuličkami, jiný do ní labužnicky noří plněné papriky a jsou i tací, kterým chutná jedině s plátkem hovězího. Řeč je o rajské omáčce, oblíbeném jídle, které mnozí znají již od dětství. Kde se vzala a jak se vaří rajská omáčka?
Čeká vás víkend v polních podmínkách a vy se snažíte vymyslet, jaké dobroty s minimem prostoru a kuchyňského vybavení uvařit? Na tyto osvědčené recepty vám postačí jeden jediný hrnec…