Tipy na rychlé dezerty

Ohlásila se nečekaná návštěva a potřebujete pro ni narychlo připravit občerstvení? S těmito dezerty si ostudu rozhodně neutrhnete.

26. 12. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Na to, abyste zabodovali s krásným a chuťově vyladěným dezertem, nepotřebujete trávit celý den v kuchyni. Vsaďte na kvalitní ingredience, nechte se inspirovat osvědčenými recepty světových kuchyní a překvapte své blízké i sami sebe. V poslední době frčí raw dezerty, které jsou díky absenci mouky často mnohem lehčí a stravitelnější než ty klasické, nicméně hosté jistě ocení i rychle pečené či smažené pochoutky. V jednoduchosti je krása!

Tip: Máte chuť na něco sladkého? Vyberte si z mnoha cukráren a kaváren na Dáme jídlo a nechte si dovést vaši vysněnou pochoutku až domů.

Základní ingredience

V receptech na nepečené dezertyse suroviny často opakují, a abyste v rychlosti za každých okolností vykouzlili oslňující pokrm, stačí mít doma několik věcí. Základem bývá mascarpone, smetana ke šlehání a vajíčka, které můžete doplnit sezónním ovocem ze zahrádky nebo například kvalitní vysokoprocentní čokoládou.

Mám na něco chuť

Pohádka jménem panna cotta

Tuto proslulou italskou dobrotu vykouzlíte za 20 minut a výsledek vypadá jako z pětihvězdičkové restaurace. Použít můžete téměř jakékoli ovoce, větší parádu ale vždy udělají malé, ideálně lesní plody, se kterými bude dezert naprosto božsky vypadat i chutnat.

Recept na panna cottu s malinami

  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 kusy celé skořice
  • 500 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 lžičky mleté želatiny
  • 2 lžíce vody
  • 200 g malin
  • cukr na doslazení dle chuti
  • pár lístků čerstvé máty na dozdobení
  • trocha rostlinného oleje na vytření formiček

Postup

  • Do mističky dejte 2 lžíce vody a do ní nasypte želatinu. Nechte pět minut odstát, aby želatina začala pracovat. Jako formičky můžete použít jakékoli skleničky nebo hrnečky, které mají dno užší než vršek, aby se panna cotta dala po ztuhnutí snadno vyklepnout.
  • Tyto formičky velmi lehce vymažte olejem.
  • Do rendlíku vlijte smetanu a spolu s cukrem a skořicí ji pomalu zahřívejte na středním stupni.
  • Za občasného míchání přiveďte k varu, přidejte želatinu a ještě dvě minuty provařte, aby se zcela rozpustila.
  • Směs přeceďte a nalijte do vymazaných formiček. Dezerty nechte nejprve trochu vychladnout při pokojové teplotě a následně je přemístěte do lednice, kde je nechte alespoň 5 hodin.
  • Mezitím si připravte směs z malin, které můžete buď svařit, nebo jen rozmačkat s cukrem.
  • Vychlazené dezerty vyklepněte a podávejte s ovocnou omáčkou. Můžete ozdobit lístkem máty.

Něco na zub?

NAKUPUJI

Famózní čokoládová pěna

Čokoládová pěna neboli mousse potěší všechny milovníky čokolády. Je to sice pořádná kalorická bomba, ale za tu chuť prostě stojí. Kvalitní ingredience a vysokoprocentní čokoláda pozvednou tento dezert na zcela novou úroveň.

Recept na čokoládovou pěnu

  • 180 g tmavé 70% čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 2 lžíce vašeho oblíbeného likéru či rumu
  • cukr k přislazení dle chuti

Postup

  • Nalámanou čokoládu nechte za stálého míchání rozpustit ve vodní lázni. Oddělte bílky a žloutky.
  • Žloutky s cukrem ušlehejte ručním elektrickým šlehačem do krásně nadýchané hmoty, kterou následně přidejte k mírně zchladlé, ovšem stále rozpuštěné čokoládě.
  • Do vzniklé čokoládové hmoty ještě opatrně, ale důkladně vmíchejte vyšlehanou smetanu, tuhý sníh z bílků a likér či rum.
  • Pěnu rozdělte do skleniček či pohárků a dejte vychladit do lednice.
  • Před podáváním ji můžete dozdobit šlehačkou nebo ovocem, ale skvělá je i samotná.

Tip: Nakupte vše potřebné na Dáme market a připravte pro návštěvu pořádné překvapení.

Fenomenální tiramisu do skleničky

Ačkoli se to může zdát neuvěřitelné, na vytvoření tohoto skvělého dezertu z mascarpone vám také postačí pouhých 20 minut. Tato celosvětově oblíbená pochoutka má tolik různých podob, že se nemusíte bát kritiky, pokud se ji rozhodnete trochu poupravit podle svého. V tomto receptu jsou kvůli velikosti skleniček klasické dlouhé italské piškoty nahrazeny těmi dětskými.

Recept na tiramisu do skleničky

  • 3 vejce
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 300 g dětských piškotů
  • 1 uvařené espresso
  • 1 lžíce vínového likéru, whisky nebo rumu
  • holandské kakao na posypání

Postup

  • Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a žloutky s cukrem utřete do hladké, nadýchané pěny.
  • Do žloutkové směsi opatrně vmíchejte mascarpone a následně i sníh.
  • Piškoty krátce namáčejte do kávy s alkoholem a postupně skládejte na dno skleniček. Potřete je krémem a opět přidejte vrstvu namočených piškotů.
  • Takto vrstvěte, až se dostanete pod okraj skleničky. Zakončete silnější vrstvou krému.
  • Nechte alespoň 2 hodiny vychladit v ledničce a před servírováním jemně posypte kakaem.

Dezerty bez pečení

OBJEDNÁVÁM

Snová roláda se šlehačkou a čokoládou

Tento recept je zkrátka klasikou, která nestárne. Ačkoli musíte korpus chvilku péct, rychlost přípravy vás jistě mile překvapí. Jen si dávejte pozor na dobu pečení, při kterém se těsto nesmí vysušit.

Recept na roládu se šlehačkou a čokoládou

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • špetka soli
  • troška změklého másla na potření pečicího papíru
  • 500 ml 33% smetany ke šlehání
  • 50 g tmavé čokolády na vaření

Postup

  • Předehřejte si troubu na 200 °C. V misce vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a následně do ní vmíchejte kakao.
  • Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a postupně ho opatrně vpracujte do žloutkové směsi. Následně ji stěrkou rozetřete na máslem potřený pečicí papír, kterým je vyložený plech.
  • Ve vyhřáté troubě pečte zhruba 5 minut tak, aby se těsto nevysušilo a zůstalo krásně vláčné.
  • Jakmile se kraje korpusu začnou barvit a vysušovat, okamžitě jej vyjměte z trouby, i s papírem stáhněte z plechu a při pokojové teplotě nechte zchladnout.
  • Mezitím si ušlehejte smetanu a postupně do ní vmíchejte najemno nastrouhanou čokoládu.
  • Ochucenou šlehačkou pak potřete upečené těsto a opatrně ho srolujte.
  • Nechte alespoň půl hodiny vychladnout v chladničce, před podáváním můžete roládu poprášit moučkovým cukrem.

Úžasné smažené tvarohové koláčky

Tento recept je specifický svou přípravou, tedy smažením, na které v českých kuchyních nejsme u sladkých pokrmů zrovna zvyklí. Ve své podstatě se jedná o takové malé neplněné koblížky, které chutnají skvěle teplé i vychlazené. Mňam!

Potřebuji ingredience

Recept na smažené tvarohové koláčky

  • 4 vejce
  • lžička rumu
  • lžička moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • olej na smažení

Postup

  • Všechny suroviny kromě oleje smíchejte v míse, vypracujte těsto a nechte 15 minut odpočinout. Mezitím si rozpalte olej na smažení.
  • Musí ho být na pánvi dostatek, malé koláčky by se do něj měly celé ponořit.
  • Do opravdu hodně rozpáleného oleje vkládejte malou lžičkou hromádky těsta, které smažte dozlatova zhruba 2 minuty.
  • Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru a rovnou podávejte.

Související články

Všechny články

Frgál: kouzlo valašské tradice

Frgál patří mezi největší poklady Valašska. Upečte si doma taky jeden takový dle tradiční receptury našich prababiček.

Vanilkové rohlíčky: Recept na tradiční vánoční cukroví

Recept na luxusně nadýchaný mazanec

Mazanec patří k Velikonocům stejně jako pomlázka nebo malovaná vajíčka. Nenechte se zahanbit, upečte také jeden a dostůjte tak této krásné tradici.

Recept na cupcakes aneb Objevte svět sladkých minidortíků

Malý sladký bochánek zdobený dokonale krémovou korunou. Řeč je o malém dortíku přezdívaném jako cupcake. Nezáleží na tom, zdali sáhnete po tom čokoládovém, vanilkovém, nebo ovocném. Cupcake vám nepochybně zpříjemní sobotní popíjení kávy nebo víkendový čaj o páté. Jak si upéct domácí cupcakes?

Další článek