Salát z pečené dýně

Jsem fanda vaření ze sezonní zeleniny a proto tu pro vás mám recept na salát z dýně Hokkaido, která je pro podzim typická. Pojďte si společně se mnou uvařit krásně barevný salát.

18. 10. 2021

Alice
Karmašová
-
AlishaEasyCooking

Jmenuji se Alice, ale většina lidí mě neosloví jinak než Alisha. Mé motto zní: S Alishou v kuchyni, aneb zdravější vaření s radostí a bez stresu. Lidé mě mohou znát například z televize ze Snídaně…

O autorovi

Podzim je tu a s ním i sychravé počasí, tak proč si ho trošku nerozveselit. Udělejte si „barevný“ salát a samozřejmě k němu využijeme i surovinu, která je pro podzim klasická a to je dýně. Musím se přiznat, že já mám z dýní nejraději dýni hokkaido, protože se nemusí loupat – jedna z mála dýní má slupku, která během pár minut při pečení změkne. Tento salát máme doma opravdu rádi, protože je to „neokoukaná“ super rychlovka na večeři nebo když přijde návštěva.

Tip: Vyberte si všechny ingredience na salát z pečené dýně z pohodlí domova a nechte si dovézt nákup z Dáme market.

Salát z pečené dýně

🍽  Počet porcí: 4

⏰Doba přípravy: 20-30 minut pečení/ 10minut příprava

Ingredience:

  • ½ menší dýně hokkaido
  • 2 fíky
  • 1 balení parmské šunky
  • 100g měkkého kozího sýra
  • ½ sáčku rukoly nebo směsi salátů
  • Hrst dýňových semínek
  • Olivový olej
  • Balzamikový ocet hustý “stařený“ nebo med
  • Koření: sůl, pepř, chilli
  • Snítky tymiánu/rozmarýnu
  • Citron

Krok č.1 Troubu předehřejte na 220°C. Dýni nakrájíme na tenčí plátky včetně slupky. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a posypeme směsí soli, pepře, chilli a poklademe snítky tymiánu. Péčeme cca 20 minut, dokud dýně nezměkne.

     

Krok č.2: Nyní na talíř rovnoměrně rozložíme na sebe salát, kousky dýně, parmské šunky a sýra. Zakápneme olivovým olejem, citrónem a balzamikem.

Něco navíc:

  • dýni můžete podávat vychladlou i jako dýňové chipsy, když ji máte opravdu nakrájenou na tenko,
  • do salátu můžete místo dýně tímto způsobem využít i pečenou červenou řepu.

Chybí vám ingredience na salát z pečené dýně?

Nakupte si

Související články

Všechny články

Božské plněné papriky s rajskou omáčkou a bešamelem

Jiný kraj, jiná nádivka. Plněné papriky můžete napěchovat čímkoliv, na co máte chuť, a vždycky to bude mňamka. Dneska si ale tuhle pochoutku ještě trochu vytuníme.

Brambory, česnek a majoránka aneb Recept na křupavé domácí bramboráky

Bramboráky jsou oblíbenou dobrotou, kterou hravě uvaříte během několika minut. Nevěříte? Pak mrkněte na naše recepty!

Tortilla na všechny způsoby: Burrito, quesadilla i tacos

Pod tortillou si u nás nejčastěji představíme placku z pšeničné nebo kukuřičné mouky naplněnou vším možným. Samotný název ale skrývá mnohem víc a byla by škoda, kdybyste se o toto jídlo populární především v Mexiku a ve Španělsku ochudili. Inspirujte se naším výběrem kombinací, které musíte ochutnat alespoň jednou za život.

Jak upéct kuře, aby bylo dokonale křupavé a šťavnaté? Postup krok za krokem

Kuře je jídlo vskutku nenáročné a vděčné. Stačí jen trocha soli a pár našich fíglů, abyste z něj vykouzlili báječný pokrm pro celou rodinu. Po boku bramborových nočků a dušeného špenátu je z něj navíc skvělý sváteční oběd, s pečenou zeleninou pak zase ideální večeře pro všední den. 

Další článek