Upečte si makový závin bez lepku

14. 10. 2021

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

Věděli jste, že Česko je světovou velmocí v pěstování máku? Mák je pro nás tradiční surovinou, která má i mnoho zdravotních benefitů. Mák má antioxidační a detoxikační účinky, je skvělým zdrojem vlákniny, obsahuje hodně bílkovin, které mají sytící schopnost a také snižuje tvorbu vrásek. No prostě taková česká superpotravina, kterou bychom rozhodně měli do jídelníčku pravidelně zařazovat.

Tip: Vyberte si všechny ingredience na makový závin z pohodlí domova a nechte si dovézt nákup od Dáme jídlo.

Makový závin z ricottovo-mandlového těsta

  • 40g mandlí namletých na mouku
  • 120g ricotty
  • 3 vejce
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 100g mletého máku
  • 200ml mléka
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 polévkové lžíce cukru moučka
  • Špetka soli

Postup: Začneme tím, že smícháme mandlovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Následně ke směsi přidáme ricottu a 2 vejce. Vytvoříme tekutější těsto, které rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečícím papírem do tvaru obdélníku. Těsto pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C /cca 8 až 10 minut do zlatova. Po upečení necháme těsto lehce vychladnout a sloupneme z pečícího papíru. Mezitím si připravíme makovou náplň tak, že mléko přivedeme k varu a poté přidáme mák. Směs lehce provaříme do zhoustnutí a nakonec dochutíme cukrem a rumem. Makovou náplň necháme taky chvíli vychladnout a poté ji plníme na těsto. Těsto i s makovou náplní zavineme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme opět péct do předem vyhřáté trouby na 180°C/ na cca 15 až 20 minut. Hotový závin nakrájíme a můžeme lehce zasypat moučkovým cukrem.

Chybí vám ingredience?

Nakupte si

Související články

Všechny články

Raw kuličky aneb Vánoční cukroví trochu jinak

Chcete letos připravit o něco zdravější vánoční pohoštění? Rozmanitost chutí, barev a ingrediencí raw kuliček vás dostane!

Tři tipy na famózní domácí sušenky

Bez sladké tečky se neobejde žádná pauza na kávu. Připravte ty nejlepší domácí sušenky a sklízejte ovace od kolegů, rodiny i přátel.

Je libo vanilkový pudink, chia pudink nebo snad ten tapiokový?

Pudink patří mezi oblíbené dezerty, které milují nejen děti, ale i dospělí. A ne, nemusíte jej připravit pouze smícháním mléka a instantního prášku. Stačí sehnat ty správné ingredience a vynikající dobrota je na světě. Jak udělat domácí (nejen) vanilkový pudink?

Recept na spokojené dětství? Upečte domácí Míša řezy!

Míša řezy snadno a rychle. I ve zdravějším kabátku.

Další článek