Věděli jste, že Česko je světovou velmocí v pěstování máku? Mák je pro nás tradiční surovinou, která má i mnoho zdravotních benefitů. Mák má antioxidační a detoxikační účinky, je skvělým zdrojem vlákniny, obsahuje hodně bílkovin, které mají sytící schopnost a také snižuje tvorbu vrásek. No prostě taková česká superpotravina, kterou bychom rozhodně měli do jídelníčku pravidelně zařazovat.
Tip: Vyberte si všechny ingredience na makový závin z pohodlí domova a nechte si dovézt nákup od Dáme jídlo.
Makový závin z ricottovo-mandlového těsta
- 40g mandlí namletých na mouku
- 120g ricotty
- 3 vejce
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 100g mletého máku
- 200ml mléka
- 2 polévkové lžíce rumu
- 2 polévkové lžíce cukru moučka
- Špetka soli
Postup: Začneme tím, že smícháme mandlovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Následně ke směsi přidáme ricottu a 2 vejce. Vytvoříme tekutější těsto, které rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečícím papírem do tvaru obdélníku. Těsto pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C /cca 8 až 10 minut do zlatova. Po upečení necháme těsto lehce vychladnout a sloupneme z pečícího papíru. Mezitím si připravíme makovou náplň tak, že mléko přivedeme k varu a poté přidáme mák. Směs lehce provaříme do zhoustnutí a nakonec dochutíme cukrem a rumem. Makovou náplň necháme taky chvíli vychladnout a poté ji plníme na těsto. Těsto i s makovou náplní zavineme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme opět péct do předem vyhřáté trouby na 180°C/ na cca 15 až 20 minut. Hotový závin nakrájíme a můžeme lehce zasypat moučkovým cukrem.