Pizza a její historie

Pod pojmem pizza si každý představí kruhový plát tenkého chlebového těsta obložený rajčaty, sýrem a dalšími ingrediencemi. Tato chutná dobrota pochází z Itálie, ale jak šel čas, získala si srdce mnoha lidí…

02. 10. 2019

Pod pojmem pizza si každý představí kruhový plát tenkého chlebového těsta obložený rajčaty, sýrem a dalšími ingrediencemi. Tato chutná dobrota pochází z Itálie, ale jak šel čas, získala si srdce mnoha lidí po celém světě. 

Zajímavé je, že historie pizzy se začala psát už v neolitu. Starověcí egypťané připravovali jednoduché ploché koláče a od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen od od italského slovíčka picea. Pizza, tak jak ji známe teď, se začala formovat až v 18. století, kdy se do Itálie začaly dostávat rajčata.

O další vývoj se postarali italští přistěhovalci v Americe. To znamenalo mimo jiné i to, že se pizza pomalu, ale jistě začala stávat součástí amerického fastfoodu. 

I u nás se řadí pizza mezi nejpopulárnější jídla. Dáváme si ji k obědu, večeři.. no, někdy i ke druhé večeři a čím dál tím raději si ji objednáváme.

Proto na Dáme jídlo najdete hned několik restaurací s touto italskou dobrotou. Chcete-li si dopřát pizzu z jiného soudku, zkuste restauraci Pizza Hut, tady ji připravují na americký způsob a z čerstvých surovin. 

Tip na konec: Pizza Hut přizpůsobila recepturu tak, aby těsto zůstalo křupavé i po cestě za vámi!

Objednejte si na Dáme jídlo pizzu ještě dnes. Tak kam to bude? Do práce, do parku nebo rovnou do postele?

Související články

Všechny články

Maso na gril aneb 5 chutných marinád ze všech koutů světa

Dobře naložit maso je tak trochu alchymie. Špetka soli, trocha koření a notná dávka času. Prozradíme vám, jak naložit maso do trouby i na gril, aby bylo vždycky dokonale šťavnaté a křehké.

Americká snídaně: Dokonalý začátek víkendu

Ráno v Americe začíná horkou překapávanou kávu a pořádnou snídani. Ať už dáváte přednost sladkému začátku dne, nebo máte raději sytý brunch, repertoár amerických snídaní vás bude bavit. Zdejší kuchyně je rozmanitá a pestrobarevná díky vlivům národností, které si v Novém světě splnili svůj americký sen.

Rozvoz jídla a nákupů v časech pandemie. Jaká opatření jsme (znovu) zavedli?

Bezpečnost našich zákazníků i partnerů je naše priorita. A během pandemie to platí dvojnásob. Stejně tak se ale snažíme podpořit naše milované restaurace a obchody, aby všichni mohli i nadále připravovat vynikající jídla a nákupy na rozvoz a osobní vyzvednutí.

3 tipy na oběd, po kterém vás nebude honit mlsná

Sotva dojídáte oběd, už myslíte na to, co si dáte jako “sladkou tečku” na závěr? Honí vás po večeři ještě mlsná a chodíte od lednice ke “špajzu”? Naučte se jíst tak, abyste se vyvarovali zbytečnému přejídáním sladkým. Vyzkoušejte naše tipy na oběd a zjistíte, že skvělé hlavní jídlo může být i bez dortu. 

Další článek