Mrkvová sklizeň na talíři

Mrkev – superpotravina našich předků, která by si měla najít místo v každé české kuchyni. Čerpejte bohatství chutí a zdraví prospěšných látek, ať už z trhu, nebo ze své zahrádky.

09. 11. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Taky občas přemýšlíte, kde se to v té mrkvi bere? Tolik hodnotných látek ukrytých pod oranžovou slupkou této na první pohled obyčejné zeleniny. Mrkev je opravdovým pokladem, který si navíc každý z nás dokáže jednoduše vypěstovat. Nechte se zasvětit do tajů zázračné zeleniny a načerpejte z ní energii v sychravých podzimních dnech.

Tip: Pořebujete zpracovat úrodu mrkve, ale nemáte dost dalších surovin na vaše vysněné pokrmy? Objednejte vše na Dáme Market.

Zdraví ze zahrádky

Možná se vám to bude zdát přitažené za vlasy, ale ta mrkev… to je skutečný skvost. Její pravidelná konzumace nám může pomoci se spoustou neduhů, od oslabené imunity a nedokrvování končetin přes střevní potíže až po prevenci proti nádorovým onemocněním. V letních měsících přispívá k parádnímu opálení a v zimních zase v kombinaci s pepřem či zázvorem skvěle prohřeje celé tělo. Na rozdíl od mnoha jiných druhů zeleniny uvolňuje nejvíce zdraví prospěšných látek v tepelně upraveném stavu, kdy našemu tělu dokáže předat až 60 % karotenoidů, lykopenů a přírodních antioxidantů, aniž by ztratila výrazné množství vlákniny a vitaminů.

Kromě těchto významných prvků obsahuje vitamíny A, B a C, železo, vápník, draslík a sodík. Pokud rádi začínáte den s mrkvovojablečnou šťávou, doporučujeme do ní přidat lžičku panenského olivového oleje, který vám všechny tyto úžasné látky pomůže lépe vstřebat do organismu.

Zelenina mnoha podob

Kromě velkého množství zdraví prospěšných látek překvapí mrkev rovněž svou neuvěřitelnou univerzalitou co do kuchyňského zpracování. Hodí se totiž jak do pomazánek nebo polévek a omáček, tak i jako příloha k masu nebo hlavní ingredience řady sladkých dezertů. Tak se nechte inspirovat, vařte, pečte, strouhejte a smažte.

Mám na něco chuť

Polévka podzimu: Mrkvový krém

Jemný mrkvový krém potěší nejen dospělé, ale i malé děti. Většinu ingrediencí jistě najdete v lednici či ve spíži a chutná, sytá polévka je raz dva na světě. V chladných dnech skvěle prohřeje organismus, a navíc si ji mohou dopřát i vegetariáni.

mrkvová polévka

Něco na zub?

NAKUPUJI

Recept na mrkvový krém

  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 5 menších mrkví
  • 1 menší brambora
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • trochu slunečnicového oleje
  • sůl a mletý pepř na dochucení

Postup

  • V kastrolu na rozpáleném oleji orestujte cibulku. Přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev, bramboru a petržel, chvíli restujte a nakonec přihoďte nasekaný česnek.
  • Zalijte vývarem a zhruba 15 minut vařte. Přilijte smetanu.
  • Směs důkladně rozmixujte ponorným mixérem.
  • Dochuťte solí a pepřem a podávejte s nasekanou petrželkou.

Tip: Strouhejte, duste a pečte. Ostatní ingredience kromě mrkve si objednejte třeba z Tesco Expres.

Poctivá máslová dušená mrkev

Tento recept našich prababiček dodnes milují všechny generace. Dokonalá příloha ovoněná máslem a muškátovým oříškem pojí tradici s trendy současné gastronomie. Dušená mrkev dodá tělu dostatek vlákniny a pomůže mu lépe strávit maso v jakékoli podobě.

dušená mrkev

Recept na dušenou mrkev

  • 500 g mrkve
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička hladké mouky
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • sůl na dochucení

Postup

  • Omytou a oškrábanou mrkev nakrájejte na kostičky nebo půlkolečka. V kastrůlku rozehřejte lžíci másla, a jakmile zpění, přisypte mouku.
  • Zhruba minutu nechte promísit s máslem v jíšku, následně přilijte polovinu vývaru a důkladně promíchejte.
  • Přiveďte k varu a nechte provařit.
  • Mezitím na vedlejší plotně rozehřejte druhou lžíci másla a po chvíli pěnění přisypte cukr. Půl minuty míchejte, a jakmile se cukr rozpustí a začne karamelizovat, přihoďte k máslu všechnu mrkev.
  • Rychle promíchejte, aby se obalila ze všech stran, a zalijte vývarem.
  • Přidejte špetku muškátového oříšku, přiveďte k mírnému varu a zakrytou nechte dusit zhruba 15 minut.
  • Po čtvrthodině dušení slijte z mrkve všechnu tekutinu do druhého kastrůlku se zahuštěným vývarem.
  • Svařenou omáčku nakonec přilijte k mrkvi, ještě trošku prohřejte a můžete servírovat s bramborami a masem.

Strouhám, vařím, dusím

NAKUPUJI

Mrkvové rohlíčky jako od babičky

Po polévce a hlavním chodu přichází na řadu úžasný tradiční dezert v podobě mrkvových rohlíčků. V podstatě se jedná o takovou obdobu klasických českých mrkvanců, akorát v trochu sofistikovanější podobě. Díky nastrouhané mrkvi je těsto krásně vláčné a v kombinaci s náplní se doslova rozplývá na jazyku. Rohlíčky doporučujeme tvarovat co nejmenší, jsou pak krásně nadýchané a hlavně působí opravdu roztomile.

mrkvové rohlíčky

Recept na mrkvové rohlíčky

  • 400 g špaldové mouky
  • lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 200 g másla
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 200 g nastrouhané mrkve
  • 300 g švestkových povidel nebo marmelády
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

  • Mouku prosejte a promíchejte s kypřicím práškem a se špetkou soli. S nakrájeným máslem prohněťte do konzistence drobenky.
  • Přidejte najemno nastrouhanou mrkev a jogurt a vypracujte nelepivé těsto.
  • Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici zhruba půl hodiny odpočinout.
  • Plech si vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na čtvrtiny, z každé vyválejte na pomoučeném válu kruh a rozkrojte ho na osm stejných trojúhelníků.
  • Na širší část každého trojúhelníčku dejte lžičku povidel či marmelády a zabalte do tvaru rohlíčku.
  • Rohlíčky vyskládejte na připravený plech a v troubě předehřáté na 180 °C pečte dozlatova asi 15 minut.
  • Upečené rohlíčky nechte vychladnout, posypte cukrem a můžete servírovat.

Mrkvová pomazánka na svačinu i oslavu

Příprava mrkvové pomazánky nevyžaduje ani příliš času, ani žádné speciální suroviny, a tak si ji můžete bez otálení připravit jako zdravou svačinku. V syrovém stavu vás mrkev nabudí a dodá energii do pracovního dne a mimo to si vážně skvěle pochutnáte.

Mám na něco chuť

Recept na mrkvovou pomazánku

  • 500 g mrkve
  • 100 g lučiny
  • 100 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 1 jablko
  • 1 najemno nasekaná šalotka
  • lžíce nasekaných čerstvých bylinek (ideálně pažitka nebo petrželka)
  • citronová šťáva, sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Očištěnou a okrájenou mrkev nastrouhejte najemno.
  • Osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou, aby mrkev neztratila svoji krásně oranžovou barvu.
  • Jablko oloupejte, zbavte jádřince a přistrouhejte ho k mrkvi.
  • Přidejte najemno nasekanou šalotku, bylinky, tvaroh a lučinu, důkladně promíchejte a podle potřeby dosolte či dopepřete.

Tip: Nemáte čas vařit, ale něco byste slupli? Vyberte si z mnoha restaurací na Dáme jídlo.

Mrkvový salát trochu jinak

Mrkvový salát s jablkem je takovou klasikou, že už tento recept ani netřeba zmiňovat. Existuje ale mnohem více variací, které stojí za to vyzkoušet. Co třeba trochu sladkokyselé chuti? Tento salát se skvěle hodí jako příloha ke grilovaným pokrmům, ale s přehledem zastoupí i svačinu nebo lehčí večeři.

Recept na sladkokyselý mrkvový salát

  • 2 střední mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • 2 uvařená vejce
  • lžíce přepuštěného másla
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 50 g kysaného bílého zelí
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

Očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo. Přidejte najemno nasekanou jarní cibulku, nastrouhaná vejce, rozpuštěné máslo, tvaroh a zelí. Osolte, opepřete a podávejte s čerstvým pečivem.

Tak mrkvi zdar!

Související články

Všechny články

Chřest: Recept na polévku, quiche i lahodné holandské vejce

Sezóna českého chřestu je poměrně krátká. Začíná v polovině dubna a končí na sv. Jana, tedy 24. června. V některých supermarketech chřest sice můžete sehnat po celý rok, ten z dovozu ale za tím českým výrazně zaostává v chuti. Jaké existují druhy chřestu a co všechno z něj můžete vykouzlit?

Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

Italská cuketová polévka

Konec léta se nese ve znamení sklizně cuket. Přijde mi, že sousedé se přes plot nezdraví „Ahoj, jak se máš?”, ale “Ahoj, nechceš cuketu?“.

Bramboračka pro každého: S houbami i bez hub

Kdo by odolal polévce, která je výživná, krásně voní a dokáže spravit žaludek i po bouřlivé party? Bramboračce se prostě neubráníte. Tradiční česká polévka si našla stálé místo nejen na našich stolech, ale také v našich srdcích. Jak má taková správná bramboračka vlastně vypadat a chutnat?

Další článek