Zeleninové placky tisíckrát jinak

Placičky z nejrůznějších druhů zeleniny přinášejí nespočet skvělých možností a kombinací. Nechte se unést vlastní fantazií a připravte si zdravé zeleninové hody!

09. 11. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Hledáte nové způsoby, jak zpracovat zeleninu, ale už jste vyčerpali všechny osvědčené recepty? Nechte se inspirovat vlastní fantazií. Všechnu svoji oblíbenou kořenovou i plodovou zeleninu totiž můžete dle libosti kombinovat v zeleninových plackách. Smažené placky potěší, ale pokud preferujete zdravější variantu, upečte je v troubě. Nespočet je nejen kombinací, ale i možností servírování. Ať už s vařenými bramborami, zeleninovým salátem a zálivkou, nebo jako vegetariánská náhrada mletého masa do burgeru, je to bomba. Uvidíte, že si zeleninové placky na tisíc způsobů určitě zamilujete.

Tip: Chystáte zeleninové placky a chybí vám některá z potřebných ingrediencí? Objednejte si vše potřebné na Dáme Market.

Vaříme zero waste

Naše babičky vždycky říkaly, že vyhazovat jídlo je hřích. Moudré to ženy. Když už se vám povede nakoupit víc potravin, než kolik zvládnete sníst, je třeba mít záložní plán na jejich zpracování. V případě zeleniny to mohou být zeleninové placky. Do zeleninových karbanátků a placiček lze zpracovat všechnu smutnou zeleninu, kterou jste si nestihli užít v tom nejčerstvějším stavu. Kromě toho do nich můžete přidat například i zbytek zeleniny z ranního odšťavňování.

Nechte se inspirovat recepty na placičky i s dipy, které pokrm pozvednou na novou úroveň.

Recept na cuketové placky

  • ½ kg cukety
  • 3 vejce
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička oregana
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení

Něco na zub?

NAKUPUJI

cuketové placky

Postup

  • Cuketu omyjte, osušte a nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, promíchejte a nechte takzvaně vypotit, abyste se zbavili přebytečné tekutiny.
  • Po několika minutách z nastrouhané cukety vymačkejte co nejvíce vody.
  • Přidejte vajíčka, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, oregano a pepř i sůl a důkladně promíchejte.
  • Mouku můžete dávkovat a přidávat postupně podle toho, jak se vám bude zdát těsto tuhé.
  • Rozpalte pánev s olejem a vyzkoušejte první placku. Těsto by mělo držet při sobě a nemělo by se trhat.
  • Pokud je stále moc řídké, přidejte mouku.
  • Proces opakujte, dokud nevychytáte správnou konzistenci. Pak už rovnou nasmažte všechny placky a po osmažení je pokládejte na kuchyňské ubrousky, které vsáknout přebytečný olej.
  • Placky servírujte s vařenými bramborami nebo čerstvou zeleninou a dipem.

Strouhej, peč, smaž

NAKUPUJI

Recept na placky z červené řepy a mrkve

  • 4 větší mrkve
  • 2 červené řepy
  • 120 g mletých ovesných vloček
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 lžička provensálského koření
  • 80 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • sůl, pepř a trocha olivového oleje na dochucení

řepné placky

Postup

  • Mrkev a červenou řepu nastrouhejte najemno, přidejte ovesné vločky, mouku, prolisovaný česnek a nahrubo nastrouhaný sýr.
  • Vše důkladně promíchejte a okořeňte.
  • Troubu si předehřejte na 180 °C a na pečicí papír postupně vytvářejte placky, které následně lehce pokapejte olivovým olejem.
  • Pečte zhruba 20 minut

Recept na dýňové placky

  • 400 g dýně Hokkaidó
  • 300 g cukety
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička majoránky
  • špetka bílého pepře
  • sádlo na smažení

dýňové placky

Postup

  • Dýni Hokkaidó omyjte, zbavte semínek a nastrouhejte nahrubo.
  • Cuketu nastrouhejte najemno a smíchejte.
  • Zeleninu nasolte a nechte několik minut vypotit. Důkladně ji vyždímejte.
  • Přidejte vejce, rozmačkaný česnek, bylinky a pepř.
  • Takto připravenou směs můžete smažit na sádle, ale pokud toužíte po zdravější verzi, stejně jako řepovomrkvové placičky je dejte na plech vyložený pečicím papírem, tentokrát pečte 25 minut na 190 °C.

Tip: Dostali jste chuť na něco zdravého? Objednejte si pochoutky z mnoha restaurací Dáme jídlo.

Recept na hráškové placky

  • 350 g konzervovaného nebo mraženého hrášku
  • 60 g hladké celozrnné mouky
  • 1 nadrobno nasekaná červená cibule
  • 3 vejce
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 2 špetky římského kmínu
  • olej na smažení
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Nejprve si připravte hrášek.
  • Z konzervovaného slejte nálev, ten mražený je třeba trochu provařit v osolené vodě a scedit.
  • Takto připravený hrášek rozmixujte ponorným mixérem.
  • Přidejte mouku, vejce, jogurt a koření a lehce osolte.
  • Vše opět trochu promixujte a promíchejte v kompaktní hmotu.
  • Nechte pár minut odpočinout.
  • Klasicky smažte na rozpálené pánvi s olejem.

Příprava domácí hostiny

NAKUPUJI

Recept na květákové placky

  • 1 květák
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 3 vejce
  • 120 g hrubé mouky (použijte podle potřeby)
  • olej na smažení

Postup

  • Květák rozdělte na malé růžičky a zhruba 10 minut povařte ve vroucí vodě s kmínem.
  • Květák sceďte, nechte vychladnout a poté ho rozmačkejte.
  • Přidejte k němu muškátový oříšek a podle chuti osolte a opepřete. Oddělte si žloutky od bílků.
  • Žloutky přidejte ke květákové směsi a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Postupně po malých dávkách přimíchávejte mouku, dokud hmota nebude dostatečně kompaktní a tuhá.
  • Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh.
  • Smažte na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova.

Dipy k servírování

A nyní slibované dipy – ty nabízejí opravdu široké pole pro experimentování. Základem bývá jogurt, zakysaná smetana, majonéza nebo třeba pasírovaná rajčata a zbylé přísady jsou jen na vás. Vyprázdněte lednici, skliďte bylinky za oknem a nebojte se ani neobvyklých kombinací.

dip

Jogurtový dip

Asi největší klasiku připravte z jogurtu, prolisovaného česneku, trochy provensálského koření a kapky olivového oleje. Pokud chcete, klidně přidejte i trochu majonézy nebo hořčice podle vlastní chuti.

Česnekovopažitkový dip

Tentokrát přebírá hlavní roli zakysaná smetana, do které přidejte trochu prolisovaného česneku a nasekané pažitky. Pokud nemáte pažitku, můžete použít například bazalku nebo petrželku.

Pikantní rajčatová salsa

U rajčatové salsy si naplno užijete svěží chuti rozmixovaného rajčete, které dochutíte malou, nadrobno nakrájenou chilli papričkou a nasekaným koriandrem. Nezapomeňte podle chuti dosolit.

dip

Koprovolimetový dip

Milovníci majonézy zajásají. Po jejím smíchání s nasekaným koprem a trochou vymačkané limetové šťávy vznikne naprosto geniální chuť.

Olivový dip

U tohoto dipu je důležité nakrájet černé olivy na opravdu drobné kousky. Poté je smíchejte s majonézou, prolisujte k nim česnek, zakápněte vinným octem a dochuťte solí a pepřem.

Kari dip

Nakonec jedna hodně specifická chuť, která se skvěle hodí například ke květákovým plackám. Namočte půl hrnku oříšků kešu a po změknutí je v mixéru rozemelte dohladka. Přidejte půl lžíce kari pasty, lžíci sójové omáčky, lžíci limetové šťávy, trochu nastrouhaného zázvoru a 2 lžíce vody. Vše smíchejte v hladký dip.

Mám na něco chuť

Související články

Všechny články

Recept na zapečené brambory 5x jinak

Brambory se dají zapéct na tisíce způsobů. Nevěříte? Vyzkoušejte jeden z našich receptů a uvidíte, že stačí jen pár brambor, několik minut a chutná večeře je na stole.

Domácí zlatavé bulky na burger

Domácí burgery nezklamou na žádné párty, jejich příprava se ale nesmí podcenit. Upečte si vlastní bulky a podávejte pokrm, na který budou vaši přátelé ještě dlouho vzpomínat.

Knedlíky na slano i na sladko. Naučte se udělat ty nejlepší

Kynuté, bramborové, karlovarské, ovocné, plněné nebo chlupaté. Knedlíky jsou český fenomén a nepostradatelná součást naší kuchyně. Nejen proto jejich příprava patří k základům, které by měl mít každý kuchař v malíku. Odjakživa se totiž ti, kteří umějí ty nejlepší knedlíky, těší u rodinného stolu náležitému respektu a obdivu. 

Plněné bramborové knedlíky na sladko i na slano

Ať už s ovocem, tofu, nebo uzeným, plněné bramborové knedlíky patří mezi oblíbená jídla většiny Čechů. Čím vším můžete tyto chutné kuličky naplnit a ve kterých světových kuchyních lze najít jejich obdobu?

Další článek