Tak už dost řečí a pusťme se do receptu na dýňovou dobrotu, která se možná i u vás doma stane hitem letošního podzimu. 😉
Podzim už nezadržitelně klepe na dveře a sezóna dýní už je také v plném proudu. Dýně je navíc skvělá podzimní surovina, ze které můžete vykouzlit jak slané, tak i sladké dobroty. Já mám pro vás tentokrát recept na dokonale nadýchanou zdravou dýňovou buchtu, která je za 30 minut hotová – a bez vážení! Jako odměrka vám totiž postačí pouze lžíce.
Recept na dýňovou buchtu na plech:
- 1 střední dýně hokaido
- 5 vajec
- 10 PL třtinového cukru
- 8 PL olivového oleje
- 1 PL prášku do pečiva
- 10 PL kokosové mouky (nebo celozrnné)
- 5 PL mléka
- 1 PL skořice
- trochu vanilky (lze i vynechat)
- hrst ořechů (vlašské a lískové)
- špetka soli
Nemám všechny ingredience
Postup:
- Začněte tím, že si dýni nakrájíte na menší kostičky, uvařte ji v lehce osolené vodě doměkka (dýně hokaido se nemusí loupat).
- Když je dýně měkká, slijte vodu a dýni dejte do mixéru společně s mlékem, rozmixujte dohladka.
- V míse smíchejte vejce s třtinovým cukrem, olivovým olejem (díky olivovému oleji je buchta krásně nadýchaná), skořicí, vanilkou a přidejte i rozmixované dýňové pyré.
- Zvlášť smíchejte kokosovou či celozrnnou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Moučnou směs poté přidejte k tekuté s dýňovým pyré, dobře promíchejte a vložte do formy vymazané máslem a vysypané moukou.
- Dýňovou buchtu před pečením posypte nasekanými ořechy a poté pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů, 25–30 min.
- Buchtu průběžně kontrolujte za pomoci špejle: špejlí píchněte do buchty, a pokud je po vytažení suchá a není na ní těsto, je buchta hotová.
Při servírování ozdobte třeba zakysanou smetanou nebo vyšlehaným kokosovým mlékem.
Dobrou chuť!
Další článek