Dýňová buchta na plech: Podzimní zázrak plný zdraví

Podzim už nezadržitelně klepe na dveře a sezóna dýní už je také v plném proudu. Dýně je navíc skvělá podzimní surovina, ze které můžete vykouzlit jak slané, tak i sladké dobroty. Já mám pro vás tentokrát recept na dokonale nadýchanou zdravou dýňovou buchtu, která je za 30 minut hotová – a bez vážení! Jako odměrka vám totiž postačí pouze lžíce.

30. 09. 2024

Viktorie
Hrazdílková

Mladá kuchařka, vyznavačka zdravého životního stylu a také fitness koučka. V roce 2020 se přihlásila do televizní kulinářské show MasterChef Česko 2020, kde postoupila až do finálové TOP 7. Od té doby se naplno…

O autorovi

Tak už dost řečí a pusťme se do receptu na dýňovou dobrotu, která se možná i u vás doma stane hitem letošního podzimu. 😉

Recept na dýňovou buchtu na plech:

  • 1 střední dýně hokaido
  • 5 vajec
  • 10 PL třtinového cukru
  • 8 PL olivového oleje
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 10 PL kokosové mouky (nebo celozrnné)
  • 5 PL mléka
  • 1 PL skořice
  • trochu vanilky (lze i vynechat)
  • hrst ořechů (vlašské a lískové)
  • špetka soli

Nemám všechny ingredience

Jdu nakupovat

Postup:

  • Začněte tím, že si dýni nakrájíte na menší kostičky, uvařte ji v lehce osolené vodě doměkka (dýně hokaido se nemusí loupat).
  • Když je dýně měkká, slijte vodu a dýni dejte do mixéru společně s mlékem, rozmixujte dohladka.
  • V míse smíchejte vejce s třtinovým cukrem, olivovým olejem (díky olivovému oleji je buchta krásně nadýchaná), skořicí, vanilkou a přidejte i rozmixované dýňové pyré.
  • Zvlášť smíchejte kokosovou či celozrnnou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
  • Moučnou směs poté přidejte k tekuté s dýňovým pyré, dobře promíchejte a vložte do formy vymazané máslem a vysypané moukou.
  • Dýňovou buchtu před pečením posypte nasekanými ořechy a poté pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů, 25–30 min. 
  • Buchtu průběžně kontrolujte za pomoci špejle: špejlí píchněte do buchty, a pokud je po vytažení suchá a není na ní těsto, je buchta hotová.

Při servírování ozdobte třeba zakysanou smetanou nebo vyšlehaným kokosovým mlékem.
Dobrou chuť!

Související články

Všechny články

Upečte si vánočku s mandlemi

Jak už název napovídá, vánočka je jeden ze symbolů a tradic, které k Vánocům zkrátka neodmyslitelně patří. Krásně ozdobí nejen stůl, ale také podpoří vánoční atmosféru svou typickou vůní.

4 moderní veganské dezerty, které vás dostanou

Od snadných dezertů, když vás honí mlsná, po sofistikované zákusky, kterými ohromíte. Máme pro vás veganské dezerty, u kterých nikdo neuhádne, že jsou připravené ze surovin čistě rostlinného původu. Ať už jste vegani nebo jen chcete být na jaře fit, tyhle zdravé sladké zákusky si zamilujete.

Recept na dokonalé brownies

Recept na brownies existuje hned několik. Připravili jsme pro vás jak ten tradiční, tak i zdravější verzi tohoto lahodného dezertu.

Upečte si vánoční cukroví podle Viktorie Hrazdílkové

Pomalu, ale jistě přichází nejkrásnější doba roku - vánoční čas. K vánočním svátkům patří pečení cukroví a já mám pro vás hned 3 různorodé recepty.

Další článek