Čínský zázrak jménem wok

Rychlost, univerzálnost a nádech exotiky – to je wok. Osvojte si vaření v tomto geniálním kuchyňském náčiní, objevte kouzlo Asie a posuňte své kuchařské schopnosti opět o kousek dál.

17. 10. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Velkou oválnou pánev zvanou wok opřádá bohatá a tajuplná historie. Poprvé se objevila ve staré Číně za vlády dynastie Chan zhruba před dvěma tisíci lety, kdy v ní kuchaři připravovali ty největší lahůdky samotnému císaři. Císařská rodina si ji oblíbila především díky specifické chuti, kterou pánev připravovaným pokrmům dodávala. Dnes na tento multifunkční zázrak nedají dopustit nejen v Číně, ale také v mnoha východních, jižních a jihovýchodních končinách Asie a pro své univerzální použití se stává stále více oblíbeným v zemích celého světa.

Tip: Ochutnejte ty největší pochoutky z woku z proslulých asijských restaurací na Dáme jídlo.

Všestranný pomocník

Postupem času se ukázalo, kolika skvělými vlastnostmi wok disponuje. Asi největším benefitem je velká vnitřní plocha a specifický tvar, který umožňuje rozpálit povrch za velmi krátkou dobu až na 200 °C. Každá část pánve má přitom jinou teplotu, takže lze různé suroviny připravovat najednou, aniž by se připálily nebo přišly o svoji šťavnatost.

Mám na něco chuť

Díky vysoké teplotě je příprava jídla rychlá, nevyžaduje velké množství oleje a ingredience zároveň nepřicházejí o vitaminy, minerály a další užitečné látky. V neposlední řadě oceníte i praktickou hloubku, která udrží suroviny v pánvi i při intenzivním míchání či prohazování, takže po každém vaření není třeba uklízet celou kuchyni.

wok

Maso, zelenina nebo moučník

Wok je sice proslulý především čínskou kuchařskou metodou zvanou stir-fry, kdy se ingredience za stálého míchání a prohazování rychle osmahnou, nicméně díky jeho tvaru a hloubce v něm můžete i fritovat, smažit, dusit či napařovat. Mimo klasického masa a zeleniny na nudličky tak ve woku můžete připravovat širokou škálu pokrmů, od pečeného kuřete až po ryby nebo sladké moučníky. Wok patří ke kuchyňským nástrojům, které vyžadují trochu cviku a experimentování. Zkoušejte ingredience pokládat na různé části pánve, vychytávejte teplotu a nebojte se mísit chutě. Uvidíte, že se z vás brzy stane opravdový přeborník.

Práce s wokem je rychlá a potřebuje pevnou, rozhodnou ruku.

Asie u vás v kuchyni

NAKUPUJI

Mám na něco chuť

Několik základních rad a tipů, jak s wokem zacházet

  • Při přípravě pokrmů dbejte na to, aby byly všechny ingredience pokrájené na stejně velké kousky.
  • Používejte olej, u kterého dochází k zakouření až při vysoké teplotě, tedy například rafinovaný sezamový, sójový nebo arašídový.
  • S olejem to nepřehánějte. Stačí opravdu jen malá kapka, kterou na pánev vlijte ve chvíli, kdy je povrch dostatečně rozpálený.
  • Přípravě pokrmu věnujte co nejvíce pozornosti. Wok smaží a restuje mnohem rychleji než klasická pánev a každá vteřina nepozornosti se připravovanému masu či zelenině může stát osudovou.
  • Při míchání se vyvarujte kovových nástrojů a k mytí volte pouze malé množství jemného saponátu. Povrch pánve tak zůstane mnohem déle jako nový. Rozhodně se vyhněte drátěnce, prášku na nádobí nebo myčce.

wok

Jak vybrat wok

Kvalitní wok se může stát vaším nepostradatelným kuchyňským pomocníkem na mnoho budoucích let, proto byste jeho výběr rozhodně neměli podcenit. Základem je správná volba materiálu, který definuje nejen tepelnou vodivost, ale i proces přípravy a výslednou chuť pokrmu.

Původně se k výrobě woků používala litina, postupně se přidala ocel a dnes se setkáte s mnoha dalšími variantami materiálů, jako je například smalt, nerez nebo hliník. Doporučujeme sáhnout po ocelové či litinové, protože nerez nebo hliník nejsou dostatečně karbonizované. Určitě upřednostněte model s poklicí, kterou oceníte při přípravě dušených, vařených či pečených pokrmů.

Potřebuji ingredience

Po výběru materiálu přichází na řadu velikost a tvar. Rozhodujte se podle svých schopností a preferencí. Myslete na to, že menší pánve se lépe ovládají při prohazování, nicméně do větších se toho zase více vejde. Pokud vaříte na indukci nebo elektrickém sporáku, vybírejte pánev s plochým dnem. A pak je ještě třeba zvolit mezi množstvím různých madel a rukojetí. Klasický wok má sice dvě rukojeti, vsaďte ale na svoji intuici a kupte si pánev, se kterou se vám bude co nejpřirozeněji pracovat.

Recept na kuře Kung-pao

  • 400 g kuřecích stehenních řízků
  • 1 lžíce oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • trocha zázvoru
  • 1 až 2 čerstvé chilli papričky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička sušeného chilli
  • ½ lžičky koření pěti chutí
  • 100 g arašídů

kung-pao

Marináda

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce čínského rýžového vína
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky oleje
V asijských pokrmech nenahrazujte ingredience. Bez typických přísad nikdy nedosáhnete očekávané chuti.

Omáčka

  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Tip: Pořídili jste si wok, ale nemáte doma dostatek ingrediencí pro přípravu svého oblíbeného jídla? Objednejte si je na Tesco Expres s dopravou zdarma až do domu.

Postup

  • Maso nakrájejte na nudličky a v míse je promíchejte s marinádou. Cibuli a jarní cibulky nakrájejte na proužky, česnek a zázvor na menší kousky.
  • Smíchejte ingredience na omáčku.
  • Rozpalte wok, přidejte kapku vhoďte nakrájené maso.
  • Zhruba po 3 až 4 minutách ho z woku vyndejte na talíř a povrch pánve setřete papírovou utěrkou.
  • Poté ve woku asi 2 minuty restujte zázvor, cibuli, cibulky, chilli a koření, následně k této směsi vraťte maso, přilijte omáčku a nechte zhoustnout.
  • Nakonec vsypte arašídy a můžete servírovat.

Vyzkoušejte metodu stir-fry

NAKUPUJI

Recept na smažené rýžové nudle se zeleninou

  • 500 g rýžových nudlí
  • 3 jarní cibulky
  • 1 červená paprika
  • 10 hub shitake
  • 2 stroužky česneku
  • trochu zázvoru

Omáčka

  • 1 lžíce chilli oleje
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce lehké sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky

rýžové nudle se zeleninou

Postup

  • Nudle vložte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte je v ní zhruba 5 minut, než změknou. Vodu slijte a nudle nechte schnout.
  • V další misce promíchejte ingredience na omáčku.
  • Zeleninu nakrájejte na větší kusy, česnek a zázvor najemno.
  • Do rozpáleného woku nalijte olej a orestujte houby shiitake. Po krátkém restování je dejte stranou, olej slijte pryč a zhruba minutu smažte zeleninu s česnekem a zázvorem.
  • Do směsi vraťte houby a zprudka restujte další minutu. Pokud máte dostatečně velký wok, orestovanou směs rozmístěte po stranách a doprostřed vložte připravené nudle. Ty chvíli smažte samostatně a následně všechny ingredience ve woku promíchejte.
  • Přidejte omáčku a zhruba 2 minuty prohazujte.
  • Že máte hotovo, poznáte podle toho, že se nudle začnou lepit na dno woku.

Související články

Všechny články

Rebarbora: 4 recepty z královny jarní zeleniny

Rebarbora neboli reveň je královnou jarní sezóny. Má krásnou sytě růžovou barvu, nakyslou chuť a báječně šmakuje na všechny sladké způsoby.

10 důvodů, proč si užívat Big Mac v pohodlí domova

Na světě existují stovky druhů burgerů, ale pokud vyslovíte jméno toho nejznámějšího, každý si představí jeho chuť, vůni a přesně ví, jak vypadá. Big Mac od McDonald’s se stal legendou. Objednejte si ho domů, kdykoliv na něj dostanete chuť. Motivovat vás k tomu nemusí jen prázdný žaludek a sbíhající se sliny. Našli jsme dalších 10 důvodů, proč je skvělé si užít Big Mac doma.

Jablka 5× jinak

Hledáte inspiraci, jak zpracovat zásoby svého oblíbeného ovoce? Tyto recepty z jablek vás rozhodně nezklamou.

Máte pejska? Oslavte s ním Mezinárodní den psů

Další článek