Dobroty z jednoho hrnce

Čeká vás víkend v polních podmínkách a vy se snažíte vymyslet, jaké dobroty s minimem prostoru a kuchyňského vybavení uvařit? Na tyto osvědčené recepty vám postačí jeden jediný hrnec…

23. 10. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Možná máte pocit, že jídla z jednoho hrnce zrovna nepatří k nejvyšší gastronomii. Jsou ale chvíle, kdy za ně budete vděční. Ať už na chatě, pod stanem, nebo zkrátka v malé kuchyni s nedostatkem prostoru, recepty na tyto pokrmy se zaručeně osvědčí. A nemusíte se bát, že byste v jednom hrnci nedokázali připravit chuťově skvělý a vyvážený hlavní chod. Vše je pouze o kvalitních surovinách a vhodných kombinacích.

Tip: Chybí vám ingredience na vaření, ale obchody jsou daleko? Objednejte si nákup z Dáme jídlo a kurýr vám je doveze až ke dveřím.

Recept na chilli con carne

  • 800 g mletého hovězího masa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • špetka římského kmínu
  • špetka kajenského pepře
  • 800 g krájených sterilovaných rajčat
  • 400 g sterilovaných červených fazolí
  • 2 rajčata
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 2 chilli papričky (dle pálivosti a chuti)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • sůl a pepř na dochucení

chilli con carne

Potřebuji ingredience

Postup

  • Všechnu zeleninu si nakrájejte na menší kousky.
  • Na oleji nejprve orestujte cibuli s mrkví, přidejte kajenský pepř a římský kmín, a jakmile se koření rozvoní, přilijte rajský protlak.
  • Pořádně promíchejte a do směsi rozdrobte mleté maso.
  • Jakmile se maso zatáhne, přidejte nakrájená rajčata, rajčata z plechovky, sůl, pepř, chilli dle chuti a přilijte vývar.
  • Takto připravenou směs nechte pod pokličkou vařit zhruba hodinu a občas zkontrolujte.
  • Deset minut před koncem přidejte fazole a na úplný závěr třtinový cukr.
  • Servírujte s pečivem nebo rýží.

Pečte, vařte, duste

NAKUPUJI

Recept na pečené rizoto se žampiony

  • 300 g kuřecího masa (ideálně stehna)
  • 180 g rýže basmati
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 300 g červené papriky
  • 200 g žampionů
  • 100 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 120 ml bílého vína
  • 20 ml oleje
  • špetka kurkumy
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Nejprve si na troše oleje dozlatova orestujte na plátky nakrájené žampiony. Poté je dejte vedle na talířek a v hrnci orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  • Očištěné kuře nakrájejte na větší kousky, osolte, opepřete, posypte kurkumou a přidejte do kastrolu.
  • Krátce orestujte a následně podlijte bílým vínem, které nechte odvařit.
  • Přihoďte nakrájenou papriku, následně propláchnutou rýži, orestované žampiony a vývar, dochuťte solí a pepřem a promíchejte tak, aby byla rýže zcela ponořená.
  • Přiklopte pokličkou a vložte do rozehřáté trouby.
  • Nejprve pečte na 200 °C, a až se tekutina začne vařit, ztlumte troubu na 160 °C. Takto pečte zhruba 25 minut.

Něco na zub?

NAKUPUJI

Recept na eintopf

  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml vývaru (zeleninového nebo hovězího)
  • 250 g vařených fazolí
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 nožičky pikantní klobásy
  • 6 mrkví
  • 5 brambor
  • špetka mleté sladké papriky
  • špetka majoránky
  • sůl a pepř na dochucení
  • petrželka na ozdobu

Potřebuji ingredience

Postup

  • Cibuli a česnek nakrájejte na větší kousky a orestujte je na oleji. Přidejte kolečka klobásy, nakrájenou mrkev a brambory.
  • Krátce orestujte, poprašte kořením, zalijte vývarem tak, aby byla směs ponořená, a duste zhruba 20 minut.
  • Během dušení můžete dle potřeby dolévat vývar, aby směs stále zůstávala ponořená.
  • Přidejte fazole a ještě chvíli povařte. Poté odstavte z plotny a posypte nasekanou petrželkou.
Jídla z jednoho hrnce během vaření dokonale propojí chutě všech ingrediencí.

Recept na zapékané gnocchi s rajčaty a bazalkou

  • 450 g gnocchi
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g nakrájené šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 400 g pasírovaných rajčat
  • 300 g cherry rajčátek
  • 2 lžíce balzamika
  • 100 g plocholisté petržele
  • 100 g nasekané bazalky
  • 2 lžíce 33% smetany ke šlehání
  • 200 g čerstvé natrhané mozzarelly
  • sůl a pepř na dochucení

chnochi s rajčaty

Postup

  • Nejprve si ve vroucí vodě podle návodu uvařte gnocchi a mezitím můžete začít s přípravou omáčky.
  • Na oleji orestujte šalotku, poté přisypte česnek a nechte ho rozvonět. Přimíchejte rajský protlak, špetku soli, špetku pepře, muškátový oříšek a necelou minutu povařte.
  • Přidejte cherry rajčátka, pasírovaná rajčata a balzamiko, nechte na mírném stupni zhruba 10 minut probublávat, poté odstavte z plotny a přimíchejte bazalku, smetanu a uvařené gnocchi.
  • Polovinu takto připravené směsi přendejte do zapékací mísy, poklaďte polovinou mozzarelly, přilijte zbytek směsi a nakonec opět poklaďte sýrem.
  • Vložte do trouby rozehřáté na 200 °C, nechte zhruba 10 minut zapékat a můžete podávat.

Honí vás mlsná?

NAKUPUJI

Recept na zapečenou zeleninu s kroupami a sýrem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší hlávka kapusty
  • 300 g růžičkové kapusty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g krup
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 400 plnotučného mléka
  • 100 g sušených rajčat
  • 200 g goudy
  • 100 g bazalky
  • 30 g parmazánu

kroupy

Postup

  • Do kastrolu s rozehřátým olejem vložte na osminy nakrájenou hlávkovou kapustu a na půlky nakrájené růžičkové kapustičky.
  • Asi 3 minuty restujte, než zelenina zezlátne. Poté ji vyndejte z kastrolu a odložte stranou.
  • Následně v kastrolu na troše oleje orestujte na plátky pokrájenou cibuli. Poté přidejte nasekaný česnek a kroupy a ještě chvíli nechte opékat.
  • Vmíchejte mouku a víno, přiveďte k varu, nechte chvíli probublávat a následně zalijte mlékem.
  • Snižte teplotu a za občasného míchání vařte zhruba čtvrt hodiny.
  • Troubu si předehřejte na 200 °C. Ke směsi přidejte pokrájená rajčata a goudu a zhruba 5 minut povařte.
  • Nakonec přisypte nasekanou bazalku, nahoru naskládejte kapustu, zasypte jemně strouhaným parmazánem a pečte zhruba 25 minut.

Recept na vepřovou kotletu se smetanou a bramborami

  • 10 brambor
  • 330 ml smetany ke šlehání
  • 4 vepřové kotlety
  • 150 g balkánského sýra
  • olej a plnotučná hořčice na naložení kotlet
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Vepřové kotlety den předem naložte. Nejprve je naklepejte, osolte a potřete hořčicí, následně je zakápněte olejem a dejte přes noc do lednice.
  • Druhý den se můžete pustit do vaření. Oloupané brambory si nakrájejte na několik milimetrů tenká kolečka, kterými poklaďte dno pekáče.
  • Následně na ně navrstvěte kotlety, posypte strouhaným balkánským sýrem a opět přikryjte bramborami.
  • Nakonec vše zalijte smetanou ke šlehání, přiklopte pokličkou a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C.
  • Pečte zhruba hodinu a půl, poté zkontrolujte, zda je maso dostatečně propečené, a pokud není, pečte ještě 30 minut.

Související články

Všechny články

Brambory, česnek a majoránka aneb Recept na křupavé domácí bramboráky

Bramboráky jsou oblíbenou dobrotou, kterou hravě uvaříte během několika minut. Nevěříte? Pak mrkněte na naše recepty!

Jak na dokonalý Caesar salát

Čerstvé listy římského salátu, křupavé krutony a delikátní zálivka. Řeč je o fenomenálním pokrmu, který svým názvem sice evokuje titul císaře, nicméně by zasluhoval spíše hodnost krále salátů. Jak se dělá Caesar salát a co všechno patří do zálivky?

Losos na pánvi, v troubě nebo na másle aneb 3 recepty z lososa

Je delikátní, zdravý, snadný na přípravu a krásný na pohled. Losos je dokonalá surovina, se kterou je v kuchyni radost pracovat. Vykouzlíte z něj fantastickou rychlou večeři i netradiční dobrotu hodnou svátečního stolu. Jak upravit lososa, aby byl pokaždé šťavnatý a chutný?

Paella, tortilla nebo gaspacho: Užijte si španělskou kuchyni

Španělská kuchyně je plná kvalitních lokálních surovin a olivový olej tam teče proudem. Vydejte se za tradicí středomořských pokrmů a objevte tajemství krásy a dlouhověkosti španělských žen.

Další článek