Cuketa pochází původem z Itálie. Cuketám se také říká cukíny, z původního italského názvu tykev: zucca.
Někdo cuketu přirovnává k okurce. Na rozdíl od okurky se téměř vždy podává tepelně upravená, avšak mladou cuketu může použít i syrovou, třeba jako součást zeleninových salátů. Sama o sobě má cuketa velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť přísad – je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek nebo čerstvé bylinky. K přípravě pokrmů se také používají cuketové květy, které se v Řecku plní sýrovou směsí a smaží.
Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké cukety do 25 cm. V tomto deštivém počasí cukety rostou obzvláště rychle, tak rychle, že přerostou a mají v sobě spoustu velkých semínek.
A z těchto přerostlých cuket si připravíme moji rychlou ITALSKOU CUKETOVOU POLÉVKU, která je do 15 minut hotová. Tato polévka je nejen výborná, ale opravdu rychlá, bez lepku a spousta mužů a dětí co říkají, že cuketu nejí, tak se do ní zamilují.