Top 3 restaurace, které nadchly Pavla Berkyho na Dáme jídlo

03. 09. 2021

Pavel
Berky

Se svou původní profesí módního návrháře slavil úspěchy po celém světě. Poté přesedlal k vaření a pro mnohé byl, díky svému citu pro dochucování a servírování, favoritem poslední řady soutěže MasterChef Česko. Nyní dokončuje…

O autorovi

Bulka Burger Bar

Když člověk hledá nejlepší burger v Praze, tak mu téměř všude vyskočí restaurace Dish. Ano, mají skvělé burgery, ale rád bych vám také představil úžasné malé žižkovské bistro, kde se zaměřují pouze na burgery – Bulka Burger Bar. Poprvé jsme si od nich objednali jídlo před více jak rokem a od té doby, když máme chuť na burger, okamžitě víme, že máme chuť na ten od nich. Konkrétně na Bacon-Jack Burger. Skvěle dochucené hovězí maso je připraveno tak akorát, tedy medium-rare, a tak k vám nikdy nedorazí vysušené. Samozřejmě slaninka, cibulové chutney, hořčičná omáčka a absolutně famózní sýr Monterey Jack. Tento sýr burgeru dodává jedinečnou chuť, kterou si člověk prostě zapamatuje. No a třešničkou na dortu, promiňte na burgeru, jsou domácí bulky, které si majitelé pečou sami. Jsou přesně takové, jak je mám rád.  Tedy lehce nasládlé, nadýchané, měkké a přitom vnitřek burgeru skvěle doplní a podtrhnou. Za zmínku stojí určitě i Korean-style burger,  který propojí vynikající „očouzenou“ chuť burgeru s touchem asijské kuchyně. Pak jsme si velmi oblíbili také Goat Cheese burger, kde vedle kozího sýru úžasně vystřelují chutě limetkové majonézy a švestkové omáčky. V Bulka Burger Baru zkrátka vědí, co je u burgeru důležité a tak jsou pro mě, díky jejich jednoduché kombinace pár ingrediencí,  asi nejoblíbenější volbou, když mám chuť na burger! Upřímně doporučuji vyzkoušet, protože věřím, že mi všichni milovníci burgerů dají za pravdu!

Nejen Bistro

Karlínské Nejen Bistro pro vás určitě není novinkou. Pro mě je koncept tohoto bistra ukázkou, že i vaření může být řemeslem, které se dá dělat s láskou a kreativitou. A to i v provozovně, která denně vydá desítky, možná i stovky jídel. Důraz je kladen na suroviny, které znaly již naše babičky a ty pak spojí s těmi exotickými. Toto spojení mě učarovalo.  Zároveň jejich moderní a mnohdy netradiční zpracování je něco fantastického. Jídlo, které jste v životě jedli stokrát, vám bude v podání šéfkuchaře připadat jako něco, co jste ještě nikdy neochutnali. Přitom poznáte každý komponent a překvapí vás, jak z něho v kuchyni vydolovali absolutní maximum. Sezónnost je další věc, na které si v Nejen Bistro zakládají. V menu tak naleznete vždy jídla, která byste si v daném ročním období prostě rádi dali. Bezkonkurenční stálicí jsou, za mě, vynikající hranolky smažené v hovězím loji a vždy mě nadchne způsob, jakým umí připravit ryby a houby. Ty se samozřejmě na lístku objevují, jen když je jejich čas. Ale když ten čas nastane, neváhal bych ani minutu. Nejen Bistro je pro mě jedna z mála restaurací, ve které vím, že se nespálím. Za celkem dostupnou cenu si můžu vychutnat jídla, která bezesporu balancují až na pomezí fine diningu. A tak i rychlý oběd získává úplně jiný rozměr. Vracím se sem moc rád, ale mnohem častěji si jejich úžasná jídla vychutnám doma a to díky Dáme jídlo. Třeba v posteli. A vy můžete také. Třeba už dnes 🙂

Fortel Smíchov

Další restaurací, která mě v posledních týdnech zaujala, je smíchovský Fortel. Ano, prvně jsem o této restauraci slyšel díky skvělému marketingu na Instagramu už loni v září, pak ale přišly další vlny lock downů a tak jsem ji bohužel nestihl navštívit osobně. Nedávno jsme hledali nějakou skvělou restauraci na Praze 5 a narazili právě na Fortel. S citem navržený designový interiér je jedna věc, ale do detailu vyšperkovaná kuchyně je věc druhá. A možná znáte ten pocit, když jdete do restaurace a vše vypadá tak dobře, že nevíte co si dát dříve a pak vás mrzí, že jste neochutnali ještě to a nebo tamto. No a na první návštěvě jsme to neměli jinak. Ochutnali jsme, co se do nás vešlo a těšili se, jak se vrátíme. Pak jsme ale zjistili, že si zbytek můžeme objednat i domů a tak jsme v následujících dnech také udělali. Vypíchl bych určitě skvěle vychucené karíčko, což nebývá u restaurací, které nejsou primárně zaměřené na asijskou kuchyni, zas až tak zvykem. Líbí se mi také, že nešetří surovinami jako je koriandr, chilli nebo limetky. Což jsou ingredience, kterých v asijských pokrmech není nikdy dost 🙂 Další předností Fortelu je příprava masa. Hovězí, vepřové i kuřátko umí opravdu dobře. A ve spojení s maličko netradičními přílohami si na nich moc pochutnáte. Jediný mínus, který jsem našel je, že si domů zatím nemůžete objednat i jejich pestrou nabídku vynikajících tapas a točených piv. Ty podtrhují celkový zážitek z Fortelu, který je moc příjemný. Za mě určitě jedna z těch „nově otevřených“ restaurací, která si zaslouží vaší pozornost, ať už osobně nebo doma u vašeho stolu <3

Láká vás některá z dobrot?

VYBERTE SI

Související články

Všechny články

4 tipy na víkendovou pohodu s rodinou, i kdyby mělo pršet

Top 5: Objevte tu nejlepší Indii v Praze s Dáme jídlo!

O tipy na nejlepší indické restaurace v Praze jste nám psali prakticky celé léto. Vypadá to, že spousta z vás zkrátka miluje indickou kuchyni! Tomu naprosto rozumíme, kor s nadcházející zimou se indické jídlo posouvá i na naše přední příčky.

Valentýnské rande podle Lucie Ferikové

Valentýn 2021 – Jak na rande doma? Asi pro vás nebude překvapení, když řeknu, že loňský rok byl pro mnoho partnerských vztahů zatěžkávací zkouškou. Spousta z nás uvízla se svým milovaným partnerem…

Top 5: Nalaďte se na vlnu podzimní pohody s Dáme jídlo!

Často vás na podzim přepadává špatná nálada? Venku je chladno a šedo, den krátí tma, chybí nám sluníčko a vzpomínáme na krásné léto. Co s tím? Zkuste si naopak navodit příjemnou podzimní atmosféru třeba jako my díky Dáme jídlo!

Další článek