Tipy na chutný, jednoduchý a zdravý oběd do práce

Oběd je jedna z nejpříjemnějších částí pracovního dne. Dolaďte ji k dokonalosti a připravte si chutné a zdravé pokrmy, po kterých budou pokukovat všichni v kanceláři.

10. 10. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Také často během pracovního shonu rychle slupnete to první, co vám přijde pod ruku, aniž byste přemýšleli nad tím, co vlastně jíte? Špatné stravovací návyky ale dovedou neblaze ovlivnit nejen vaše dlouhodobé zdraví a linii, ale i schopnost soustředění a pracovní energii, Věnujte půl hodinu z vašeho večera přípravě zdravého, vyváženého oběda či svačiny na druhý den. Uvidíte, že nebudete litovat.

TIP: Nestihli jste si připravit domácí oběd? Nezoufejte, vyberte si z mnoha restaurací na Dáme jídlo a objednejte si, po čem vaše chuťové buňky touží.

Jídlo do práce jako rituál i lék

Příprava vlastních svačin a obědů přináší mnoho nejrůznějších benefitů. Jednou z největších výhod je fakt, že přesně víte, co váš pokrm obsahuje. S použitím kvalitních, sezónních a vyvážených ingrediencí máte jistotu, že pro své fyzické zdraví i mentální svěžest děláte to nejlepší. Příprava pokrmů se sice může zdát jako ztráta času, nicméně když si na tuto činnost zvyknete a zařadíte ji do každodenních aktivit, nakonec si ji zamilujete. A koneckonců, s přípravou domácích obědů se výrazně omezí vaše každodenní výdaje.

Potřebuji ingredience

Nebojte se improvizovat. Oblíbenou zeleninu, sýr, tofu nebo na kostičky nakrájené grilované maso stačí naskládat ve vrstvách do krabičky a máte úžasný, zdravý a chutný oběd.

Kombinujte, kombinujte a zase kombinujte

Pro přípravu domácích obědů platí jedno zlaté pravidlo: neomezujte vlastní fantazii. Se základními, výživově bohatými ingrediencemi, jako je rýže, bulgur, červená čočka, těstoviny nebo pohanka, můžete kombinovat téměř všechnu sezónní zeleninu či nejrůznější druhy masa. Pokud potřebujete snížit přísun sacharidů, omezte se na zeleninové saláty, do kterých můžete přidat kousky grilovaného masa, tofu nebo sýru. Oblíbený je v poslední době původem havajský pokrm poke bowl, jehož základem je kombinace čerstvé zeleniny a syrové marinované ryby, ale dobře poslouží například i obložené sendviče z celozrnného pečiva.

Mám na něco chuť

Wrapy s masem a zeleninou

Jednou z opravdu rychlých a jednoduchých variant jsou wrapy, tedy tortilly plněné zeleninou, masem a dresinkem. Z hlediska výběru surovin nabízí tento pokrm velkou variabilitu a použít tak můžete veškerou sezónní zeleninu, jako nejrůznější listové saláty, rajčata či okurku. Do wrapu můžete klidně přidat i nakrájené vařené vajíčko a tuňáka nebo jej udělat vegetariánsky s grilovaným tofu.

wrap

Recept na wrap s kuřecím masem

  • ½ hlávky ledového salátu
  • 1 avokádo
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 tortilly
  • 1 mrkev
  • několik cherry rajčátek
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej na smažení

Oběd rovnou do práce

NAKUPUJI

příprava tortily

Postup

  • Osolená a opepřená kuřecí prsa opečte na rozpálené pánvi s trochou oleje nebo je ogrilujte na kontaktním grilu.
  • Avokádo a mrkev nakrájejte na velmi tenké plátky, rajčátka překrojte na půl. Na tortillu rozprostřete list ledového salátu a doprostřed naskládejte kousky masa a zeleniny.
  • Nakonec zakápněte dresinkem ze zakysané smetany a majonézy a pevně zarolujte.

Mám na něco chuť

Kuskus a bulgur na tisíc způsobů

Vděčnou obědovou variantu představuje kuskus, jehož příprava netrvá déle než čtvrt hodiny a nabízí nespočet možných kombinací. Pokud už vás kuskus omrzel, vyměňte ho například za vařený bulgur, jáhly nebo pohanku. Tyto základní suroviny se spolu s dalšími ingrediencemi jednoduše navrství do mističky a vznikne vám pestrobarevný, lehký, ale velmi výživný salát.

kuskus

Recept na kuskus s krůtím prsem na kari

  • 250 g bílého jogurtu
  • 1 lžička kari
  • 3 krůtí prsa
  • 1 červená cibule
  • 1 granátové jablko
  • olivový olej
  • 200 g neuvařeného kuskusu
  • několik lístků máty
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • sůl

Postup

  • Nejprve si připravte marinádu na maso. Jogurt promíchejte v misce s kari, ponořte do něj krůtí prsa a nechte je alespoň půl hodiny v pokojové teplotě odležet. Pokud máte dostatek času, doporučujeme je v lednici marinovat klidně celou noc.
  • Prsa rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut.
  • Pokrájenou cibuli pomalu orestujte na troše olivového oleje. Kuskus krátce orestujte na lžíci olivového oleje, sundejte ho z plotny, zalijte ho zhruba 350 ml horké vody, osolte, přiklopte pokličkou a nechte asi 10 minut dojít.
  • Když je kuskus krásně měkký, zamíchejte do něj zrnka granátového jablka, orestovanou cibulku a nasekanou mátu, nakrájená krůtí prsa dochuťte citronovou šťávou a solí a můžete vyrazit do práce.

Něco na zub?

OBJEDNÁVÁM
Nezapomeňte obměňovat ingredience a zkoušet nové chuti. V rozmanitosti je krása.

Rizota a saláty z rýže

Rýže představuje další variabilní surovinu. Při její přípravě se nebojte zapojit méně tradiční koření, jako je například kari nebo garam masala, které vám pomůže dodat jídlu indický či asijský nádech.

rizoto

Recept na rýžový salát s pečenou zeleninou a sýrem feta

  • 250 g rýže
  • ½ menšího květáku
  • 3 mrkve
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • lžička římského kmínu
  • několik lístků koriandru
  • lžička kurkumy
  • 50 g polníčku
  • lžička uzené papriky
  • sůl
  • 100 g sýru feta
  • 50 g sušených brusinek
  • dresink z olivového oleje, jablečného octa, citronové šťávy, lžíce medu, soli a pepře

Postup

  • Rýži uvařte dle návodu na balení a následně ji nechte chvíli odpočinout při pokojové teplotě.
  • Růžičky květáku a kousky mrkve smíchejte s kořením a olivovým olejem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte na 200 °C zhruba 25 minut.
  • V míse smíchejte uvařenou rýži, nadrobno nakrájené jarní cibulky, sušené brusinky, polníček a navrch nadrobte sýr feta.
  • Lehce promíchejte s připraveným dresinkem. Nakonec přidejte pečenou zeleninu.
Pokud si k obědu či svačině chystáte sendvič, vyhněte se bílému pečivu a volte raději celozrnné varianty.

Potřebuji ingredience

Sendviče všeho druhu

Pokud se vám nechce trávit večer u plotny, připravte si do práce obložený sendvič. Sendviče jsou skvělé v tom, že do nich můžete přidat vše, co máte rádi. Dbejte ale na kvalitní suroviny, zapojte hodně zeleniny a klidně i opečeného masa, fantazii se v tomto případě meze nekladou. Co se týče pečiva, volte raději celozrnné či vícezrnné alternativy a nezapomínejte ani na dresink, který váš oběd dotáhne k dokonalosti.

senvič se šunkou a mozarellou

Recept na sendvič s domácím vaječným salátem

  • 5 vajec natvrdo
  • 125 g tučného tvarohu
  • několik listů medvědího česneku
  • 1 lžíce salátového octa
  • špetka soli
  • 2 celozrnné bagety

Postup

Vajíčka nakrájejte nahrubo a promíchejte je s tvarohem, nasekaným medvědím česnekem a najemno nakrájenou šalotkou. Salát dochuťte octem a solí a nechte alespoň půl hodiny odležet. Nakonec jím naplňte podélně rozkrojenou bagetu.

Nesmrtelný salát Caesar

A nakonec jedna nestárnoucí klasika. Ačkoli má salát Caesar jasně daný recept, v kuchyních po celém světě nabývá nespočtu různých podob. Na českých menu ho nejčastěji najdete s opečeným kuřecím masem a česnekovým dresinkem, nicméně tato varianta se od původního, bezmasého receptu výrazně odlišuje. Připravte si do práce salát Caesar podle původní receptury a uvidíte, že zklamaní nebudete.

salár caesar

Potřebuji ingredience

Recept na salát Caesar

  • 60 g rozpuštěného másla
  • 30 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 6 tenkých plátků podmáslového chleba
  • 30 g hladkolisté petrželky
  • 90 g hoblinek parmezánu
  • 1 velká hlávka římského salátu

Zálivka

  • 1 vejce
  • 6 najemno nasekaných filátek ančoviček
  • několik nasekaných konzervovaných kaparů
  • 15 ml citronové šťávy
  • 10 ml dijonské hořčice
  • 100 ml olivového oleje
Caesar salát má tisíce podob a je jen na vás, zda se vydáte po stopách tradiční tradiční receptury nebo budete improvizovat.

Postup

  • Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte olivový olej, rozpuštěné máslo, najemno nasekaný česnek, sůl, pepř a pokrájenou petrželku.
  • Touto směsí přelijte plátky chleba a dejte je zhruba 10 minut péct.
  • Připravte si zálivku. Vejce vařte zhruba 3 minuty, poté ho vyndejte z vařící vody a ponořte do studené. Jakmile trochu vychladne, oloupejte ho a vyšlehejte v misce s ančovičkami, kapary, citronovou šťávou a hořčicí.
  • Za stálého šlehání opatrně přilévejte olivový olej.
  • Salát rozložte do misky, zalijte zálivkou a přidejte opečený chléb.

Tak hurá do práce.

Související články

Všechny články

Těstoviny s omáčkou z pečených rajčat a tuňákem

Hledáte tip na nějakou rychlou a přesto chutnou večeři nebo oběd? Právě jste ho našli. Recept jsme připravili z pečených šťavnatých rajčat, která k létu neodmyslitelně patří. Doplní výborné čerstvé těstoviny, a kvalitního tuňáka. Věřte, že kvalita vstupních surovin je pro podobně jednoduché recepty důležitá.

Vietnamská kuchyně aneb Seznamte se s bun bo nam bo a pho bo

Málokterá kuchyně je tak barevná, pestrá a voňavá jako ta vietnamská. Kombinace tradičních sladkokyselých chutí tvoří v chuťových pohárcích doslova hříšný tanec. Co všechno v sobě skrývá vietnamská kuchyně a jak si připravit domácí bun bo nam bo a další vietnamské pokrmy?

Recepty z avokáda? Oslňte své hosty nejen skvělým guacamole

Avokádo je plné vitaminů, minerálů a někteří dokonce tvrdí, že pomáhá s hubnutím. Jak to doopravdy je a co všechno můžete z avokáda vykouzlit?

Vaječná omeleta: Recept krok za krokem

Vaječná omeleta je snídaně šampionů, pozdní brunch i večeře „co dům dal“. Je nadýchaná, šťavnatá a dá se připravit na desítky způsobů. Jak si připravit tu nejlepší omeletu? Máme pro vás detailní návod!

Další článek