Frgál: kouzlo valašské tradice

Frgál patří mezi největší poklady Valašska. Upečte si doma taky jeden takový dle tradiční receptury našich prababiček.

10. 10. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Nepovedený vdolek

Morava je studnicí řady krásných tradic, které by nikdy neměly být zapomenuty. Jednou z nich je bezesporu pečení velkého koláče zvaného frgál, který lze spolu s domácí slivovicí považovat za největší perly Valašska. Na vytvoření tohoto koláče ale dříve žádná hospodyně příliš hrdá nebyla. Původně se pojmem frgál totiž označoval zmetek, tedy nepovedený koláč či vdolek. Toto jméno se ale velmi rychle rozneslo do všech koutů Moravy i Čech a dnes už frgál pod tímto označením koupíte na většině jarmarků, trhů a slavností.

frgál

Hliněné pece a smrkové chvojí

Velké kynuté koláče zvané frgály se velmi rychle staly neodmyslitelnou součástí všech vesnických slavností, od křtin přes svatby až po hody a vinobraní. Ve všech kuchyních se linula sladká vůně těsta, a aby koláče chutnaly co nejlépe, hospodyně před pečením vymetaly hliněné pece smrkovým chvojím. Receptura se lišila vesnice od vesnice a tajné rodinné recepty se dědily po generace. Kvůli nedostatku mouky ale bylo vždy základem velmi tenké kynuté těsto, podle dobových receptů nemělo být veprostřed koláče tlustší než na stéblo trávy.

Mám na něco chuť

borůvkový frgál

Rozmanitost náplní aneb co zrovna zraje

Jistě vás nepřekvapí, že základem tradičního frgálu vždy byly domácí suroviny, tedy ingredience, které si hospodyně sama vypěstovala, nasbírala či připravila nebo jež měla alespoň po ruce ve spíži. Největší inspirací se stalo sezónní ovoce a náplně se tak obměňovaly podle toho, co zrovna dozrávalo. Nejprve byl velmi oblíbený frgál hruškový, postupně se ale k ovoci přidaly i tvarohové, makové či povidlové náplně. Výjimkou nebyly ani slané frgály z kysaného zelí, mrkve nebo kedlubny nad kterými ale časem jednoznačně zvítězila sladká varianta.

Rozmanitost nepanovala jen v náplních, ale i v koření, které se do nich přidávalo. Kromě běžnější skořice, badyánu a perníkového koření se v některých vesnicích používal například mletý pepř nebo šafrán. Zkrátka co domácnost, to jiná chuť.

matka s dcerou peče

TIP: Dostali jste chuť na něco sladkého, ale na pečení frgálu se dnes necítíte? Udělejte si radost a vyberte si mlsání z mnoha restaurací na Dáme jídlo.

Recept na valašský frgál: Kynuté těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • trochu rumu
  • citronová kůra
  • 100 ml mléka a 1 vejce na potření

tvarohový frgál

Mám na něco chuť

Postup

  • Nejprve si připravte kvásek. Do menší misky nasypte trochu mouky a cukru. Uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí a zalijte ho malým množstvím ohřátého mléka.
  • Mezitím co se vytváří kvásek, dejte do jiné mísy hladkou mouku, sůl, vejce, zbytek cukru, heru, citronovou kůru a zbylé ohřáté mléko. Až kvásek vzejde, přilijte ho ke směsi a vypracujte z ní vláčné těsto, které pak přikryté utěrkou nechte na teplém místě vykynout.
  • Přibližně po hodině až dvou rozdělte nakynuté těsto na zhruba 250g bochánky. Z pečicího papíru si vystřihněte kruh o průměru cca 35 cm, na který pak těsto rozválejte téměř do krajů.

Náplň a dokončení

Jak už bylo řečeno, při přípravě náplně můžete popustit uzdu své fantazii. Nasbírejte lesní plody nebo ovoce na zahrádce, popřípadě sáhněte po marmeládě či vytvořte některou z námi vybraných náplní. Na každý koláč ze čtvrt kila těsta přijde asi 400 gramů náplně. Tu rozprostřete rovnoměrně po celé ploše – bez náplně nechte jen malé okraje, které potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec koláč hustě posypte drobenkou a nechte ho ještě chvíli odležet a dokynout. Pečte v rozpálené troubě na 200 °C zhruba 8 až 10 minut. Po vytažení z trouby ho pokapejte máslem, do kterého můžete podle chuti přidat trochu rumu.

Něco na zub?

NAKUPUJI

Náplň na hruškový frgál

  • 3 kg hrušek
  • 200 g hodně zralého banánu
  • 150 g melasy
  • 50 ml rumu
  • 10 g mletého badyánu
  • špetka skořice

Postup

  • Z hrušek odstraňte jádřince, okořeňte je a v pekáčku pečte na 170 °C zhruba 45 minut.
  • Po upečení nechte hrušky vychladnout a následně je rozemelte nebo rozmixujte spolu s banánem.
  • Přidejte melasu a rum, zamíchejte a můžete nanášet na těsto.

Náplň na tvarohový frgál

  • 150 g rozinek
  • 80 ml rumu
  • 750 g měkkého plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 3 vejce
  • 40 g vanilkového pudinku v prášku
  • 200 g cukru moučky
  • 2 vanilkové cukry

Postup

  • Rozinky ponořte do rumu a nechte minimálně půl hodiny máčet.
  • Tvaroh, vejce, pudinkový prášek a oba cukry promíchejte v misce. Nakonec do směsi přidejte i namočené rozinky.

Potřebuji ingredience

Frgál je nejlepší lehce uleželý, ale konzumaci ještě zatepla málokdo odolá.

Náplň na makový frgál

  • 600 g mletého máku
  • 80 g povidel
  • 250 g másla
  • 40 g skořice
  • 50 g vanilkového cukru
  • 180 g cukru krupice
  • 80 ml mléka
  • 80 ml rumu
  • 50 g mouky

Mám na něco chuť

Postup

  • Mléko smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, přidejte do ní umletý mák a za stálého míchání krátce povařte. Nechte vychladnout.
  • Během chladnutí směsi si z másla a mouky připravte jíšku, kterou následně přidejte k makovému základu a dobře promíchejte.

Související články

Všechny články

Medovník: Recept na všemi oblíbený dort

Málokterý zákusek se na české gastronomické scéně těší takové popularitě jako medovník. Tenké medové pláty objímají lehký a slaďoučký krém, to vše proloženo mletými oříšky. Jak si takový lahodný medovník připravit v domácích podmínkách a jaký je rozdíl mezi medovníkem a marlenkou?

Perník: Recept na ten nejlepší moučník jako od babičky

Oblíbená nadýchaná buchta, mnohdy pomazaná marmeládou a přelitá čokoládou. Řeč je o tradičním českém perníku, který k víkendové odpolední kávě připravuje nejedna hospodyňka. Jak upéct vláčný perník a odkud tato dobrota vlastně pochází?

Recept na bábovku: Tradiční sladká dobrota ve 3 chutných verzích

Milujete bábovku? Pak si v dnešním článku přijdete na své. Bábovka totiž rozhodně nemusí být jen "mramorová" nuda. Můžete si ji vytunit podle svého.

Palačinky pro zdraví a krásu

Chcete si dopřát lahodnou a sladkou snídani? Vsaďte na smyslné palačinky! Můžete si je připravit na tradiční způsob, nebo je odít do zdravějšího kabátku. Záleží pouze na vás.

Další článek