Ajvar patří mezi největší poklady Balkánu. Tamní podnebí přináší skvělé podmínky pro pěstování zeleniny a dlouhé zimy zde zase vyžadují dostatek vitamínů. Pokud se i vy rádi zásobíte domácími vitamínovými bombami v podobě zavařenin, kompotů či nakládané zeleniny, ajvar vás určitě okouzlí a nakonec uvidíte, že si ve vaší kuchyni najde místo během celého roku.
Kouzlo srbského kaviáru
Ajvar, tedy červená čalamáda z dlouho pečených paprik a lilku, sice pochází ze Srbska, ale díky své skvělé chuti a vyváženým výživovým hodnotám se brzy rozšířil do ostatních zemí. Na Balkáně jej dodnes nazývají srbským kaviárem, a to nejen pro jeho všeobecnou oblíbenost. Název ajvar totiž pochází z tureckého slova „havyar“ a odkazuje tak k opravdovému, podobně zbarvenému kaviáru. My tento výborný pokrm známe především z dovolených v Chorvatsku, kde na něj místní obyvatelé nedají dopustit.
Tradice, která nestárne
Příprava ajvaru se skrze jeho dlouhou historii stala na Balkáně každoroční společenskou událostí. Během podzimu, kdy papriky dozrávají, se sejde celá rodina a společnými silami je pak hodiny loupou, vaří, míchají a konzervují. Zeleninu pečou na plechu na otevřeném ohni nebo v kamnech a po vytažení z trouby nechají pečené papriky vychladnout ve skleněných nádobách, aby se jim lépe loupala slupka. Tovární velkovýroba ajvaru je kvůli loupání paprik poměrně složitá a průmyslově zpracované produkty často bývají nahořklé, a tak jsou všechny domácnosti zvyklé vyrábět si vlastní, ten nejlepší domácí ajvar.
Co je ajvar aneb zdraví zimních měsíců
Ajvar spolu s další kvašenou a nakládanou zeleninou patří mezi takzvané zimnice, tedy konzervovaná jídla připravená na dlouhé zimní dny. Dříve se zelenina konzervovala především kvůli absenci ledniček, nicméně ani v chladu se čerstvá zelenina zimních měsíců nedočká. Fermentací, kvašením a dalšími procesy zároveň vzniká mnoho zdraví prospěšných látek a vitamínů, které z čerstvé zeleniny nezískáte.
Ajvar obsahuje pouze zeleninu a je tak vhodný nejen jako vegetariánský a veganský pokrm, ale také jako dietní varianta dipu, která se hodí téměř ke každému jídlu. Má nízkou kalorickou hodnotu, obsahuje vitamíny A a C, kapsaicin, a když si ho připravíte doma, budete mít naprostou jistotu, že v něm nejsou žádná umělá barviva, konzervanty ani dochucovadla.