Ochutnejte Kolby, kvalitní vína s příběhem

Sklenka dobrého vína k příjemné večeři nebo posezení s přáteli zkrátka neodmyslitelně patří. Při výběru lahve ale často zbytečně sáhneme po zahraničních vínech, aniž bychom si uvědomili, kolik skvělých tuzemských vinařství v Česku a hlavně na Moravě máme. Vinařství Kolby je toho skvělým příkladem!

01. 09. 2021
bára čápová

Bára
Čápová

Pro Báru je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí napříč světem. Věří v lokální produkty, domácí chov a obecně zodpovědný přístup k naší planetě. Jídlo je pro ni zkrátka radostí, vášní i velkou zodpovědností.

O autorovi

Vinařství Kolby ví, kolik času a péče kvalitní vína potřebují, a do dobrého výsledku se nebojí investovat vlastní práci. Jejich vína vynikají dlouhou historií a kvalitou, kterou si můžete vychutnat nejen v mnoha vinárnách, ale i v klidu na gauči nebo zahradním posezení. Pozvěte přátele, objednejte si nejrůznější odrůdy a udělejte si doma degustaci jako v pravých moravských sklípcích.

Vinná réva píše historii

Stejně jako celá česká vinařská tradice i Kolby se pyšní dlouhou a zajímavou historií. Název získalo podle stejnojmenného svahu, který se nachází v těsné blízkosti vinařství, na okraji národní přírodní památky Pouzdřanská step. Podle písemných záznamů sahá historie pěstování vinné révy na kopci Kolby až do dob krále Přemysla Otakara II. a některé nálezy dokonce odkazují už k 2. století, kdy v oblasti vyrůstaly první vinné keříky.

Od Ryzlinku po Chardonnay

Vína ze sklepů Kolby vynikají specifickou chutí a vůní, ve které se odráží jedinečné mikroklima stepního terroiru. Široká škála od mladých, lehkých vín se svěží kyselinkou až po vyzrálá plná a minerální vína nadchne nejednoho milovníka vín. Vlajkovou lodí vinařství jsou odrůdy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, z burgundských odrůd to jsou Rulandské bílé a Chardonnay. 

Práce, práce a zase práce

Práce ve vinicích probíhají převážně ručně, a to co nejšetrnějším způsobem. Vinaři keře zásadně nepřetěžují a celoročně se starají o jejich správné zdraví a výživu. Při výrobě vín Kolby spojuje moderní metody s tradičními postupy. Aby dosáhli co nejlepších výsledků, uplatňují ruční sběr, šetrné lisování a filtraci, maceraci na slupkách, řízenou fermentaci, zrání na jemných kalech a samozřejmě hygienickou čistotu provozu.

Edice vín SELECTION

Stejně jako většina dalších kvalitních producentů i Kolby vyrábí vyšší řadu Selection, která je chloubou celého vinařství. Najdete v ní odrůdy jako Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Veltlínské zelené, Tramín červený a cuvée Cabernetu Sauvignon a Merlotu. Vinifikace bílých vín částečně probíhá v dubových sudech o objemu 600 litrů. Pro modré odrůdy se kromě velkých sudů používají i barrique sudy o objemu 225 litrů. Vína řady Selection si na své degustátory opravdu počkají – na trh jsou totiž uváděna nejdříve po 12 měsících od sklizně.


Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský patří mezi tradičnější odrůdy. Je lehce minerální a s prvním douškem možná ucítíte nuance lipového květu, meruňky nebo citronové kůry. Víno je svěží a skvěle se hodí k lehčím pokrmům.

Ryzlink vlašský

Stejně jako Ryzlink rýnský i Ryzlink vlašský si našel místo na mnoha českých vinicích. Víno má opravdu výrazný charakter, je šťavnaté a lehce minerální. Můžete se těšit na nádech rozinek a medu.

Kvevri, unikát mezi víny

Vinařství Kolby sází na osvědčené receptury kombinující tradici s novými metodami, ale pouští se i do experimentů, jako je například kvevri neboli churi. Churi je hliněná vypalovaná amfora o běžném objemu 100 až 2 000 litrů a svůj původ má v Gruzii, kde se používala k fermentaci a zrání zejména bílých vín. Tyto amfory byly po hrdlo zakopány do země v podlaze speciálních vinařských staveb, kde během doby zrání probíhala spontánní alkoholová i malolaktická fermentace. 

Kolby nechalo ležet své víno na slupkách ve kvevri od začátku října 2018 do konce března 2019. Poté bylo stočeno do menší kvevri o objemu cca 300 l, kde tři měsíce dozrávalo, a v červnu 2019 se nalahvovalo. Během vinifikace nebyla použita žádná aditiva, jako kvasinky nebo enzymy, a víno nebylo filtrováno. Tato libůstka potěší každého vinaře svým oranžovým zbarvením, mohutnou tramínovou vůní a robustní kořeněnou chutí. 

Sparkling: Perlivé víno pro milovníky prosecca

A nesmíme zapomenout ani na bubliny! Ty se totiž hodí snad pro každou příležitost, a pokud je prosecco vyráběno s láskou, může dosahovat opravdu vysokých vinařských kvalit. Vinařství Kolby letos k sycení vína poprvé použilo vlastní oxid uhličitý, který za využití speciální technologie najímalo přímo z kvasících moštů. Takže žádný CO2 z fosilních zdrojů, ale čistý plyn, který vznikl na bázi přirozeného procesu fermentace. Je dobré vědět, že stále existují výrobci, kteří dbají nejen na kvalitu svých produktů, ale i na ekologickou udržitelnost a zdraví svých zákazníků.

Ryzlink, Chardonnay nebo prosecco?

Ochutnejte z vinařství Kolby

Související články

Všechny články

Jarní detox: je opravdu třeba?

Dny plné sluníčka a vyšších teplot nám neomylně dávají najevo, že jaro je v plné síle. Po zimě, kdy přirozeně toužíme po sytém teplém jídle a polévkách, je jaro obdobím, kdy naopak chceme náš jídelníček odlehčit. Možná také toužíte nějaké to kilo zhubnout nebo se vyhnout jarní únavě. Proto si právě na jaře můžete všimnout nejedné upoutávky na detoxikační programy, které často slibují až zázračné účinky. Jsou pro naše tělo potřebné?

Bezmasá jídla aneb Nezapomenutelné české klasiky, které nezklamou

Vegetariáni a vegani to ještě před pár lety v Česku neměli vůbec jednoduché. Díky globalizaci, která se nevyhnula ani gastronomii, si ale teď už mohou poměrně dobře vybírat, a to nejen z nových vegetariánských pokrmů, ale i z české klasiky. Co si dát z české kuchyně za bezmasé pokrmy?

Nejpestřejší vietnamské tipy

Spousta barevné zeleniny. Ať už syrové, připravené v páře, grilované a nebo vařené…. to je základ oblíbené vietnamské kuchyně. Jedná se o jednu z nejpestřejších a nejzdravějších kuchyní vůbec. Jídla ve většině případech obsahují ještě…

5 překvapivě zdravých a překvapivě nezdravých jídel

Popcorn, čokoláda, buráky, snídaňové křupavé cereálie, pečená kachna. Zkuste si tipnout, co je pro vás nejhorší. Správně – jsou to ty cereálie. Podobných překvapení vás ve světě jídla může čekat o mnoho víc. A proto vám přinášíme malý seznam těch nejzákeřnějších pokrmů. Čtěte!

Další článek